Dan osnivanja MUP-a Srpske Republike

Na današnji dan 1992. godine na stadionu u Sokocu izvršena je prva smotra "srpske milicije u BiH". Tadašnji načelnik Centra javne bezbjednosti Sarajevsko-romanijske i birčanske regije Zoran Cvijetić predao je raport prvom ministru unutrašnjih poslova Srpske Republike Mići Stanišiću, a srpski policajci položili su svečanu zakletvu. Ovaj istorijski datum u Sokocu su danas obilježili pripadnici Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske.

Republika Srpska 30.03.2016 | 22:56
Dan osnivanja MUP-a Srpske Republike

"Prije 24 godine smogli smo snagu i energiju i bukvalno sa ledine napravili MUP Srpske Republike", kaže predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Goran Mačar i podsjeća da je MUP sa Vojskom Republike Srpske odbranio srpski narod i stvorio Republiku Srpsku.

"Ovo nije dan važan samo za bivše pripadnike službe bezbjednosti, nego i za čitavu Republiku Srpsku. Treba podsjetiti mlade generacije, a i neke starije koji su zaboravili, kada je formiran MUP Srpske Republike", ističe Mačar i dodaje da su u temelje Srpske život ugradila 782 prpadnika MUP-a Srpske.

U stroju srpske policije prije 24 godine bio je Milorad Marić, ratni načelnik policije Sarajevsko-romanijske regije. On kaže da je formiranje srpske policije bio opravdan potez kojim se pružila zaštita svim građanima tada Srpske Republike BiH. Podsjeća da su godinu dana prije formiranja srpske policije, uz podršku političkog i policijskig muslimanskog vrha, formirane paravojne formacije Patriotska liga i Zelene beretke.

"Većina registrovanih kriminalaca iz Sarajeva i okoline priključila se tim muslimanskim paravojnim jedinicama i zauzeli su značajne pozicije u njima. Alija Izetbegović lično je u brigadnog generala unaprijedio predratnog kriminalca Juku Prazinu", ističe Marić.

Udruženje veterana službi bezbjednosti je kolektivni član Boračke organizacije Republike Srpske i zalaže se za jedinstvo Boračke organizacije. Od političara zahtjevaju da prestanu sa, kako kažu, ćurguzijadom odnosno formiranjem paralelnih, sitnih organizacija koje slabe jedinstvo Boračke organizacije Republike Srpske. S druge strane, rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske poručuje da je formiranje MUP-a 30. marta 1992.godine u Sokocu udarilo temelje današnjoj Republici Srpskoj.

"Možemo reći da je ovo istorijski dan ne samo za Sarajevsko-romanijsku regiju, već i za sve Srbe u BiH", kaže general Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Na događaj koji se prije 24 godine održao u Sokocu ponosno je i rukovodtvo te opštine. "Policija Srpske Republike Bosne i Hercegovine na današnji dan prije 24 godine promovisana je ovdje u Sokocu", podsjeća načelnik opštine Milovan Bjelica.

"Tadašnji ministar, prvi ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike Mićo Stanišić tada je izjavio da Srpska Republika ima svoju policiju koja će biti na usluzi svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost", sjeća se Bjelica i poručuje da se taj dan ne smije zaboraviti.

30. mart 1992. godine Udruženje Veterana službi bezbjednosti Republike Srpske obilježava kao svoj Dan, a Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija odbrambeno-otadžbinskih ratova uputili su zahtjev da se taj datum uvrsti u Kalendar značajnih događaja.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

OO/

30.03.2016 17:05

Koji MUP,zar on nije formiran u vreme Dodika?

ODGOVORITE
Name

SRPSKI MUP

30.03.2016 19:35

MI SMO GA FORMIRALI, SAČUVALU I RATU I POSLE RATA, A SADA ĆE DODIK I NJEGOV LUKAČ, SLATKE ŠEĆER EFENDIJE DA GA POTAJNO PREVEDU U ZELJENE ALIJINE ZELENE BERETKE, ŽALI BOŽE AKO NEMA KO ONE GROBOVE.

ODGOVORITE