Пет мјесеци без воде, пријете жутица и шуга!

Проблеми 80 домаћинстава у Островици и Насељу Света Петка крај Ниша. Каменолом због дуга искључио напајање струјом за водоводну пумпу.

Србија 30.03.2016 | 08:20
Пет мјесеци без воде, пријете жутица и шуга!

 

Више од осамдесет домаћинстава у селу Островица и насељу Света Петка крај Ниша, ни после бројних протеста и напора локалне самоуправе да реши проблем, поново су без воде, и то већ пет месеци. Оближњи каменолом, чијом струјом се напајају пумпе које би требало да допреме воду до насеља, због милионског дуговања је опет увео "рестрикцију". Мештани због неусловног живота страхују од појаве разних болести.

Управа каменолома београдске фирме "Партизански пут" после прошлогодишње стодневне обуставе напајања пумпе, због притиска јавности је на само 36 сати, као знак "добре воље" укључила струју. Сељани зимске али и пролећне дане проводе поново "на суво".

Ситуација је засада најкритичнија само у насељу Островица, чији мештани, према тврдњама управе каменолома, дугују преко 1,4 милиона динара за струју. Мештани тврде да су рачуни превисоки и нереални, и да немају пара да то плате.

"Молимо надлежне да нам помогну, јер ми сами ово не можемо да решимо", тврди један од мештана.

"Довлачимо воду у кофама и бурадима и у 21. веку се мучимо, а нико не обраћа пажњу на нас".

"Наравно да им је вода потребна, али они морају да измире дуговања, макар оних 80.000 које дугују за прошлу годину, а ми се увелико трудимо да решимо некако проблем", тврди Синиша Крстић, директор Дирекције за изградњу Нишке Бање, на чијој се територији налазе ова места.

"Постоји неколико начина, али је најреалнији и најјефтинији онај који су предложили из електродистрибуције, а то је да они преузму трафостаницу у каменолому и да изведу нови прикључак за село".

У Управи каменолома наводе да је рачуница јасна и да је тренутни дуг 1,4 милиона динара, али да мештани ништа нису плаћали месецима. Истичу да је неопходно да покажу добру вољу и да плате прво оно што су обећали прошле године.

Подсећамо, прошле године локални информативни портал покренуо је акцију "Вода за децу Островице", када је помоћ и стигла, али се од тада ништа није радило на овом проблему.

ПРЕТЕ ЖУТИЦА И ШУГА

ИЗ Удружења за унапређење становања Рома "Махала 1", додајући да у насељу без воде живи претежно ромско становништво, упозоравају на могућу појаву заразе.

"Угрожено је око 80 ромских кућа, али и остале куће неромске популације, јер су због нехигијене изложени разним болестима, жутици, а мислимо да има и заражених шугом, тако да је пијаћа вода хитно потребна, па макар и у цистернама", наводе из Удружења.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар