Цијена квадрата стана у Бањалуци 2.500 КМ

Чак 38 одсто више грађевинских дозвола издато је прошле године у односу на 2014. годину, што показује да је завладао тренд хиперградње и све веће потребе за новим стамбеним објектима.

Република Српска 30.03.2016 | 22:21
Цијена квадрата стана у Бањалуци 2.500 КМ

Према подацима Одјељења за просторно уређење, из Градске управе у 2015. су издате 353 грађевинске дозволе.

"Од тог броја дозвола, њих 50 односи се на реализацију инвестиција, тачније објеката веће корисне површине, док се 26 дозвола односи на вишепородичне стамбене и стамбено-пословне објекте, што је дупло у односу на претходну годину када је тај број износио 13. Преостали број издатих дозвола односи се на изградњу, доградњу и реконструкцију индивидуалних стамбених објеката, као и привремене, те помоћне објекте", навели су из ресорног одјељења.

Додали су да је током прошле године на подручју града одобрена изградња инвестиционих објеката укупне корисне површине око 85.000 метара квадратних. У велике инвестиционе објекте спадају инфраструктурни, јавни, пословни и стамбено-пословни вишепородични објекти.

У свему овоме град убире знатна средства од издавања грађевинских дозвола и потребне документације, па се током прошле године у градску касу слило 14 милиона КМ, што је, како кажу, два и по милиона више од планираног.

Трка за изградњу стамбених објеката на атрактивним локацијама присутна је већ одавно, а њу диктира повећана потражња станова са мањом квадратуром, који су за већину купаца прихватљивији управо због цијене.

Узрок акумулације потражње станова агенти за некретнине виде у мањој изградњи протеклих година, која је била таква због отежаног добијања и неиздавања грађевинских дозвола.

Према ријечима Драгана Милановића из "Ре/маx некретнина", у граду је тренутно око 25 стамбених зграда у изградњи.

"Изразито је већа потражња за малим становима, а то су гарсоњере, мањи једнособни и мањи трособни станови, с тим да нису доминанти купци само из Бањалуке, већ и са стране, јер не купују у својој општини и тај новац радије улажу у некретнине код нас", казао је Милановић.

Наводи да је у центру града дошло до раста цијене квадратног метра новоградње која се креће око 2.500 КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола

30.03.2016 20:36

Нека ми неко каже како се могу дбити грађевинске дозволе у Зградама да се не палти ништа за простор за градњу. Шта ту чини пореска управа.Ко то не вјерује нека се позабави предметом 05-373-316/2004 Оделење за стамбено комуналне послове града Бања Лука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

30.03.2016 20:53

Позабави се сам, а могао би и поновити који разред основне сколе.