Анализа - видео: Неке од највећих ПРЕВАРА у свјетском фудбалу!

У духу 1. априла, светског дана шале, представљамо вам неке од највећих превара у свету фудбала. Мада, оштећеним странама у овим случајевима уопште није било до смеха.

Фудбал 02.04.2016 | 00:15
Анализа - видео: Неке од највећих ПРЕВАРА у свјетском фудбалу!

Када неки играч из Африке дође у српски фудбал, често се може чути коментар о његовим годинама и да ли је заиста тек ушао у двадесете или има преко тридесет. Иако углавном шаљиви, ти коментари нису без основа.

Широм Европе дешавало се да клубови ангажују неког играча са афричког континента као младу наду, а да се испостави да је он, заправо, по крштеници ближи завршетку каријере. Или, да уопште није фудбалер!?!

Ево неких примера таквих случајева, али не само са Африканцима...

ТАРИБО ВЕСТ

Нама најпознатији пример...

Нигеријац је 2002. године стигао у Партизан као велико појачање, бивши играч Интера, Милана, Кајзерслаутерна... Када је доведен, представљен је као 28-годишњи дефанзивни фудбалер, међутим, годинама касније откривено је да је Вест у том тренутку имао 40 година!

О овој превари јавно је причао некадашњи председник црно-белих, Жарко Зечевић, а она је откривена када је Вест покушао да потпише за Ријеку као 32-годишњак, који је заправо имао 44 године.

И дан данас, Вестова година рођења остала је мистерија, али у Партизану не брину много због тога, јер могу да буду веома задовољни његовим партијама у црно-белом дресу.

ЛИ АДИ

Није само Партизан имао "преваранта".

Када је дошао у Црвену звезду, 2009. године, дефанзивац из Гане представљен је као фудбалер рођен 7. јула 1990. године. Овај податак пише и на Wикипедији, међутим, не на свим њеним верзијама... А, по информацијама које су се могле наћи на разним сајтовима специјализованим за фудбал, Ли Ади је рођен 26. септембра 1985!

Како било, и његове игре у Црвеној звезди биле су за прелазну оцену.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НИГЕРИЈЕ

Нигеријци су за године лагали много пре Веста...

Фудбалски савез Нигерије 1989. године суспендован је са свих ФИФА турнира за млађе категорије, пошто су установљене неправилности у годинама играча пријављиваним за такмичења.

Суспензија је укинута, али се Нигеријци нису опаметили.

Током Светског првенства за играче до 17 година, 1999. године, селектор Јапана Филип Трусије тврдио је да је видео једног од нигеријских репрезентативаца како вози аутомобил у којем су му били жена и деца. Када је ФИФА тражила да се играчи тестирају, Нигеријци су изненада променили чак 15 од 18 играча са списка пријављеног за такмичење.

АЛИ ДИА

Ово је можда и највећа превара од свих, пошто се догодила у Премијер лиги.

Новембра 1996. године, тренер Саутемптона Грем Сунес добио је позив од особе која се представила као Жорж Веа, у то време званично најбољи фудбалер планете. Сунесу је препоручен његов рођак, извесни Али Диа, за којег је "Веа" тврдио да је репрезентативац Сенегала и да га жели ПСЖ. Без икакве провере тих података, Саутемптон је играчу понудио једномесечни уговор.

После неколико лакших повреда, Диа се нашао у протоколу за утакмицу са Лидс јунајтедом. Када се Мет Ле Тисије повредио, дошао је и тренутак да Сенегалац дебитује у Премијер лиги.

Испоставило се, међутим, да је толико лош да га је Сунес после 33 минута извео из игре! А, од тада му се губи сваки траг...

МАСАЛ БУГДУВ

Ова прича долази из Молдавије, заправо Ирске...

Име 16-годишњег нападача Масала Бугдува из Молдавије 2009. брзо се ширило фудбалским круговима у Европи. О великој нади сјајних техничких могућности писали су чак и реномирани фудбалски портали "Гоал" и "Wхен Сатурдаy Цомес", као и угледни "Тимес" који је пренео вест о интересовању Арсенала за овог играча и уврстио га на листу "50 будућих звезда".

Све је деловало као да се пише нова фудбалска бајка, само што Масал Бугдув никада није постојао! У питање је била обмана једног Ирца, којем су се смучиле редовне гласине о фудбалским трансферима.

АЛЕСАНДРО ЗАРЕЛИ

Још једна прича која је преварила многе на Острву.

Италијан Алесандро Зарели је 2005. у Бангор ситију из Велса представљен као велико појачање. Био је права атракција међу навијачима, који су му на сваком кораку тражили аутограм и фотографисали се са њим.

После месец дана славе, бесплатног смештаја, али и са новцем од уговора на рачуну, истегао је мишић...

Испоставило се касније да је исту превару извео и у Северној Ирској, у Лисбурн Дистилерију, а још једном је покушао у Велсу, у Конас Кеју, али је морао да призна читаву превару када је видео да тренер тог клуба разговара са колегом из Бангора. Испоставило се да је измислио све о својој каријери, па се сумња и да је Алесандро Зарели његово право име.

АЛФ РЕМЗИ

Лагали су чак и најбољи!

Да ли је Алф Ремзи, чувени енглески селектор који је водио репрезентацију до титуле светског првака 1966, рођен 1920. или 1922. године?

Дејв Боулер, аутор биографије о Ремзију, тврди да је Ремзи "померио" крштеницу са 22. јануара 1920. на 22. јануар 1922, пошто се плашио да ће по завршетку Другог светског рата бити престар да би потписао професионални уговор!

Наводно је слагао приликом преговора са челницима Саутемптона, али та тврдња није доказана. У сваком случају, добио је уговор, а касније је играо и за Тотенхем.

ДИДИЈЕ БАПТИСТ

Филмска прича...

У новембру 1999. године енглески лист "Неwс оф тхе wорлд" објавио је да млади репрезентативац Француске, Дидије Баптист, прелази из Монака у Ливерпул за 3,5 милиона фунти. Убрзо су се и други "закачили" на ту причу, али...

Испоставило се да је Дидије Баптисти лик из британске серије "Дреам теам", емитоване на телевизији "Скy" о фиктивном клубу Харчестер јунајтед. Чак је и прича слична, пошто се у серији помиње да је истоимени играч Монака одбио понуду Арсенала и спрема се да пређе у Харчестер.

Све је, заправо, покренуто на форуму навијача Арсенала, где се један од њих нашалио на тему потраге "тобџија" за квалитетним дефанзивцем. Информација је убрзо почела да се шири и стигла чак до новинара, па и до уредника "Неwс оф тхе wорлд", Мајка Дана, који је измишљеног играча описао као "одлично и атрактивно појачање за Ливерпул".

ИСАЛАХ АКПАН

Нису сви нигеријски играчи преваранти, има и преварених!

Попут многих тинејџера у Африци и Нигеријац Исалах Акпан сањао је да постане професионални фудбалер. Стога је своје податке поставио на интернет, али био је то почетак ноћне море...

Двојица наводних менаџера контактирали су Акпана и обећали му каријеру у Енглеској, али уз услов да прво проведе два-три месеца на проби у Сингапуру. Када је дошао у азијску државу, преваранти су сачекали несрећног фудбалера и тражили му 500 долара за регистрацију.

Наивни момак им је дао новац, али их никада после тога није опет видео, нити чуо...

Коментари / 0

Оставите коментар