Kastro i "hladni tuš" za Vašington

Pismo bivšeg, ali uticajnog, predsednika Kube nedelju dana posle Obamine posete, daje, najblaže rečeno, novi ton projektu otopljavanja odnosa Amerike sa Kubom. 

Svijet 31.03.2016 | 08:25
Kastro i "hladni tuš" za Vašington

Iako im Bela kuća ne pridaje veliki značaj, reči iz Kastrovog pisma imaju podršku u bazi Komunističke partije. Kakva je budućnost odnosa dojučerašnjih neprijatelja?

Približavanju sa dojučerašnjim neprijateljem Fidel Kastro se nije ni protivio, ali nije mu ni prisustvovao. Svoje stavove izneo je u glasilu Komunističke partije Kube - Granma.

Pod naslovom "Brat Obama" poručuje da Kubi američki pokloni nisu potrebni.

"Obama je koristio najmedenije reči: 'vreme je da prošlost ostavimo iza sebe, vreme je da gledamo zajedno u budućnost, neće biti lako, biće potrebno vreme, ali možemo taj put da pređemo zajedno kao prijatelji, susedi i porodica.' Svakom od nas preti opasnost da dobijemo infarkt slušajući njegove reči!

Zar posle bezobzirnog embarga koji smo izdržali 60 godina, svih onih koji su poginuli u napadima plaćenika na kubanske brodove i luke, aviona punog putnika dignutog u vazduh, invazije plaćenika i mnogih ispoljavanja sile i nasilja", upitao je Fidel Kastro u članku.

Za Belu kuću Kastrove reči su samo dokaz velikog značaja posete.

"Bili smo vrlo zadovoljni načinom na koji je kubanski narod primio predsednika Obamu, ali i razgovorom koji je imao sa kubanskim zvaničnicima.Prilika je da razgovaramo o dodatnim koracima za normalizaciju odnosa. Predsednik Obama je jasno stavio do znanja da je posvećenost Amerike ljudskim pravima čvrsta kao stena i da tu nema promena", kaže portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Mogućim promenama na Kubi protivi se baza Komunističke partije. Od lidera traže da se Kongres planiran za april održi tek posle javne debate o planovima vlade da nastavi tržišno orijentisane reforme na ostrvu, navodi američki Asošiejted pres.

"Ne žele da izgube dostignuća kubanske revolucije u kojoj su živeli 60 godina, gde postoji besplatno zdravstvo, školstvo, ne postoje velike nejednakosti, nema ekstremno bogatih ni siromašnih, kao u okolnim karipskim zemljicama gde Amerikanci dolaze na luksuzni turizam, a okolo je beda", smatra novinarka Politike Zorana Šuvaković.

Tokom Obamine posete, veruje Zorana Šuvaković, otopljavanje odnosa Kube i Sjedinjenih Država dostiglo je vrhunac - ali će posle pisma starog revolucionara uslediti makar zatišje.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dejv

31.03.2016 06:37

Potrajace stara Kuba jos par godina, a onda braco kubanci dolazi vam "Demokratija", sada niste bogata zemlja, ali ste srecni i zadovoljno, kasnije cete biti siromašna zemlja puna raskola, sukoba visestranacja i prije svega stranog kapitala koji ce sve diktirati.

ODGOVORITE
Name

sledeća vruća

31.03.2016 06:55

Krupni kapitalisti vrte svugdje svaki dan, da ne bi neko pomislio da je vrijeme da se i kod njih uvede reda u državi pa im se oduzme ono što nije njihovo nego pripada onim koji su ta bogtstva stvarali. U Americi vlada najnakaradniji mogući sistem. Hiljade i hiljade vrijednih ljudi uče i rade kao konji a kajmak kupi par majmuna.

ODGOVORITE
Name

Prašina u oči

31.03.2016 08:35

Ameri su to. Razoriće ih kao i sve do sada. U pravu je Kastro. Kome su oni pomogli a da nisu profitirali. Neka mi neko kaže?

ODGOVORITE
Name

OO7

31.03.2016 10:16

Em što nikom nisu pomogli,nego su ih i unazadili.

ODGOVORITE