Analiza i najava - 172. ''El klasiko'': Barsa želi, Real mora!

Barselona želi da u derbiju 31. kola Primere nastavi sjajan niz i ostvari pobedu u čast Johana Krojfa, a Real Madrid samo trijumf ostavlja u trci za titulu. Ko će pobediti?

Fudbal 02.04.2016 | 09:20
Analiza i najava - 172. ''El klasiko'': Barsa želi, Real mora!

Praznik fudbala! Nou Kamp - 20.30 časova...

Barselona i Real sastaće se večeras u 31. kolu Primere, i to 172. put u utakmici domaćeg šampionata.

Najveći derbi španskog fudbala Barselona dočekuje kao lider, dok za Real on predstavlja "biti ili ne biti".

"Kraljevski klub" nalazi se na trećem mestu na tabeli i zaostaje za Barselonom čak 10 bodova, a poraz u večerašnjem duelu mogao bi da označi kraj trke za šampionsku titulu, sedam kola pre kraja prvenstva.

U Realu to veoma dobro znaju, kao što vrlo dobro pamte i poraz u prvom "El klasiku" ove sezone, kada su na Santjago Bernabeu u novembru potučeni do nogu - 0:4. Dvostruki strelac na tom meču bio je Luis Suarez, a golove su postigli i Nejmar i Inijesta.

Real je poslednji put derbi protiv Barse dobio u novembru 2014, na svom stadionu (3:1), a na Nou Kampu je slavio u aprilu 2012 - 2:1.

Barsa se nalazi u sjajnoj formi. Nanizali su 39 mečeva bez poraza i imaju šansu da drugu godinu zaredom osvoje triplu krunu. Osim što vode u Primeri sa devet bodova viška u odnosu na Atletiko Madrid, izborili su finale u Kupu kralja, gde će u maju igrati sa Seviljom za trofej, a u Ligi šampiona trenutno su u četvrtfinalu.

Na strani Reala, koji je poslednji poraz u Primeri zabeležio pre nešto više od mesec dana od Atletika kod kuće, je statistika.

U duelima u španskom prvenstvu protiv Barse je ostvario 71 pobedu, tri više od rivala, i zabeležio šest golova više - 278. Nerešeno su okončana 32 "El klasika".

Najubedljivija pobeda u "El klasiku" u Primeri ostvarena je davne 1935. godine, kada je Real slavio rezultatom 8:2, a u novijoj istoriji 2009. godine, kada je Barselona u Madridu trijumfovala 6:2.

Duel u Kataloniji ovoga puta biće svojevrsni omaž Johanu Krojfu, koji je nedavno preminuo.

Domaćini su najavili da će baš na derbiju odati poslednju počast holandskom velikanu, koji je jedan od tvoraca moderne Barse i njene uspešne serije.

Navijačima će na stadionu biti podeljeno 90.000 kartona na kojima će pisati "Hvala, Johane" na katalonskom (Gràcies Johan). Iste reči će se nalaziti i na dresu, umesto uobičajenog grba na kome piše "svetski prvaci".

Igrači obe ekipe izaći će na teren u društvu dece koja će nositi majice na kojima će na prednjoj strani pisati "Fondacija Krojf", a na leđima "Barselona".

Pre početka utakmice održaće se minut ćutanja, kao i video prezentacija u znak sećanje na Krojfa.

Očekuje sa da će večerašnjem "El klasiku" prisustvovati svih osam živih predsednika Barselone.

Organizatori utakmice preduzeće i najviše mere bezbednosti do sada. Svaki navijač će pre ulaska na stadion morati da pokaže ličnu kartu, niko neće moći da unese na tribine ranac ili tašnu, a pojedini parkinzi u bilizini Kamp Nou stadiona biće zatvoreni na dan meča.

Barselona je saopštila da su španske vlasti donele odluku o rizorognoj kontroli i angažovanju dodatnog obezbeđenja zbog nedavnog terorističkog napada u Briselu.

Komentari / 0

Ostavite komentar