Regresirana nafta početkom aprila?

Distribucija regresiranog goriva za proljećnu sjetvu mogla bi krenuti početkom aprila, nakon objavljivanja Pravilnika o podsticajima za 2016. godinu u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Republika Srpska 30.03.2016 | 14:55
Regresirana nafta početkom aprila?

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske kažu da se objavljivanje pravilnika u "Službenom glasniku Srpske" očekuje za nekoliko dana.

"U 2016. godini obezbijeđen je nastavak podrške poljoprivrednicima u vidu regresiranog dizel goriva za proljećne i jesenje radove. Planirana je podjela 100 litara po hektaru, odnosno do 11 miliona litara, što iznosi oko šest miliona maraka za realizaciju ove mjere za cijelu godinu", naglašavaju u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da je Ministarstvo farmerima već dužno oko šest miliona KM za regresirano gorivo za prošlu godinu, te da, između ostalog, i zbog toga kasni početak proljećne sjetve.

"Sjetva graška, zobi, proljećnog ječma i djeteline je već trebalo da počne. Optimalni rokovi teku, a predstavnici našeg ministarstva kažu, "pa šta, kiša svejedno pada". Ukupni dug prema poljoprivrednicima iz prošle godine je 24,25 miliona maraka, plus tri mjeseca ove godine, to je još 15 miliona! Ukupno 39,25 miliona KM. Čime ćemo sijati? Evo sad kiša ne pada, gdje su pare?", ogorčen je Usorac.

Cijena regresiranog goriva je umanjena za 60 feninga od redovne prodajne cijene. Podjela regresiranog dizela za poljoprivrednike prošle godine je počela 28. aprila.

Podsticaji

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da proljećna sjetva još nije počela zbog loših vremenskih uslova.

"Isplata podsticaja će praktično pratiti samu sjetvu i očekuje se da će uslijediti do kraja aprila, odnosno početka maja. Isplata podsticaja za 2015. će biti izvršena i po tom osnovu Vlada Republike Srpske i Ministarstvo neće ostati dužni poljoprivrednicima, kao što nisu ostali ni prethodnih godina", ističu u Ministarstvu i dodaju da će novac biti isplaćen u skladu sa prilivom sredstava u budžet Srpske.

Do sada je poljoprivrednicima po osnovu podsticaja za 2015. isplaćeno oko 36 miliona KM.

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar