Регресирана нафта почетком априла?

Дистрибуција регресираног горива за прољећну сјетву могла би кренути почетком априла, након објављивања Правилника о подстицајима за 2016. годину у "Службеном гласнику Републике Српске".

Република Српска 30.03.2016 | 14:55
Регресирана нафта почетком априла?

У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске кажу да се објављивање правилника у "Службеном гласнику Српске" очекује за неколико дана.

"У 2016. години обезбијеђен је наставак подршке пољопривредницима у виду регресираног дизел горива за прољећне и јесење радове. Планирана је подјела 100 литара по хектару, односно до 11 милиона литара, што износи око шест милиона марака за реализацију ове мјере за цијелу годину", наглашавају у Министарству.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац каже да је Министарство фармерима већ дужно око шест милиона КМ за регресирано гориво за прошлу годину, те да, између осталог, и због тога касни почетак прољећне сјетве.

"Сјетва грашка, зоби, прољећног јечма и дјетелине је већ требало да почне. Оптимални рокови теку, а представници нашег министарства кажу, "па шта, киша свеједно пада". Укупни дуг према пољопривредницима из прошле године је 24,25 милиона марака, плус три мјесеца ове године, то је још 15 милиона! Укупно 39,25 милиона КМ. Чиме ћемо сијати? Ево сад киша не пада, гдје су паре?", огорчен је Усорац.

Цијена регресираног горива је умањена за 60 фенинга од редовне продајне цијене. Подјела регресираног дизела за пољопривреднике прошле године је почела 28. априла.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да прољећна сјетва још није почела због лоших временских услова.

"Исплата подстицаја ће практично пратити саму сјетву и очекује се да ће услиједити до краја априла, односно почетка маја. Исплата подстицаја за 2015. ће бити извршена и по том основу Влада Републике Српске и Министарство неће остати дужни пољопривредницима, као што нису остали ни претходних година", истичу у Министарству и додају да ће новац бити исплаћен у складу са приливом средстава у буџет Српске.

До сада је пољопривредницима по основу подстицаја за 2015. исплаћено око 36 милиона КМ.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар