Како је ИД изградила терористичку мрежу

Две године пре крвавих терористичких напада у Паризу и Бриселу, борци тзв. Исламске државе већ су били распоређени за нападе по Европи.

Свијет 31.03.2016 | 07:40
Како је ИД изградила терористичку мрежу

Ови оперативци почели су да планирају мале нападе како би тестирали европски безбедносни апарат, пише "Њујорк Тајмс", позивајући се на транскрипте са испитивања осумњичених и остале доступне документе.

Ипак, локалне власти занемариле су упозорења и планове терориста, описујући их као изоловане случајеве, а нису се потрудиле ни да провере њихову везу са тзв. Исламском државом.

Тако су занемарили и Реда Хамеа, 29-годишњег компјутерског стручњака из Париза који је у Исламској држави био свега недељу дана пре него што је добио инструкције за терористички напад у Француској.

Његов француски пасош и компјутерске способности учиниле су га идеалним кандидатом за посебну групу унутар џихадиста, која је све више добијала на важности унутар ове терористичке организације, и која је била фанатично посвећена разарању Европе.

У само неколико дана научио је како да пуца из аутоматске пушке, да барата гранатама, а похађао је и убрзани курс за коришћење програма "Труе Црyпт".

Помагач, шифрованог имена "Тата", одвео је Хамеа на турску границу и саветовао га да изабере лаку мету, побије више цивила, а таоце држи до доласка оружаних снага који ће ионако од њих направити мученике.

Ова група била је опседнута нападима на Европу барем две године пре смртоносних напада у Паризу и Бриселу.

Власти сада признају да су се знакови терористичког деловања у Европи могли видети већ почетком 2014. године, али нису радиле ништа по том питању.

"Нису се ти људи одједном окупили у задњих шест месеци", каже Мајкл Т. Флин, пензионисани генерал, који је водио обавештајну агенцију унутар америчког Министарства обране између 2012. и 2014.

Планирали су нападе на страном тлу још од 2012. године кад су се населили у Сирију - каже Флин.

Ко је "Тата"?

Хаме је ухићен у Паризу прошлог августа пре него што је успео да ступи у акцију, а власти тврде да је "Тата", Хамеов ментор, био Абделхамид Абауд, белгијски оперативац који је одабрао и тренирао бројне борце послате по Европи, а сам се вратио у Париз како би лично надгледао напад.

Остали из Абаудове групе такође су били иза напада у Бриселу и напада у паришким предграђима прошле недеље.

Тамо је као у фабрици - рекао је Хаме полицијским службеницима у Француској након хапшења.

"Искључиво су посвећени нападима на Француску, или негде другде у Европи", рекао је истражитељима Хаме.

Већи део 2012. и 2013. џихадистичка група која ће постати Исламска држава, ИСИС, ИСИЛ, или ИС како их још зову, утврђивала је положаје у Сирији. Чак и када је група почела агресивно да регрутује странце, посебно Европљане, политичари на власти у Америци и Европи и даље су на њих гледали као на мањи огранак ал Каиде.

Један од првих доказа да Исламска држава постаје важан "играч на терористичкој сцени" догодио се 3. јануара 2014. у 12:10 када је грчка полиција зауставила такси у граду Орестиади, неких седам километара од турске границе.

У таксију је био 23-годишњи француски грађанин Ибрахим Бодина, који се враћао из Сирије. Претрагом пртљаге, полиција је нашла 1.500 еура, и готово 1.700 долара и кјнигу на француском "Како направити бомбу у име Алаха".

Али, Грци су га ипак пустили, тврди "Њујорк Тајмс", позивајући се на документе из истраге.

Касније ће код Бодине наћи импровизовану бомбу, каква је касније коришћена у нападима у Паризу и Бриселу.

Оно по чему је Бодина важан јесте податак да је управо он био први Европљанин који је отпутовао у Сирију како би се борио на страни Исламске државе.

Уз Бодину стићи ће још 21 борац који ће након обуке бити враћени у Европу са намером да проузрокују масовна убијања.

Попут осталих убица из Париза и Брисела и они су били са француског говорног подручја, већином грађани Белгије и Француске, укључујући и неке имигранте из бивших француских колонија попут Марока.

Касније су ухапшени широм Италије, Шпаније, Грчке, Француске, Турске и Либана.

Након напада на јеврејски музеј у Белгији у којем је убијено четворо људи ухапшен је Мехди Немуче, али белгијска тужитељка Ине Ван Wајмерсч није видела везу са терористима, па је закључила да је деловао сам.

"Сви су сигнали били ту, само је требало обратити пажњу", каже Мајкл С. Смит ИИ, аналитичар који је радио за америчку Владу.

Иако је Европа били први циљ, Исламска држава је терористичке нападе извела и у Турској, Египту и Тунису, убијајући притом најмање 650 људи. Убрзо се почела плести мрежа и око осталих учесника покоља у Паризу.

"Абауд, познат и као Абу Омар, био је мозак будућих напада на Европу", каже Николас Моро, француски џихадиста ухапшен прошле године.

"Напашћемо вас у вашим домовинама - обећао је тада Абауд и позвао муслимане широм света на покољ Европљана, "поготово прљавих Француза".

Убрзо су уследили напади по француским градовима и све остало по чему је тзв. Исламска држава позната.

Стручњаци за тероризам сада верују да је стратегија Исламске државе била прилагођена верзија оне Ал Каидине. Уместо да планирају велики напад попут оног 11. септембра на Њујорк, одлучили су се на серију малих, или средње великих напада, успут користећи и пропаганду као снажно оружје.

Користећи и неке делове "Ауфтрагстактик", борбене доктрине која датира још из 19. века и коју је користила њемачка војска, Исламска држава је почела својим заповедницима да задаје оствариве циљеве и временски период до када их морају остварити, али и "уметничку" слободу код извршавања.

Два месеца пре напада у Паризу, Салах Абдеслам, који се сумњичио да пружа логистику џихадистима, зауставио се у куповини североисточно од Париза како би купио детонаторе.

Прошлонедељни напади у Бриселу могли су завршити и горе, јер претрагом станова нападача пронађено је још материјала за прављење експлозивних направа, и нико заправо не зна каква је још већа катастрофа била на помолу.

Извор: Блиц

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мреза

31.03.2016 07:28

Колко видим та мреза опасно пуца по свим савовима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

31.03.2016 07:33

БИХ 1992-1995,а и после.

ОДГОВОРИТЕ