Анализа: Најкраћи трансфери у историји фудбала...!

Од Сола Кембела и Нотс Каунтија до Вијеријевог “меденог“ месеца у Сампдорији! Емануел Ебуе није једини фудбалер који је добио отказ после само неколико дана у новом клубу!

Фудбал 21.04.2016 | 22:45
Анализа: Најкраћи трансфери у историји фудбала...!

Занимљив податак да је искусни Емануел Ебуе отпуштен из Сандерленда само 22 дана након што је постао члан овог тима, натерао нас је да завиримо мало ближе у историју и проверимо да ли је репрезентативац Обале Слоноваче фудбалер са најкраћим стажом у једном клубу.

Наишли смо на неколико занимљивих примера широм Европе, а примери се протежу од кратког периода легендарног Кристијана Вијерија у редовима Сампдорије до бизарног ангажмана Сола Кембела у дресу Нотс Каунтија.

СОЛ КЕМБЕЛ – МЕСЕЦ ДАНА У НОТС КАУНТИЈУ, ЈЕДНА УТАКМИЦА

Легендарни репрезентативац Енглеске је на крају сезоне 2007/2008 освојио ФА куп са Портсмутом, а годину и по дана касније прихватио је позив Свена Горана Ериксона да му се прикључи у редовима енглеског трећелигаша Нотс Каунтија, што је била једна од најбизарнијих трансфер прича.

Кембел је у августу 2009. потписао петогодишњи уговор са некадашњим шампионом Енглеске, а након што је клуб преузео конзорцијум са Блиског истока. Упркос великим амбицијама, некадашњи репрезентативац је раскинуо уговор са Нотс Каунтијем само три дана након дебија на мечу са Моркамбом (1:2), уз обострани споразум.

ДЕЈВИД АНСВОРТ – МЕСЕЦ У АСТОН ВИЛИ, БЕЗ ОДИГРАНЕ УТАКМИЦЕ

Након одличних партија у дресу Евертона, освајача ФА купа из 1995. године, Дејвид Ансворт је продат Вест Хему 1997, а иако је одиграо 32 утакмице за Чекићаре, те године није успео да се прилагоди животу у престоници Енглеске.

Како је очајнички желео трансфер у тим који ће му бити близу породице која је живела у Мерсисајду, Ансворт је прихватио позив Астон Виле у коју је прешао за 3.800.000 евра, али је само месец дана касније, након што није забележио ниједан званични наступ за тим из Бирмингема продат назад Евертону за идентичну своту.

КЛАЈВ АЛЕН – ДВА МЕСЕЦА У АРСЕНАЛУ, БЕЗ ОДИГРАНЕ УТАКМИЦЕ

Арсенал је давне 1980. купио за 2.000.000 евра нападача Квинс Парк Ренџерса Клајва Алена. Ипак, како није забележио ниједан лигашки наступ за Тобџије у два месеца, убрзо је послат у Кристал Палас у замену за Кенија Самсона.

Али то није било последње што су навијачи Арсенала видели од Алена, пошто је у полуфиналу Лига купа 1987. постигао три гола и то у дресу великог ривала Тотенхема. Самсон је, с друге стране, постао клупска легенда Арсенала јер је забележио преко 300 утакмица за Тобџије.

КРИСТИЈАН ВИЈЕРИ – МЕСЕЦ ДАНА У САМПДОРИЈИ, БЕЗ ОДИГРАНЕ УТАКМИЦЕ

Након кратке епизоде у Монаку коју су обележиле повреде, Кристијан Вијери се вратио у Серију А, тачније у Сампдорију са којом је потписао једногодишњи уговор у лето 2006.

Ипак, само 35 дана касније, некадашња звезда Интера је напустила стадион “Луиђи Ферарис” и то без забележеног наступа за Сампдорију. Аталанта је била његова следеће станица, али је сезону 2006/2007 завршио са само седам наступа на конту.

ДЕЈВИД ЛИВЕРМОР – 10 ДАНА У ЛИДСУ, БЕЗ ОДИГРАНЕ УТАКМИЦЕ

Он је апсолутни цар. Након пораза у финалу плеј-офа Чемпионшипа од Вотфорда 2006. Лидс Јунајтед је ангажовао борбеног везисту из Милвола који је испао у трећу лигу. Ипак, некадашњи клинац Арсенала тренирао је на Еланд Роуду само 10 дана пре него што је послат у Хал Сити.

Након ангажовања Ливермора, Лидс је успео да доведе везисте Иана Вестлејка и Кевина Николса, који су, по тврдњи менаџера Кевина Блеквела, били у предносту у односу на новајлију из Милвола, који је срећу нашао на другом месту.

МИКАЕЛ СИЈАНИ – МЕСЕЦ ДАНА У СПОРТИНГУ, БЕЗ ОДИГРАНЕ УТАКМИЦЕ

Фудбалски свет изненадио се прошлог лета када је Француз Микаел Сијани након растанка са Лацијом промовисан у Лисабону у зелено-белом дресу Спортинга. Изгледало је да ће искусни штопер командовати одбраном Лавова, али је само месец дана касније уследио обрт, па је Сијани представљен и у Барселони, у дресу Еспањола.

Објашњење фудбалер аза овај потез било је да се породица тешко прилагодила животу у престоници Португалије и да им је била потребна хитна промена средине.

Коментари / 0

Оставите коментар