Cijena kvadrata stana u Banjaluci 2.500 KM

Čak 38 odsto više građevinskih dozvola izdato je prošle godine u odnosu na 2014. godinu, što pokazuje da je zavladao trend hipergradnje i sve veće potrebe za novim stambenim objektima.

Republika Srpska 30.03.2016 | 22:21
Cijena kvadrata stana u Banjaluci 2.500 KM

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, iz Gradske uprave u 2015. su izdate 353 građevinske dozvole.

"Od tog broja dozvola, njih 50 odnosi se na realizaciju investicija, tačnije objekata veće korisne površine, dok se 26 dozvola odnosi na višeporodične stambene i stambeno-poslovne objekte, što je duplo u odnosu na prethodnu godinu kada je taj broj iznosio 13. Preostali broj izdatih dozvola odnosi se na izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju individualnih stambenih objekata, kao i privremene, te pomoćne objekte", naveli su iz resornog odjeljenja.

Dodali su da je tokom prošle godine na području grada odobrena izgradnja investicionih objekata ukupne korisne površine oko 85.000 metara kvadratnih. U velike investicione objekte spadaju infrastrukturni, javni, poslovni i stambeno-poslovni višeporodični objekti.

U svemu ovome grad ubire znatna sredstva od izdavanja građevinskih dozvola i potrebne dokumentacije, pa se tokom prošle godine u gradsku kasu slilo 14 miliona KM, što je, kako kažu, dva i po miliona više od planiranog.

Trka za izgradnju stambenih objekata na atraktivnim lokacijama prisutna je već odavno, a nju diktira povećana potražnja stanova sa manjom kvadraturom, koji su za većinu kupaca prihvatljiviji upravo zbog cijene.

Uzrok akumulacije potražnje stanova agenti za nekretnine vide u manjoj izgradnji proteklih godina, koja je bila takva zbog otežanog dobijanja i neizdavanja građevinskih dozvola.

Prema riječima Dragana Milanovića iz "Re/max nekretnina", u gradu je trenutno oko 25 stambenih zgrada u izgradnji.

"Izrazito je veća potražnja za malim stanovima, a to su garsonjere, manji jednosobni i manji trosobni stanovi, s tim da nisu dominanti kupci samo iz Banjaluke, već i sa strane, jer ne kupuju u svojoj opštini i taj novac radije ulažu u nekretnine kod nas", kazao je Milanović.

Navodi da je u centru grada došlo do rasta cijene kvadratnog metra novogradnje koja se kreće oko 2.500 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nikola

30.03.2016 20:36

Neka mi neko kaže kako se mogu dbiti građevinske dozvole u Zgradama da se ne palti ništa za prostor za gradnju. Šta tu čini poreska uprava.Ko to ne vjeruje neka se pozabavi predmetom 05-373-316/2004 Odelenje za stambeno komunalne poslove grada Banja Luka.

ODGOVORITE
Name

Savjet

30.03.2016 20:53

Pozabavi se sam, a mogao bi i ponoviti koji razred osnovne skole.