Анализа и најава - 172. ''Ел класико'': Барса жели, Реал мора!

Барселона жели да у дербију 31. кола Примере настави сјајан низ и оствари победу у част Јохана Кројфа, а Реал Мадрид само тријумф оставља у трци за титулу. Ко ће победити?

Фудбал 02.04.2016 | 09:20
Анализа и најава - 172. ''Ел класико'': Барса жели, Реал мора!

Празник фудбала! Ноу Камп - 20.30 часова...

Барселона и Реал састаће се вечерас у 31. колу Примере, и то 172. пут у утакмици домаћег шампионата.

Највећи дерби шпанског фудбала Барселона дочекује као лидер, док за Реал он представља "бити или не бити".

"Краљевски клуб" налази се на трећем месту на табели и заостаје за Барселоном чак 10 бодова, а пораз у вечерашњем дуелу могао би да означи крај трке за шампионску титулу, седам кола пре краја првенства.

У Реалу то веома добро знају, као што врло добро памте и пораз у првом "Ел класику" ове сезоне, када су на Сантјаго Бернабеу у новембру потучени до ногу - 0:4. Двоструки стрелац на том мечу био је Луис Суарез, а голове су постигли и Нејмар и Инијеста.

Реал је последњи пут дерби против Барсе добио у новембру 2014, на свом стадиону (3:1), а на Ноу Кампу је славио у априлу 2012 - 2:1.

Барса се налази у сјајној форми. Нанизали су 39 мечева без пораза и имају шансу да другу годину заредом освоје триплу круну. Осим што воде у Примери са девет бодова вишка у односу на Атлетико Мадрид, изборили су финале у Купу краља, где ће у мају играти са Севиљом за трофеј, а у Лиги шампиона тренутно су у четвртфиналу.

На страни Реала, који је последњи пораз у Примери забележио пре нешто више од месец дана од Атлетика код куће, је статистика.

У дуелима у шпанском првенству против Барсе је остварио 71 победу, три више од ривала, и забележио шест голова више - 278. Нерешено су окончана 32 "Ел класика".

Најубедљивија победа у "Ел класику" у Примери остварена је давне 1935. године, када је Реал славио резултатом 8:2, а у новијој историји 2009. године, када је Барселона у Мадриду тријумфовала 6:2.

Дуел у Каталонији овога пута биће својеврсни омаж Јохану Кројфу, који је недавно преминуо.

Домаћини су најавили да ће баш на дербију одати последњу почаст холандском великану, који је један од твораца модерне Барсе и њене успешне серије.

Навијачима ће на стадиону бити подељено 90.000 картона на којима ће писати "Хвала, Јохане" на каталонском (Грàциес Јохан). Исте речи ће се налазити и на дресу, уместо уобичајеног грба на коме пише "светски прваци".

Играчи обе екипе изаћи ће на терен у друштву деце која ће носити мајице на којима ће на предњој страни писати "Фондација Кројф", а на леђима "Барселона".

Пре почетка утакмице одржаће се минут ћутања, као и видео презентација у знак сећање на Кројфа.

Очекује са да ће вечерашњем "Ел класику" присуствовати свих осам живих председника Барселоне.

Организатори утакмице предузеће и највише мере безбедности до сада. Сваки навијач ће пре уласка на стадион морати да покаже личну карту, нико неће моћи да унесе на трибине ранац или ташну, а поједини паркинзи у билизини Камп Ноу стадиона биће затворени на дан меча.

Барселона је саопштила да су шпанске власти донеле одлуку о ризорогној контроли и ангажовању додатног обезбеђења због недавног терористичког напада у Бриселу.

Коментари / 0

Оставите коментар