Analiza - video: Neke od najvećih PREVARA u svjetskom fudbalu!

U duhu 1. aprila, svetskog dana šale, predstavljamo vam neke od najvećih prevara u svetu fudbala. Mada, oštećenim stranama u ovim slučajevima uopšte nije bilo do smeha.

Fudbal 02.04.2016 | 00:15
Analiza - video: Neke od najvećih PREVARA u svjetskom fudbalu!

Kada neki igrač iz Afrike dođe u srpski fudbal, često se može čuti komentar o njegovim godinama i da li je zaista tek ušao u dvadesete ili ima preko trideset. Iako uglavnom šaljivi, ti komentari nisu bez osnova.

Širom Evrope dešavalo se da klubovi angažuju nekog igrača sa afričkog kontinenta kao mladu nadu, a da se ispostavi da je on, zapravo, po krštenici bliži završetku karijere. Ili, da uopšte nije fudbaler!?!

Evo nekih primera takvih slučajeva, ali ne samo sa Afrikancima...

TARIBO VEST

Nama najpoznatiji primer...

Nigerijac je 2002. godine stigao u Partizan kao veliko pojačanje, bivši igrač Intera, Milana, Kajzerslauterna... Kada je doveden, predstavljen je kao 28-godišnji defanzivni fudbaler, međutim, godinama kasnije otkriveno je da je Vest u tom trenutku imao 40 godina!

O ovoj prevari javno je pričao nekadašnji predsednik crno-belih, Žarko Zečević, a ona je otkrivena kada je Vest pokušao da potpiše za Rijeku kao 32-godišnjak, koji je zapravo imao 44 godine.

I dan danas, Vestova godina rođenja ostala je misterija, ali u Partizanu ne brinu mnogo zbog toga, jer mogu da budu veoma zadovoljni njegovim partijama u crno-belom dresu.

LI ADI

Nije samo Partizan imao "prevaranta".

Kada je došao u Crvenu zvezdu, 2009. godine, defanzivac iz Gane predstavljen je kao fudbaler rođen 7. jula 1990. godine. Ovaj podatak piše i na Wikipediji, međutim, ne na svim njenim verzijama... A, po informacijama koje su se mogle naći na raznim sajtovima specijalizovanim za fudbal, Li Adi je rođen 26. septembra 1985!

Kako bilo, i njegove igre u Crvenoj zvezdi bile su za prelaznu ocenu.

REPREZENTACIJA NIGERIJE

Nigerijci su za godine lagali mnogo pre Vesta...

Fudbalski savez Nigerije 1989. godine suspendovan je sa svih FIFA turnira za mlađe kategorije, pošto su ustanovljene nepravilnosti u godinama igrača prijavljivanim za takmičenja.

Suspenzija je ukinuta, ali se Nigerijci nisu opametili.

Tokom Svetskog prvenstva za igrače do 17 godina, 1999. godine, selektor Japana Filip Trusije tvrdio je da je video jednog od nigerijskih reprezentativaca kako vozi automobil u kojem su mu bili žena i deca. Kada je FIFA tražila da se igrači testiraju, Nigerijci su iznenada promenili čak 15 od 18 igrača sa spiska prijavljenog za takmičenje.

ALI DIA

Ovo je možda i najveća prevara od svih, pošto se dogodila u Premijer ligi.

Novembra 1996. godine, trener Sautemptona Grem Sunes dobio je poziv od osobe koja se predstavila kao Žorž Vea, u to vreme zvanično najbolji fudbaler planete. Sunesu je preporučen njegov rođak, izvesni Ali Dia, za kojeg je "Vea" tvrdio da je reprezentativac Senegala i da ga želi PSŽ. Bez ikakve provere tih podataka, Sautempton je igraču ponudio jednomesečni ugovor.

Posle nekoliko lakših povreda, Dia se našao u protokolu za utakmicu sa Lids junajtedom. Kada se Met Le Tisije povredio, došao je i trenutak da Senegalac debituje u Premijer ligi.

Ispostavilo se, međutim, da je toliko loš da ga je Sunes posle 33 minuta izveo iz igre! A, od tada mu se gubi svaki trag...

MASAL BUGDUV

Ova priča dolazi iz Moldavije, zapravo Irske...

Ime 16-godišnjeg napadača Masala Bugduva iz Moldavije 2009. brzo se širilo fudbalskim krugovima u Evropi. O velikoj nadi sjajnih tehničkih mogućnosti pisali su čak i renomirani fudbalski portali "Goal" i "When Saturday Comes", kao i ugledni "Times" koji je preneo vest o interesovanju Arsenala za ovog igrača i uvrstio ga na listu "50 budućih zvezda".

Sve je delovalo kao da se piše nova fudbalska bajka, samo što Masal Bugduv nikada nije postojao! U pitanje je bila obmana jednog Irca, kojem su se smučile redovne glasine o fudbalskim transferima.

ALESANDRO ZARELI

Još jedna priča koja je prevarila mnoge na Ostrvu.

Italijan Alesandro Zareli je 2005. u Bangor sitiju iz Velsa predstavljen kao veliko pojačanje. Bio je prava atrakcija među navijačima, koji su mu na svakom koraku tražili autogram i fotografisali se sa njim.

Posle mesec dana slave, besplatnog smeštaja, ali i sa novcem od ugovora na računu, istegao je mišić...

Ispostavilo se kasnije da je istu prevaru izveo i u Severnoj Irskoj, u Lisburn Distileriju, a još jednom je pokušao u Velsu, u Konas Keju, ali je morao da prizna čitavu prevaru kada je video da trener tog kluba razgovara sa kolegom iz Bangora. Ispostavilo se da je izmislio sve o svojoj karijeri, pa se sumnja i da je Alesandro Zareli njegovo pravo ime.

ALF REMZI

Lagali su čak i najbolji!

Da li je Alf Remzi, čuveni engleski selektor koji je vodio reprezentaciju do titule svetskog prvaka 1966, rođen 1920. ili 1922. godine?

Dejv Bouler, autor biografije o Remziju, tvrdi da je Remzi "pomerio" krštenicu sa 22. januara 1920. na 22. januar 1922, pošto se plašio da će po završetku Drugog svetskog rata biti prestar da bi potpisao profesionalni ugovor!

Navodno je slagao prilikom pregovora sa čelnicima Sautemptona, ali ta tvrdnja nije dokazana. U svakom slučaju, dobio je ugovor, a kasnije je igrao i za Totenhem.

DIDIJE BAPTIST

Filmska priča...

U novembru 1999. godine engleski list "News of the world" objavio je da mladi reprezentativac Francuske, Didije Baptist, prelazi iz Monaka u Liverpul za 3,5 miliona funti. Ubrzo su se i drugi "zakačili" na tu priču, ali...

Ispostavilo se da je Didije Baptisti lik iz britanske serije "Dream team", emitovane na televiziji "Sky" o fiktivnom klubu Harčester junajted. Čak je i priča slična, pošto se u seriji pominje da je istoimeni igrač Monaka odbio ponudu Arsenala i sprema se da pređe u Harčester.

Sve je, zapravo, pokrenuto na forumu navijača Arsenala, gde se jedan od njih našalio na temu potrage "tobdžija" za kvalitetnim defanzivcem. Informacija je ubrzo počela da se širi i stigla čak do novinara, pa i do urednika "News of the world", Majka Dana, koji je izmišljenog igrača opisao kao "odlično i atraktivno pojačanje za Liverpul".

ISALAH AKPAN

Nisu svi nigerijski igrači prevaranti, ima i prevarenih!

Poput mnogih tinejdžera u Africi i Nigerijac Isalah Akpan sanjao je da postane profesionalni fudbaler. Stoga je svoje podatke postavio na internet, ali bio je to početak noćne more...

Dvojica navodnih menadžera kontaktirali su Akpana i obećali mu karijeru u Engleskoj, ali uz uslov da prvo provede dva-tri meseca na probi u Singapuru. Kada je došao u azijsku državu, prevaranti su sačekali nesrećnog fudbalera i tražili mu 500 dolara za registraciju.

Naivni momak im je dao novac, ali ih nikada posle toga nije opet video, niti čuo...

Komentari / 0

Ostavite komentar