Мировњаци УН злостављају дјецу

Уједињене нације наводе да је пријављено више од 100 нових случајева злостављања које су чинили припадници мировне мисије у Централноафричкој Републици.

Свијет 01.04.2016 | 12:20
Мировњаци УН злостављају дјецу

Генерални секретар Бан Ки Мун изјавио је да је "шокиран до сржи" последњим извештајима.

Америчка група "АИДС-Фрее Wорлд" проследила је УН извештај у којем се наводи да су четири девојчице одведене у француски војни камп где су биле везане и приморане на однос са псом.

Портпарол УН Стефан Дижарик изјавио је да је тим истражитеља који је УН послао у област Кемо интервјуисао 108 наводних жртава сексуалног злостављања, већином малолетница, које се дешавало од 2013. до данас.

У извештају УН објављеном раније овог месеца наведено је да су од укупно 69 оптужби за сексуалне злочине мировњака 22 стигле из Централноафричке Републике.

Дижарик је рекао да УН не могу да потврде наводе из извештаја групе АИДС-Фрее Wорлд о злостављању девојчица у које је био умешан командант француских снага 2014. године, али да се тај случај истражује.

У том извештају се наводи да је свакој девојчици дато по 5.000 централноафричких франака (око девет долара), а да је једна девојчица касније умрла од непознате болести. Амбасадор Француске при УН Франсоа Делатре изјавио је да су ти наводи "болесни и одвратни" и обећао дисциплински поступак против одговорних ако ти наводи буду потврђени.

Генеарлни секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да је "шокиран до сржи најновијим тврдњама" и да УН "скрећу пажњу на те презриве, изопачене и веома узнемирујуће наводе".

Бан је додао да деловање УН мора бити усаглашено с деловањем земаља чланица, "које једине имају моћ да дисциплинују своје снаге с последицама".

"То је од суштинске важности за обнављање поверења у мировне мисије, које су од непроцењиве вредности, и још важније за обезбеђивање правде и оздрављење погођених заједница", рекао је Бан.

Високи комесар УН за људска права Зеид Рад ел Хусеин назвао је те наводе "грозним" и додао да су све три земље чији су мировњаци оптужени за злостављање, Бурунди, Габон и Француска, обавештене и да њихове владе треба више да учине да зауставе своје војнике у чињењу тих недела.

Мировњаци УН у Централноафричкој Републици и Конгу месецима су у жижи јавности због наводног сексуалног злостављања деце.

УН имају више од 100.000 мировњака распоређених у 16 мисија широм света.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Све рекла

01.04.2016 11:16

Кетрин Болковац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

01.04.2016 13:15

Болесни запад,па онда нама просипају политику...

ОДГОВОРИТЕ