Дан оснивања МУП-а Српске Републике

На данашњи дан 1992. године на стадиону у Сокоцу извршена је прва смотра "српске милиције у БиХ". Тадашњи начелник Центра јавне безбједности Сарајевско-романијске и бирчанске регије Зоран Цвијетић предао је рапорт првом министру унутрашњих послова Српске Републике Мићи Станишићу, а српски полицајци положили су свечану заклетву. Овај историјски датум у Сокоцу су данас обиљежили припадници Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске.

Република Српска 30.03.2016 | 22:56
Дан оснивања МУП-а Српске Републике

"Прије 24 године смогли смо снагу и енергију и буквално са ледине направили МУП Српске Републике", каже предсједник Удружења ветерана служби безбједности Горан Мачар и подсјећа да је МУП са Војском Републике Српске одбранио српски народ и створио Републику Српску.

"Ово није дан важан само за бивше припаднике службе безбједности, него и за читаву Републику Српску. Треба подсјетити младе генерације, а и неке старије који су заборавили, када је формиран МУП Српске Републике", истиче Мачар и додаје да су у темеље Српске живот уградила 782 прпадника МУП-а Српске.

У строју српске полиције прије 24 године био је Милорад Марић, ратни начелник полиције Сарајевско-романијске регије. Он каже да је формирање српске полиције био оправдан потез којим се пружила заштита свим грађанима тада Српске Републике БиХ. Подсјећа да су годину дана прије формирања српске полиције, уз подршку политичког и полицијскиг муслиманског врха, формиране паравојне формације Патриотска лига и Зелене беретке.

"Већина регистрованих криминалаца из Сарајева и околине прикључила се тим муслиманским паравојним јединицама и заузели су значајне позиције у њима. Алија Изетбеговић лично је у бригадног генерала унаприједио предратног криминалца Јуку Празину", истиче Марић.

Удружење ветерана служби безбједности је колективни члан Борачке организације Републике Српске и залаже се за јединство Борачке организације. Од политичара захтјевају да престану са, како кажу, ћургузијадом односно формирањем паралелних, ситних организација које слабе јединство Борачке организације Републике Српске. С друге стране, руководство Борачке организације Републике Српске поручује да је формирање МУП-а 30. марта 1992.године у Сокоцу ударило темеље данашњој Републици Српској.

"Можемо рећи да је ово историјски дан не само за Сарајевско-романијску регију, већ и за све Србе у БиХ", каже генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

На догађај који се прије 24 године одржао у Сокоцу поносно је и руководтво те општине. "Полиција Српске Републике Босне и Херцеговине на данашњи дан прије 24 године промовисана је овдје у Сокоцу", подсјећа начелник општине Милован Бјелица.

"Тадашњи министар, први министар унутрашњих послова Српске Републике Мићо Станишић тада је изјавио да Српска Република има своју полицију која ће бити на услузи свим грађанима без обзира на националну припадност", сјећа се Бјелица и поручује да се тај дан не смије заборавити.

30. март 1992. године Удружење Ветерана служби безбједности Републике Српске обиљежава као свој Дан, а Одбору Владе Републике Српске за његовање традиција одбрамбено-отаџбинских ратова упутили су захтјев да се тај датум уврсти у Календар значајних догађаја.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ОО/

30.03.2016 17:05

Који МУП,зар он није формиран у време Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ МУП

30.03.2016 19:35

МИ СМО ГА ФОРМИРАЛИ, САЧУВАЛУ И РАТУ И ПОСЛЕ РАТА, А САДА ЋЕ ДОДИК И ЊЕГОВ ЛУКАЧ, СЛАТКЕ ШЕЋЕР ЕФЕНДИЈЕ ДА ГА ПОТАЈНО ПРЕВЕДУ У ЗЕЉЕНЕ АЛИЈИНЕ ЗЕЛЕНЕ БЕРЕТКЕ, ЖАЛИ БОЖЕ АКО НЕМА КО ОНЕ ГРОБОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ