Lozničani gostuju na Kembridžu

Na poziv Britanske asocijacije za slovenske i istočnoevropske studije, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ gostuje u Kembridžu na Ficvilijam koledžu, a povod je godišnja naučna konferencija.

Srbija 01.04.2016 | 13:00
Lozničani gostuju na Kembridžu

Centar za kulturu je pozvan da predstavi izložbu Muzeja jezika i pisma „Razvoj srpskog jezika i pisma kroz istoriju“ autorke Dajane Đedović. Izložba će u Kembridžu biti otvorena sutra. Osim autorskog vođenja kroz izložbu, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ učestvuje istog dana i u panel-diskusiji.

Na panel diskusiji biće reči o znamenitom mestu Tršić kao prostoru gde se od 2012. godine održava Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja, koju zajedno organizuju Institut za književnost i umetnost i Centar za kulturu i koja je do sada okupila 44 studenta sa 18 univerziteta iz 10 država Evrope.

Tršić je poslednjih pet godina mesto gde dolaze mladi iz celog sveta, kao i pisci koji borave u prvoj Kući pisaca otvorenoj u Srbiji. Sve ovo čini Tršić prostorom dijaloga koji se vodi na mnogim jezicima, o mnogim značajnim temama iz sveta prevođenja, kulture i umetnosti.

Radove na konferenciji izložiće: Ana Čugurović, etnolog/antropolog Muzeja jezika i pisma, Dragana Grbić, istraživač saradnik Instituta za književnost i umetnost, Rebeka Rajt i Ketlin Sejs Univerzitet Notingem i Dajana Đedović. „Izuzetna je čast biti pozvan na godišnju konferenciju najznačajnije asocijacije za slovenske studije u Evropi."

"Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ i ovaj poziv iskoristiće da na najbolji mogući način promoviše našu kulturu, jezik, istoriju, kao i naš grad i njegove potencijale.

Prema programu konferencije organizatori očekuju više od 400 učesnika i nekoliko hiljada posetilaca. To je najveće okupljanje naučnika i umetnika u Evropi kojima su polje istraživanja slovenske i istočnoevropske studije", rekla je Dajana Đedović, autorka izložbe.

BN TV (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar