Presuda Šešelju pomaže i Karadžiću

Prvostepena odluka o vođi radikala može da ide naruku i prvom predsedniku RS. Oslobađanje kao argument da nema udruženog poduhvata. Mnogo zavisi od toga koja će od ove dve presude prva postati pravosnažna

Srbija 01.04.2016 | 10:50
Presuda Šešelju pomaže i Karadžiću

Presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću u Hagu mogle bi da budu glavni aduti u budućim žalbenim postupcima u oba slučaja. Lider radikala oslobođen je po svim tačkama optužnice i to će Karadžićevoj odbrani poslužiti kao argument da nema zločinačkog poduhvata, u kojem je navedeno i Šešeljevo ime.

Sa druge strane, presudu lideru bosanskih Srba od 40 godina, tužilaštvo u slučaju Šešelja može da navede kao argument za obaranje odluke o njegovom oslobađanju po svim tačkama optužnice.

Šta će se od ovoga desiti zavisi od toga koja će presuda prva biti pravosnažna, odnosno vreme će biti saveznik ili Karadžićevoj odbrani ili haškom tužilaštvu protiv Šešelja.

- Oslobađajuća presuda Šešelju može pomoći u žalbenom postupku Radovana Karadžića i mi ćemo to iskoristiti - kaže advokat Goran Petronijević, branilac prvog predsednika RS. - Naravno, ukoliko presuda protiv Šešelja bude pravosnažna pre nego što se bude odlučivalo po žalbi Karadžića.

Prema rečima Petronijevića, jedna od dobrih strana presude protiv Karadžića je ta što nema genocida i što je rat na prostoru BiH označen kao unutrašnji sukob i građanski rat. Nigde se ne pominje Srbija.

Sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem, Karadžić je u optužnici, koja je u ovom delu pretočena i u presudu, označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, u kojem su navedena i imena Momčila Krajišnika, Slobodana Miloševića, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića, Jovice Stanišića, Željka Ražnatovića i Šešelja...

"Ovde nije reč o vezanim sudskim većima, pa i ne čudi što su prvostepene presude različite", ističe advokat Novak Lukić, jedan od branilaca pred Tribunalom.

Zavisi koji su dokazi i činjenice prezentovani u oba postupka. Karadžićeva odbrana može da koristi presudu Šešelju, kad postane pravosnažna, jer postoji mogućnost da su neki dokazi iz slučaja lidera SRS, "sakriveni" tokom suđenja Karadžiću.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RAZLIKA

01.04.2016 15:34

Je u tome sto se Seselj nikada nije krio, a Dabic jeste. Razlog?

ODGOVORITE
Name

Md

01.04.2016 16:05

Radovan je manje kriv nego Vojo

ODGOVORITE