Кастро и "хладни туш" за Вашингтон

Писмо бившег, али утицајног, председника Кубе недељу дана после Обамине посете, даје, најблаже речено, нови тон пројекту отопљавања односа Америке са Кубом. 

Свијет 31.03.2016 | 08:25
Кастро и "хладни туш" за Вашингтон

Иако им Бела кућа не придаје велики значај, речи из Кастровог писма имају подршку у бази Комунистичке партије. Каква је будућност односа дојучерашњих непријатеља?

Приближавању са дојучерашњим непријатељем Фидел Кастро се није ни противио, али није му ни присуствовао. Своје ставове изнео је у гласилу Комунистичке партије Кубе - Гранма.

Под насловом "Брат Обама" поручује да Куби амерички поклони нису потребни.

"Обама је користио најмеденије речи: 'време је да прошлост оставимо иза себе, време је да гледамо заједно у будућност, неће бити лако, биће потребно време, али можемо тај пут да пређемо заједно као пријатељи, суседи и породица.' Сваком од нас прети опасност да добијемо инфаркт слушајући његове речи!

Зар после безобзирног ембарга који смо издржали 60 година, свих оних који су погинули у нападима плаћеника на кубанске бродове и луке, авиона пуног путника дигнутог у ваздух, инвазије плаћеника и многих испољавања силе и насиља", упитао је Фидел Кастро у чланку.

За Белу кућу Кастрове речи су само доказ великог значаја посете.

"Били смо врло задовољни начином на који је кубански народ примио председника Обаму, али и разговором који је имао са кубанским званичницима.Прилика је да разговарамо о додатним корацима за нормализацију односа. Председник Обама је јасно ставио до знања да је посвећеност Америке људским правима чврста као стена и да ту нема промена", каже портпарол Беле куће Џош Ернест.

Могућим променама на Куби противи се база Комунистичке партије. Од лидера траже да се Конгрес планиран за април одржи тек после јавне дебате о плановима владе да настави тржишно оријентисане реформе на острву, наводи амерички Асошиејтед прес.

"Не желе да изгубе достигнућа кубанске револуције у којој су живели 60 година, где постоји бесплатно здравство, школство, не постоје велике неједнакости, нема екстремно богатих ни сиромашних, као у околним карипским земљицама где Американци долазе на луксузни туризам, а около је беда", сматра новинарка Политике Зорана Шуваковић.

Током Обамине посете, верује Зорана Шуваковић, отопљавање односа Кубе и Сједињених Држава достигло је врхунац - али ће после писма старог револуционара уследити макар затишје.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дејв

31.03.2016 06:37

Потрајаце стара Куба јос пар година, а онда брацо кубанци долази вам "Демократија", сада нисте богата земља, али сте срецни и задовољно, касније цете бити сиромашна земља пуна раскола, сукоба висестранацја и прије свега страног капитала који це све диктирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

следећа врућа

31.03.2016 06:55

Крупни капиталисти врте свугдје сваки дан, да не би неко помислио да је вријеме да се и код њих уведе реда у држави па им се одузме оно што није њихово него припада оним који су та богтства стварали. У Америци влада најнакараднији могући систем. Хиљаде и хиљаде вриједних људи уче и раде као коњи а кајмак купи пар мајмуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прашина у очи

31.03.2016 08:35

Амери су то. Разориће их као и све до сада. У праву је Кастро. Коме су они помогли а да нису профитирали. Нека ми неко каже?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

31.03.2016 10:16

Ем што ником нису помогли,него су их и уназадили.

ОДГОВОРИТЕ