Млади често одбијају посао код приватника

Из Завода за запошљавање Републике Српске, филијала Бијељина кажу да је гренерални проблем запослити младе, како на нивоу Града, тако и на нивоу Републике.

Република Српска 29.03.2016 | 21:55
Млади често одбијају посао код приватника

"Стопа незапослености у граду Бијељини је веома висока. Доста је младих незапослених. Такође, и на нивоу Републике треба да се поведе значајна брига о запошљавању младих", каже за БН телевизију Славица Лукић, шеф Канцеларије Завода за запошљавање, Бијељина.

Није риједак случај, каже Лукићева да се сусрећу са младима који без обзира на квалификације одбијају запослење код приватника. Разлози за то су разни...

"Од мале плате, путовања до тога да за такве послове немају подршку брачног друга. Углавном, траже посао, наводећи гдје би се радо запослили - у Општини, Електро Бијељини, Термоелектрани, Пензионом и осталим државним институцијама и државним предузећима." 

Истовремено, најпожељније државне фирме су пребукиране додаје она:

"Треба млади да схвате да не могу бирати посао. Државна предузећа и институције су претрпане. Ту је јако мало слободних радних мјеста. Треба да прихвате посао код приватног послодавца којих има итекако озбиљних и добрих", закључује Лукићева за БН телевизију.

Они који су имали срећу да се запосле у БиХ, бар према анкетама Агенција за запошљавање кажу да је на путу до посла пресудно искуство. Није мало ни оних који кажу да су најважнији знање и вјештине, али ипак кључна карта је познанство и везе.

Било како било, најзначајнији је податак да чак 74 одсто незапослене омладине у БиХ тражи било какав посао, без обзира на то да ли је везан за њихову струку или не, и без обзира на то ко управља фирмом - домаћи или страници.

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

брзи

29.03.2016 19:58

Не идите код приватника КПД њега СЕ ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

29.03.2016 21:32

Колико се ради, а колико се заради?

Name

Зак

29.03.2016 21:50

Сви на будзет. Тамо је најбоље.

Name

Цццц

29.03.2016 22:37

Њемацка, Свајцарска, Аустрија, Норвеска, Данска, Сведска топ одредиста за младе

Name

Искрено

29.03.2016 20:16

И ја бих у електро или слицно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

29.03.2016 22:23

Нема више мјеста у државним фирмама и институцијама.Препуно је родбине и страначких полтрона,а сад ће их пред изборе још више натрпати.Тако да поштен и савјестан човјек нема шта да ту тражи.

Name

НЕ КОД ПРИВАТНИКА

29.03.2016 20:34

Нормално да нико неце да иде код приватника јер су у вецини слуцајева плате мизерне а сто ради једна особа то је предвидјено за три особе.Није висе нико луд да губи ледја,за кога и засто???Познато је да многи приватници неуплацују допринос за радни стаз и здравствено осигурање.Назалост многи су и приморани из теске ситуације да раде код приватника теске послове за мизерне плате,таквих ми је највисе зао.Цаст неким приватницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

29.03.2016 21:19

Слазем се. Ја волонтирам код приватника а радим за тројицу. А након волонтерства це ми плата бити (ако останем код њега) 370 КМ с тим да годисњи могу д користим само у јануару када нема посла. Назалост на то сам принудјен јер немам радно искуство, везе ни познанства а ни паре да купим дрзавни посао.

Name

либерал

29.03.2016 20:35

Мислим да је за добар посао ипак пресудно знање,а из мог искуства знање код тзв младих код нас је најблазе проблематицно. Они који несто знају И раде код "приватника" у вецини слуцаја зарадјују И три пута висе од дрзавних паразита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хелиц

29.03.2016 20:41

Код ткз насих приватника се диринци . Нас приватник израбљује. Минимална плата ,10 сати дневно,6 дана у недјељи.одмор до 14 дана годисње. Социјално и здравствено заборави. Оброк има нема. Ста ви ткз сељацине примитивни приватници хо ете. Да исисате зивот из мкадих људи. Је л то??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.03.2016 23:28

Е то вам је капитализам.Тако је на западу.Нема топлог оброка здравство прескупо годисњи одмор прва година једна седмица.Послије 10 година маxимум 4 седмице.

Name

всс

29.03.2016 20:50

То су обични криминалци илити тајкуни. Неће нико радити за криминалце. Поготово неће стручни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

29.03.2016 20:50

БМW, ВОЛКСWАГЕН, МЕРЦЕДЕС-БЕНЗ, ЛУФТХАНСА ТО СУ ИСТО ПРИВАТНИЦИ ИЛИ АКТИОНАРСКА ДРУСТВА 99% ЕКОНОМИЈИЕ ЈЕ ПРИВАТНА НА ЗАПАДУ СТУБ ЊЕМАЦКЕ СУ МАЛА И СРЈЕДНА ПРЕДУЗЕЦА СВИ У ПРОВАТНИМ РУКАМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

29.03.2016 21:25

У Њемачкој постоји нешто што се зове држава односно посоји ред и поредак. У исправним условима постоји природна селекција. Тамо не гледају ко ће кога преварити и ко ће коме отети и који ће се политичар или било ко ко о нечему одлучује везано за тај ред и закон, уградити односно узети себи. Тамо ко зна да ради може да ради. Овдје морају да газдују багрови, а не знају ни како се зову, ексера не знају закуцати а не знају ни шта је Питагорина теорема о нечем другом да не говорим. Погледајте само ко води овај ентитет, ко је предсједник ентитета, ко је предсједник владе, ко је предсједник скупштине, ко су посланици ко су министри итд. Овдје влада дубоки глиб, до грла. Овдје су у бизнису само криминалци а за остале нема мјеста. Сваки дан тонемо све дубље. Дочепали су се државне имовине у рату и послије рата. Прво сме мора бити одузето, све и клипа, па онда нови систем и омогућавање људима да раде. Не може свако све да ради него само оно за шта је стручан. Трговину треба забранити за приватна лица. Све бензинске пумпе и све овезано з аенергију мора бити поново национализовано.

Name

лаки

29.03.2016 21:59

Јесте јесу приватници али они постују закон дрзаве дају радницима све сто им по закону припада цак ивисе од тога а наси приватници хоце да им радис за дзабе по 12х.да немас никаква права на регрес.год.одм.зимницу пријаву за соцјално и пензионо осиг.ма дусу да ти узму за400 км.СРАМОТА од власти и дрзаве у којој

Name

столе

29.03.2016 21:41

Ајде не прицајте глупости,минималац је 370 км и за градјевинца и за касира ,направите ви насе умне главе систем са минималном платом од рецимо 800,900 км и сви це хтјети радити а код нас ји изењери и архитекти немају толико. Колико имају политицари ? Како вас није срамота ,како наси млади хоце у Њемацкој да раде и све раде ,не бирају тамо . Боље да свако од вас који сте на некаквим функцијама мислите како цете помоци коме угрозеном или побољсању нателитета или борцима ,пензионерима умјесто да расипате своју "памет" по стокаквим новинама . Гадите ми се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранци

30.03.2016 05:09

Наравно да неце...ради цовек месец дана па му не да плату...па ради и без плате плате а камоли да му уплате обавезе...срамота..поготово у угоститељству ...и нико се не цесе да види кога послодавац пријави а ко ради на црно

Name

банр

30.03.2016 05:21

Како вас није срамота тако прицати...Господјо дај ти своје дјете да буде роб...дрзе дјецу не пријављену..а нико ниста не подузима...и о цему прицате висе

Name

столе

30.03.2016 06:41

Па њиховом безобразлуку и лицемјерству нема краја .

Name

Милутин

29.03.2016 22:01

1. Приватник не пријаввљује раднике вец их израбљује радом на црно мјесецима или годинама ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ. 2. Приватник оне раднике које пријави пријављује на суви минималац.ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 3. Приватник израбљује људе прековрменим радом који им никад није плацен ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 4. Приватник израбљује раднике који морају радити суботу,недјељу, празник ... ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 5. Приватнику морас бити доступан на телефонски позив 24 сата ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 6.Код приватника имас такав уговор и плату да никад нећеш бити кредитно способан да купиш стан и заснујеш породицу провјерите само колико је ИРБ банка одобрила кредита радницима запосленим код приватника ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 7. Приватник сиротом раднику натовари послова за петорицу а ако ли радник којим чудом стигне обавити послове приватник подиже норму. ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 8. Приватник не плаћа превоз нити топли оброк већ понеси кесу од куће и замотај сендвич ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 9. Приватник не зна за паузу ни одмор ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 10. Приватник радника мозе отпустати кад хоће, мозе га малтретирати физицки и сеxуално узнемиравати и злостављати а раднику ако се не свиђа имају врата и нек тражи боље ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ 11.Радник запослен код приватника нема никакве перспективе у зивоту осим да до краја зивота буде роб који никад неће имати могућност да конкурише на кредит од ИРБ-а или било које банке да заснује породицу купи стан,ауто да школује дјецу ДРЗАВА НЕ РЕАГУЈЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ ВЕЋИНА ПРИВАТНИКА ЈЕ БАШ ОВАКВА ЧАСТ МАЛОМ БРОЈУ ИЗУЗЕТАКА И КО У ОВОЈ ЗЕМЉИ МОРА РАДИТИ ЗА ПРИВАТНИКА НИЈЕ НИШТА ЗАШТИЋЕНИЈИ ОД ПСА КОЈИ ЧУВА ГАЗДИ ФАБРИКУ ДОДУШЕ ПСА ГАЗДА ХРАНИ А РАДНИКУ ДАЈ МИНИМАЛАЦ И МРШ КУЋИ. РЕЋИ ДА МЛАДИ НЕЋЕ ДА РАДЕ КОД ПРИВАТНИКА ЈЕ ДНО ЛИЦЕМЈЕРСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

30.03.2016 07:48

Државу занима само да од приватника узме оно што јој припада,а какви су услови рада и да ли је радник задовољан је нешто чиме се државни органи не желе да баве.Држава се само бави својим државним фирмама и институцијама и то је цијела суштина.Зато се и каже да је у БиХ јавни и приватни сектор као небо и земља.

Name

Приватник

30.03.2016 05:20

Нико неће код приватника, а сви би са дипломама приватних (сумњивих) факултета у државну установу... Зато нам и јесте овако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

30.03.2016 05:42

НЕКА ПОЛИТИЧАРИ СВОЈУ ДЈЕЦУ И ЉУБАВНИЦЕ ЗАПОСЛЕ КОД ПРИВАТНИКА ЗА МИНИМАЛАЦ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

30.03.2016 09:56

Нема горег послодавца од Србина..! Та оцјена је настала у Београду почетком 20. вијека и између два рата. Управо у времену кад је Београд доживљавао велики препород, првредни, друштвени, социјални и сваки други просперитет. И та оцјена је постала пословица, аксиом-истину која се не доказује, јер је очита. Како ли је сада тек овдје у овом безвлашћу, када од просперитета нема ни П, већ супротно томе, а љути бахати Срби, умишљене усијане главе, исто такви послодавци..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

30.03.2016 16:29

Сто непитате комсије сто раде у трговинама код Фирми из ЕУ, заврсите висе трговацку у Прједору нико не призна и прицате кад би се код нас тако радило било би другације. Сваки дан су пуни Аутобуси јадног народа са свим могуцим пасосима и визама. Србин цува "куцу и краве" а господја и кцерка са "ХР Путовницом " на рад вани. Исто тако неволимо словенце али кад сам пријављен на триглаву и са њиховм визом одо ја у ЕУ а нек Додик прица ста хоце само неце колико хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2016 06:29

Једном дневно да имам да једем то је боље него радити код ових сто су покрали сто је народ стицао 50 год,додусе народ је сам то тразио,није могао као да се Богу моли. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.03.2016 06:43

Има једна прицица ,као досли мисионари у Африку и дрзали су Библије у рукама а ми смо имали насу земљу.Рекосе,зазмиримо и помолимо се.Кад смо отворили оци они су имали насу земљу а ми смо дрзали Библије у рукама. То се десило и овде са овим несрецним народом.

ОДГОВОРИТЕ