Свака четврта коцка леда је здравствено неисправна

Чак 26 одсто узорака није било хемијски и здравствено исправно јер су у леду пронађене бактерије као што су ешерихија коли, псеудомонас и ентерокок, а оне изазивају гастроинтестиналне проблеме.

Здравље 01.04.2016 | 10:20
Свака четврта коцка леда је здравствено неисправна

Свака четвртка коцка леда за расхлађивање пића у швајцарским баровима, кантинама и ресторанима не испуњава законске здравствене стандарде и садржи фекалне бактерије попут ешерихије, показало је истраживање које је спровела задруга хемичара швајцарских кантона (ВКЦС).

Резултате хемијске анализе леда из барова широм Швајцарске, према студији која ће ових дана бити и сужбено публикована, објавио је у недељу лист "Сонтагс блик".

Анализа је показала да 26 одсто узетих узорака није било хемијски и здравствено исправно, јер су у леду пронађене бактерије као што су ешерихија коли, псеудомонас и ентерокок, а они могу да изазову гастроинтестиналне проблеме.

Председник задруге швајцарских хемичара Отмар Дефлорин каже да ти резултати указују на нехигијенске услове рада апарата за прављење леда који се често држе у подрумима, и лоше одржавају и чисте, а не на лош квалитет воде.

Против одговорних угоститеља чији лед није прошао на испиту неће бити поднете пријаве, због оцене да количине нађених бактерија нису угрозиле здравље оних који су их с ледом конзумирали. Међутим, тако не мисле и у једној од водећих швајцарских задруга за заштиту потрошача.

Бактерије су нађене у количинама које можда нису здравствено опасне за здраве особе, али могу изазвати озбиљне болести код особа с ослабљеним имунитетом, рекла је директорка те задруге Сара Сталдер.

Она предлаже да швајцарски конобари и бармени убудуће ледену коцку у пиће стављају само на изричиту жељу госта, а не аутоматски и без питања, како то често раде.
"Кад платиш храну и пиће, очекујеш да је све савршено хигијенски исправно", додала је Сталдерова.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар