Mirovnjaci UN zlostavljaju djecu

Ujedinjene nacije navode da je prijavljeno više od 100 novih slučajeva zlostavljanja koje su činili pripadnici mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici.

Svijet 01.04.2016 | 12:20
Mirovnjaci UN zlostavljaju djecu

Generalni sekretar Ban Ki Mun izjavio je da je "šokiran do srži" poslednjim izveštajima.

Američka grupa "AIDS-Free World" prosledila je UN izveštaj u kojem se navodi da su četiri devojčice odvedene u francuski vojni kamp gde su bile vezane i primorane na odnos sa psom.

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da je tim istražitelja koji je UN poslao u oblast Kemo intervjuisao 108 navodnih žrtava seksualnog zlostavljanja, većinom maloletnica, koje se dešavalo od 2013. do danas.

U izveštaju UN objavljenom ranije ovog meseca navedeno je da su od ukupno 69 optužbi za seksualne zločine mirovnjaka 22 stigle iz Centralnoafričke Republike.

Dižarik je rekao da UN ne mogu da potvrde navode iz izveštaja grupe AIDS-Free World o zlostavljanju devojčica u koje je bio umešan komandant francuskih snaga 2014. godine, ali da se taj slučaj istražuje.

U tom izveštaju se navodi da je svakoj devojčici dato po 5.000 centralnoafričkih franaka (oko devet dolara), a da je jedna devojčica kasnije umrla od nepoznate bolesti. Ambasador Francuske pri UN Fransoa Delatre izjavio je da su ti navodi "bolesni i odvratni" i obećao disciplinski postupak protiv odgovornih ako ti navodi budu potvrđeni.

Genearlni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je "šokiran do srži najnovijim tvrdnjama" i da UN "skreću pažnju na te prezrive, izopačene i veoma uznemirujuće navode".

Ban je dodao da delovanje UN mora biti usaglašeno s delovanjem zemalja članica, "koje jedine imaju moć da disciplinuju svoje snage s posledicama".

"To je od suštinske važnosti za obnavljanje poverenja u mirovne misije, koje su od neprocenjive vrednosti, i još važnije za obezbeđivanje pravde i ozdravljenje pogođenih zajednica", rekao je Ban.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein nazvao je te navode "groznim" i dodao da su sve tri zemlje čiji su mirovnjaci optuženi za zlostavljanje, Burundi, Gabon i Francuska, obaveštene i da njihove vlade treba više da učine da zaustave svoje vojnike u činjenju tih nedela.

Mirovnjaci UN u Centralnoafričkoj Republici i Kongu mesecima su u žiži javnosti zbog navodnog seksualnog zlostavljanja dece.

UN imaju više od 100.000 mirovnjaka raspoređenih u 16 misija širom sveta.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sve rekla

01.04.2016 13:16

Ketrin Bolkovac.

ODGOVORITE
Name

...

01.04.2016 15:15

Bolesni zapad,pa onda nama prosipaju politiku...

ODGOVORITE