Analiza: Najkraći transferi u istoriji fudbala...!

Od Sola Kembela i Nots Kauntija do Vijerijevog “medenog“ meseca u Sampdoriji! Emanuel Ebue nije jedini fudbaler koji je dobio otkaz posle samo nekoliko dana u novom klubu!

Fudbal 21.04.2016 | 22:45
Analiza: Najkraći transferi u istoriji fudbala...!

Zanimljiv podatak da je iskusni Emanuel Ebue otpušten iz Sanderlenda samo 22 dana nakon što je postao član ovog tima, naterao nas je da zavirimo malo bliže u istoriju i proverimo da li je reprezentativac Obale Slonovače fudbaler sa najkraćim stažom u jednom klubu.

Naišli smo na nekoliko zanimljivih primera širom Evrope, a primeri se protežu od kratkog perioda legendarnog Kristijana Vijerija u redovima Sampdorije do bizarnog angažmana Sola Kembela u dresu Nots Kauntija.

SOL KEMBEL – MESEC DANA U NOTS KAUNTIJU, JEDNA UTAKMICA

Legendarni reprezentativac Engleske je na kraju sezone 2007/2008 osvojio FA kup sa Portsmutom, a godinu i po dana kasnije prihvatio je poziv Svena Gorana Eriksona da mu se priključi u redovima engleskog trećeligaša Nots Kauntija, što je bila jedna od najbizarnijih transfer priča.

Kembel je u avgustu 2009. potpisao petogodišnji ugovor sa nekadašnjim šampionom Engleske, a nakon što je klub preuzeo konzorcijum sa Bliskog istoka. Uprkos velikim ambicijama, nekadašnji reprezentativac je raskinuo ugovor sa Nots Kauntijem samo tri dana nakon debija na meču sa Morkambom (1:2), uz obostrani sporazum.

DEJVID ANSVORT – MESEC U ASTON VILI, BEZ ODIGRANE UTAKMICE

Nakon odličnih partija u dresu Evertona, osvajača FA kupa iz 1995. godine, Dejvid Ansvort je prodat Vest Hemu 1997, a iako je odigrao 32 utakmice za Čekićare, te godine nije uspeo da se prilagodi životu u prestonici Engleske.

Kako je očajnički želeo transfer u tim koji će mu biti blizu porodice koja je živela u Mersisajdu, Ansvort je prihvatio poziv Aston Vile u koju je prešao za 3.800.000 evra, ali je samo mesec dana kasnije, nakon što nije zabeležio nijedan zvanični nastup za tim iz Birmingema prodat nazad Evertonu za identičnu svotu.

KLAJV ALEN – DVA MESECA U ARSENALU, BEZ ODIGRANE UTAKMICE

Arsenal je davne 1980. kupio za 2.000.000 evra napadača Kvins Park Rendžersa Klajva Alena. Ipak, kako nije zabeležio nijedan ligaški nastup za Tobdžije u dva meseca, ubrzo je poslat u Kristal Palas u zamenu za Kenija Samsona.

Ali to nije bilo poslednje što su navijači Arsenala videli od Alena, pošto je u polufinalu Liga kupa 1987. postigao tri gola i to u dresu velikog rivala Totenhema. Samson je, s druge strane, postao klupska legenda Arsenala jer je zabeležio preko 300 utakmica za Tobdžije.

KRISTIJAN VIJERI – MESEC DANA U SAMPDORIJI, BEZ ODIGRANE UTAKMICE

Nakon kratke epizode u Monaku koju su obeležile povrede, Kristijan Vijeri se vratio u Seriju A, tačnije u Sampdoriju sa kojom je potpisao jednogodišnji ugovor u leto 2006.

Ipak, samo 35 dana kasnije, nekadašnja zvezda Intera je napustila stadion “Luiđi Feraris” i to bez zabeleženog nastupa za Sampdoriju. Atalanta je bila njegova sledeće stanica, ali je sezonu 2006/2007 završio sa samo sedam nastupa na kontu.

DEJVID LIVERMOR – 10 DANA U LIDSU, BEZ ODIGRANE UTAKMICE

On je apsolutni car. Nakon poraza u finalu plej-ofa Čempionšipa od Votforda 2006. Lids Junajted je angažovao borbenog vezistu iz Milvola koji je ispao u treću ligu. Ipak, nekadašnji klinac Arsenala trenirao je na Eland Roudu samo 10 dana pre nego što je poslat u Hal Siti.

Nakon angažovanja Livermora, Lids je uspeo da dovede veziste Iana Vestlejka i Kevina Nikolsa, koji su, po tvrdnji menadžera Kevina Blekvela, bili u prednostu u odnosu na novajliju iz Milvola, koji je sreću našao na drugom mestu.

MIKAEL SIJANI – MESEC DANA U SPORTINGU, BEZ ODIGRANE UTAKMICE

Fudbalski svet iznenadio se prošlog leta kada je Francuz Mikael Sijani nakon rastanka sa Lacijom promovisan u Lisabonu u zeleno-belom dresu Sportinga. Izgledalo je da će iskusni štoper komandovati odbranom Lavova, ali je samo mesec dana kasnije usledio obrt, pa je Sijani predstavljen i u Barseloni, u dresu Espanjola.

Objašnjenje fudbaler aza ovaj potez bilo je da se porodica teško prilagodila životu u prestonici Portugalije i da im je bila potrebna hitna promena sredine.

Komentari / 0

Ostavite komentar