Урма - лијек за све

Најважнија намирница у арапском свету. Помажу код анемије, хипертензије, повишеног холестерола, дијареје, чак и карцинома.

Здравље 01.04.2016 | 10:18
Урма - лијек за све

Најважнија намирница у исхрани арапског света је урма или датула. Толико је важна, да је зову "хлеб пустиње", а у древној Грчкој је позната и као "воће богова". Расте у пустињским оазама, на женским палмама, у огромним гроздовима. Једина је биљка у Сахари, која човеку може да помогне да преживи. Палме цветају у марту, када се врши опрашивање неопходно за стварање плодова. Пренос поленовог праха са мушких палми у женске цветове обављају специјално обучене особе и то је једини начин опрашивања.

У здравственом и нутритивном смислу, урме сматрају најздравијим воћем на планети. Лако се варе, а дуго чувају ситост. Права су ризница витамина, одличне за децу и одрасле. Богат су извор природних влакана, који су неопходни за добар рад црева. Природни шећер који урме поседују у завидним количинама, савршена је алтернатива обичном шећеру. Ово воће је и изузетно делотворно у лечењу анемија, хипертензије, холестерола и других болести, чак и рака.

Анемичне особе би требало да их једу што више, јер су одличан извор гвожђа, посебно се препоручују деци у пубертету и трудницама. Осим тога, снижавају холестерол и јачају срце. Лек се прави тако што се током ноћи урме са семенкама потопе у воду. Ујутру се коштице склоне, а меснати део урме самеље у блендеру заједно са водом у којој су преноћиле. Узима се неколико пута током дана за јачање срца.

Одличне су и за вид, јер садрже лутеин и зеаксантин. Они су посебно важни за здравље мрежице и макуле ока, због чега их називају "витамини за очи". Ова два састојка могу спречити оштећење макуле, које се јавља у старости.

Заустављају и дијареју, јер су богате калијумом. Редовним конзумирањем регулишу рад црева. Помажу да се храна брже и лакше свари, а вишак што пре избаци из организма. Лаксатив од урми за стимулисање лењих црева спрема се тако што се увече у хладну воду потопи неколико плодова. Током ноћи пуштају сок, који се ујутру попије на празан стомак.

Када се једу у умереној количини, брзо засите, тако да су добре за мршављење. Али, ако се претерује, брзо долази до гојазности јер килограм овог воћа садржи готово 3.000 калорија.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар