Pet mjeseci bez vode, prijete žutica i šuga!

Problemi 80 domaćinstava u Ostrovici i Naselju Sveta Petka kraj Niša. Kamenolom zbog duga isključio napajanje strujom za vodovodnu pumpu.

Srbija 30.03.2016 | 08:20
Pet mjeseci bez vode, prijete žutica i šuga!

 

Više od osamdeset domaćinstava u selu Ostrovica i naselju Sveta Petka kraj Niša, ni posle brojnih protesta i napora lokalne samouprave da reši problem, ponovo su bez vode, i to već pet meseci. Obližnji kamenolom, čijom strujom se napajaju pumpe koje bi trebalo da dopreme vodu do naselja, zbog milionskog dugovanja je opet uveo "restrikciju". Meštani zbog neuslovnog života strahuju od pojave raznih bolesti.

Uprava kamenoloma beogradske firme "Partizanski put" posle prošlogodišnje stodnevne obustave napajanja pumpe, zbog pritiska javnosti je na samo 36 sati, kao znak "dobre volje" uključila struju. Seljani zimske ali i prolećne dane provode ponovo "na suvo".

Situacija je zasada najkritičnija samo u naselju Ostrovica, čiji meštani, prema tvrdnjama uprave kamenoloma, duguju preko 1,4 miliona dinara za struju. Meštani tvrde da su računi previsoki i nerealni, i da nemaju para da to plate.

"Molimo nadležne da nam pomognu, jer mi sami ovo ne možemo da rešimo", tvrdi jedan od meštana.

"Dovlačimo vodu u kofama i buradima i u 21. veku se mučimo, a niko ne obraća pažnju na nas".

"Naravno da im je voda potrebna, ali oni moraju da izmire dugovanja, makar onih 80.000 koje duguju za prošlu godinu, a mi se uveliko trudimo da rešimo nekako problem", tvrdi Siniša Krstić, direktor Direkcije za izgradnju Niške Banje, na čijoj se teritoriji nalaze ova mesta.

"Postoji nekoliko načina, ali je najrealniji i najjeftiniji onaj koji su predložili iz elektrodistribucije, a to je da oni preuzmu trafostanicu u kamenolomu i da izvedu novi priključak za selo".

U Upravi kamenoloma navode da je računica jasna i da je trenutni dug 1,4 miliona dinara, ali da meštani ništa nisu plaćali mesecima. Ističu da je neophodno da pokažu dobru volju i da plate prvo ono što su obećali prošle godine.

Podsećamo, prošle godine lokalni informativni portal pokrenuo je akciju "Voda za decu Ostrovice", kada je pomoć i stigla, ali se od tada ništa nije radilo na ovom problemu.

PRETE ŽUTICA I ŠUGA

IZ Udruženja za unapređenje stanovanja Roma "Mahala 1", dodajući da u naselju bez vode živi pretežno romsko stanovništvo, upozoravaju na moguću pojavu zaraze.

"Ugroženo je oko 80 romskih kuća, ali i ostale kuće neromske populacije, jer su zbog nehigijene izloženi raznim bolestima, žutici, a mislimo da ima i zaraženih šugom, tako da je pijaća voda hitno potrebna, pa makar i u cisternama", navode iz Udruženja.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar