Хаг данас изриче пресуду Шешељу

Четири године од завршетка суђења, Хашки трибунал изриче првостепену пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу поводом оптужби да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба.

Србија 31.03.2016 | 07:10
Хаг данас изриче пресуду Шешељу

Тужилаштво је у својој завршној речи раније предложило суду да Војислава Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно отишао у Хаг, до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

У међувремену, Хашки трибунал је од Србије затражио да ухапси и изручи Шешеља, али по том захтеву није поступљено, па Шешељ неће присуствовати изрицању пресуде.

Та пресуда је првостепена и на њу ће и лидер радикала и Хашко тужилаштво имати право да уложе жалбу.

Тужилаштво Хашког трибунала тврди да је Шешељ говором и пропагандом мржње 1991–1992. починио прогон Хрвата из Вуковара и војвођанског села Хртковци.

Када су у питању злочини у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, Босанском Шамцу, Брчком и ширем подручју Сарајева, према ставу Тужилаштва, Шешељ их је "подстакао, помогао и подржао" тиме што је добровољце СРС-а, као физичке починиоце, регрутовао, индоктринирао мржњом према несрбима, организовао и послао на ратишта.

Према оптужници, Шешељеве речи и дела подстакли су прогон десетина хиљада несрба и убиство 905 особа, а међу жртвама је било и једно новорођенче.

У три тачке, оптужница Шешеља терети за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање.

У шест тачака, лидер радикала је оптужен за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Тужилаштво сматра да су злочини "шешељеваца" над Хрватима и Муслиманима били извршени у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно "велике Србије".

У злочиначки подухват били су, према оптужници, укључени и тадашњи председник Србије Слободан Милошевић, генерали ЈНА Вељко Кадијевић и Благоје Аџић, припадници Државне безбедности у Србији Јовица Станишић и Франко Симатовић Френки.

У њему су, према оптужници, учествовали и лидери Срба у Хрватској и БиХ Милан Бабић, Милан Мартић и Радован Караџић, затим вођа паравојних јединица Жељко Ражнатовић Аркан и други.

Тужилаштво, наиме, сматра да је Шешељ утицао на све аспекте деловања добровољаца, чак и ако није имао оперативну команду. Како тврде, Шешељ је те јединице распоређивао, одлучивао када ће и куда ићи и именовао њихове заповеднике, који су му подносили извештаје о свом деловању.

Суђење Шешељу, тачније телевизијски преноси тих суђења, у почетку су изазивали приметну пажњу овдашње јавности, која је временом јењавала. Свакако неуобичајено било је како је Шешељ уопште успео да убеди Трибунал да се од најтежих оптужби брани сам.

Његов случај је неуобичајен и с обзиром на време које је провео у притвору – јер му ни након 13 година суђења, и затим пуштања на привремену слободу, није била донета ни првостепена пресуда, а која ће бити изречена данас.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

31.03.2016 05:27

ВОЈО, НЕКА ЕВРОПА ПУШИ, ДОКАЗАО СИ ДА СИ НЕДОСТИЖАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Źика

31.03.2016 06:14

Жико ничија није до зоре горила .

Name

ВРС РВИ

31.03.2016 08:27

Какву год пресуду да донесу то више нема никакву тежину. 12 година је правио циркус са свим правницима у хашком казамату да их више нико паметан не схвата за озбиљно. Чак је спријечио да га убју пошто је на суђењу јавно изјавио њихову намјеру. Непотребно је коментарисати како му нису успјели ништа доказати послије свих кориштења разних права скоро свих западних држава за пуних 12 година! Комплетан хашки трибунал је правно ретардиран за војводу Војислава Шешеља.

Name

сања

31.03.2016 05:54

Војо Србине само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

31.03.2016 08:09

Сања, без разлике какву данас Међународни Суд у Хагу донесе пресуду Четничком Војводи Др. Војислава Шешеља она ће својим садржајем више говорити о наличју превазиђеног међународног права и морално пропалог западног друштва него о дјелима Војислава Шешеља. Суд у Хагу је основан ради РОДОЉУБИВИ и СЛОБОДОЉУБИБИ православних СРБа а не ради истине и правде. ЗБОГ ТОГА СРБИ НА ОКУП!

Name

србин

31.03.2016 06:08

Војо Србине нека ти пусе сви у Хагу, и не знају ниста друго. доказао си то пар пута, а и рекао да мугу само да прихвате да ти попусе к...ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.03.2016 06:54

Невероватно! Суде човеку који није убио ни једног војника ни цивила,а пустају не људе који су доказано убијали,пљацкали,стрељали,палили.Ово је просто за неверовати ста ради један тзвани медјународни суд.А тек понасање Србије цијело време судјења па и сада.Зар је могуце да се овако благонаклоно гледа на ову оциту лакрдију од судјења.Зар је могуце да се партијска мрзња стави изнад дрзаве и градјанина?Овај Сесељ је мала маца у односу на стотине злоцинаца који се слободно сетају по републикама бивсе YУ и ни с од суда нису видели.Слобода и само слобода за овог цовјека јер за реци се никад није судило него за дјела тј.недјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сингер

31.03.2016 07:59

Војислав Шешељ - српски јунак

ОДГОВОРИТЕ