Пресуда Шешељу помаже и Караџићу

Првостепена одлука о вођи радикала може да иде наруку и првом председнику РС. Ослобађање као аргумент да нема удруженог подухвата. Много зависи од тога која ће од ове две пресуде прва постати правоснажна

Србија 01.04.2016 | 10:50
Пресуда Шешељу помаже и Караџићу

Пресуде Војиславу Шешељу и Радовану Караџићу у Хагу могле би да буду главни адути у будућим жалбеним поступцима у оба случаја. Лидер радикала ослобођен је по свим тачкама оптужнице и то ће Караџићевој одбрани послужити као аргумент да нема злочиначког подухвата, у којем је наведено и Шешељево име.

Са друге стране, пресуду лидеру босанских Срба од 40 година, тужилаштво у случају Шешеља може да наведе као аргумент за обарање одлуке о његовом ослобађању по свим тачкама оптужнице.

Шта ће се од овога десити зависи од тога која ће пресуда прва бити правоснажна, односно време ће бити савезник или Караџићевој одбрани или хашком тужилаштву против Шешеља.

- Ослобађајућа пресуда Шешељу може помоћи у жалбеном поступку Радована Караџића и ми ћемо то искористити - каже адвокат Горан Петронијевић, бранилац првог председника РС. - Наравно, уколико пресуда против Шешеља буде правоснажна пре него што се буде одлучивало по жалби Караџића.

Према речима Петронијевића, једна од добрих страна пресуде против Караџића је та што нема геноцида и што је рат на простору БиХ означен као унутрашњи сукоб и грађански рат. Нигде се не помиње Србија.

Са командантом Војске РС Ратком Младићем, Караџић је у оптужници, која је у овом делу преточена и у пресуду, означен као кључни учесник у заједничком злочиначком подухвату, у којем су наведена и имена Момчила Крајишника, Слободана Милошевића, Биљане Плавшић, Николе Кољевића, Јовице Станишића, Жељка Ражнатовића и Шешеља...

"Овде није реч о везаним судским већима, па и не чуди што су првостепене пресуде различите", истиче адвокат Новак Лукић, један од бранилаца пред Трибуналом.

Зависи који су докази и чињенице презентовани у оба поступка. Караџићева одбрана може да користи пресуду Шешељу, кад постане правоснажна, јер постоји могућност да су неки докази из случаја лидера СРС, "сакривени" током суђења Караџићу.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РАЗЛИКА

01.04.2016 13:34

Је у томе сто се Сесељ никада није крио, а Дабиц јесте. Разлог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.04.2016 14:05

Радован је мање крив него Војо

ОДГОВОРИТЕ