Лозничани гостују на Кембриџу

На позив Британске асоцијације за словенске и источноевропске студије, Центар за културу „Вук Караџић“ гостује у Кембриџу на Фицвилијам колеџу, а повод је годишња научна конференција.

Србија 01.04.2016 | 13:00
Лозничани гостују на Кембриџу

Центар за културу је позван да представи изложбу Музеја језика и писма „Развој српског језика и писма кроз историју“ ауторке Дајане Ђедовић. Изложба ће у Кембриџу бити отворена сутра. Осим ауторског вођења кроз изложбу, Центар за културу „Вук Караџић“ учествује истог дана и у панел-дискусији.

На панел дискусији биће речи о знаменитом месту Тршић као простору где се од 2012. године одржава Летња школа српског језика, културне историје и превођења, коју заједно организују Институт за књижевност и уметност и Центар за културу и која је до сада окупила 44 студента са 18 универзитета из 10 држава Европе.

Тршић је последњих пет година место где долазе млади из целог света, као и писци који бораве у првој Кући писаца отвореној у Србији. Све ово чини Тршић простором дијалога који се води на многим језицима, о многим значајним темама из света превођења, културе и уметности.

Радове на конференцији изложиће: Ана Чугуровић, етнолог/антрополог Музеја језика и писма, Драгана Грбић, истраживач сарадник Института за књижевност и уметност, Ребека Рајт и Кетлин Сејс Универзитет Нотингем и Дајана Ђедовић. „Изузетна је част бити позван на годишњу конференцију најзначајније асоцијације за словенске студије у Европи."

"Центар за културу „Вук Караџић“ и овај позив искористиће да на најбољи могући начин промовише нашу културу, језик, историју, као и наш град и његове потенцијале.

Према програму конференције организатори очекују више од 400 учесника и неколико хиљада посетилаца. То је највеће окупљање научника и уметника у Европи којима су поље истраживања словенске и источноевропске студије", рекла је Дајана Ђедовић, ауторка изложбе.

БН ТВ (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар