Mladi često odbijaju posao kod privatnika

Iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, filijala Bijeljina kažu da je greneralni problem zaposliti mlade, kako na nivou Grada, tako i na nivou Republike.

Republika Srpska 29.03.2016 | 21:55
Mladi često odbijaju posao kod privatnika

"Stopa nezaposlenosti u gradu Bijeljini je veoma visoka. Dosta je mladih nezaposlenih. Takođe, i na nivou Republike treba da se povede značajna briga o zapošljavanju mladih", kaže za BN televiziju Slavica Lukić, šef Kancelarije Zavoda za zapošljavanje, Bijeljina.

Nije rijedak slučaj, kaže Lukićeva da se susreću sa mladima koji bez obzira na kvalifikacije odbijaju zaposlenje kod privatnika. Razlozi za to su razni...

"Od male plate, putovanja do toga da za takve poslove nemaju podršku bračnog druga. Uglavnom, traže posao, navodeći gdje bi se rado zaposlili - u Opštini, Elektro Bijeljini, Termoelektrani, Penzionom i ostalim državnim institucijama i državnim preduzećima." 

Istovremeno, najpoželjnije državne firme su prebukirane dodaje ona:

"Treba mladi da shvate da ne mogu birati posao. Državna preduzeća i institucije su pretrpane. Tu je jako malo slobodnih radnih mjesta. Treba da prihvate posao kod privatnog poslodavca kojih ima itekako ozbiljnih i dobrih", zaključuje Lukićeva za BN televiziju.

Oni koji su imali sreću da se zaposle u BiH, bar prema anketama Agencija za zapošljavanje kažu da je na putu do posla presudno iskustvo. Nije malo ni onih koji kažu da su najvažniji znanje i vještine, ali ipak ključna karta je poznanstvo i veze.

Bilo kako bilo, najznačajniji je podatak da čak 74 odsto nezaposlene omladine u BiH traži bilo kakav posao, bez obzira na to da li je vezan za njihovu struku ili ne, i bez obzira na to ko upravlja firmom - domaći ili stranici.

BN TV

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

brzi

29.03.2016 19:58

Ne idite kod privatnika KPD njega SE radi.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

29.03.2016 21:32

Koliko se radi, a koliko se zaradi?

Name

Zak

29.03.2016 21:50

Svi na budzet. Tamo je najbolje.

Name

Cccc

29.03.2016 22:37

Njemacka, Svajcarska, Austrija, Norveska, Danska, Svedska top odredista za mlade

Name

Iskreno

29.03.2016 20:16

I ja bih u elektro ili slicno...

ODGOVORITE
Name

Đoda

29.03.2016 22:23

Nema više mjesta u državnim firmama i institucijama.Prepuno je rodbine i stranačkih poltrona,a sad će ih pred izbore još više natrpati.Tako da pošten i savjestan čovjek nema šta da tu traži.

Name

NE KOD PRIVATNIKA

29.03.2016 20:34

Normalno da niko nece da ide kod privatnika jer su u vecini slucajeva plate mizerne a sto radi jedna osoba to je predvidjeno za tri osobe.Nije vise niko lud da gubi ledja,za koga i zasto???Poznato je da mnogi privatnici neuplacuju doprinos za radni staz i zdravstveno osiguranje.Nazalost mnogi su i primorani iz teske situacije da rade kod privatnika teske poslove za mizerne plate,takvih mi je najvise zao.Cast nekim privatnicima...

ODGOVORITE
Name

bluka

29.03.2016 21:19

Slazem se. Ja volontiram kod privatnika a radim za trojicu. A nakon volonterstva ce mi plata biti (ako ostanem kod njega) 370 KM s tim da godisnji mogu d koristim samo u januaru kada nema posla. Nazalost na to sam prinudjen jer nemam radno iskustvo, veze ni poznanstva a ni pare da kupim drzavni posao.

Name

liberal

29.03.2016 20:35

Mislim da je za dobar posao ipak presudno znanje,a iz mog iskustva znanje kod tzv mladih kod nas je najblaze problematicno. Oni koji nesto znaju I rade kod "privatnika" u vecini slucaja zaradjuju I tri puta vise od drzavnih parazita.

ODGOVORITE
Name

helic

29.03.2016 20:41

Kod tkz nasih privatnika se dirinci . Nas privatnik izrabljuje. Minimalna plata ,10 sati dnevno,6 dana u nedjelji.odmor do 14 dana godisnje. Socijalno i zdravstveno zaboravi. Obrok ima nema. Sta vi tkz seljacine primitivni privatnici ho ete. Da isisate zivot iz mkadih ljudi. Je l to??

ODGOVORITE
Name

Petar

29.03.2016 23:28

E to vam je kapitalizam.Tako je na zapadu.Nema toplog obroka zdravstvo preskupo godisnji odmor prva godina jedna sedmica.Poslije 10 godina maximum 4 sedmice.

Name

vss

29.03.2016 20:50

To su obični kriminalci iliti tajkuni. Neće niko raditi za kriminalce. Pogotovo neće stručni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Mali

29.03.2016 20:50

BMW, VOLKSWAGEN, MERCEDES-BENZ, LUFTHANSA TO SU ISTO PRIVATNICI ILI AKTIONARSKA DRUSTVA 99% EKONOMIJIE JE PRIVATNA NA ZAPADU STUB NJEMACKE SU MALA I SRJEDNA PREDUZECA SVI U PROVATNIM RUKAMA!

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

29.03.2016 21:25

U Njemačkoj postoji nešto što se zove država odnosno posoji red i poredak. U ispravnim uslovima postoji prirodna selekcija. Tamo ne gledaju ko će koga prevariti i ko će kome oteti i koji će se političar ili bilo ko ko o nečemu odlučuje vezano za taj red i zakon, ugraditi odnosno uzeti sebi. Tamo ko zna da radi može da radi. Ovdje moraju da gazduju bagrovi, a ne znaju ni kako se zovu, eksera ne znaju zakucati a ne znaju ni šta je Pitagorina teorema o nečem drugom da ne govorim. Pogledajte samo ko vodi ovaj entitet, ko je predsjednik entiteta, ko je predsjednik vlade, ko je predsjednik skupštine, ko su poslanici ko su ministri itd. Ovdje vlada duboki glib, do grla. Ovdje su u biznisu samo kriminalci a za ostale nema mjesta. Svaki dan tonemo sve dublje. Dočepali su se državne imovine u ratu i poslije rata. Prvo sme mora biti oduzeto, sve i klipa, pa onda novi sistem i omogućavanje ljudima da rade. Ne može svako sve da radi nego samo ono za šta je stručan. Trgovinu treba zabraniti za privatna lica. Sve benzinske pumpe i sve ovezano z aenergiju mora biti ponovo nacionalizovano.

Name

laki

29.03.2016 21:59

Jeste jesu privatnici ali oni postuju zakon drzave daju radnicima sve sto im po zakonu pripada cak ivise od toga a nasi privatnici hoce da im radis za dzabe po 12h.da nemas nikakva prava na regres.god.odm.zimnicu prijavu za socjalno i penziono osig.ma dusu da ti uzmu za400 km.SRAMOTA od vlasti i drzave u kojoj

Name

stole

29.03.2016 21:41

Ajde ne pricajte gluposti,minimalac je 370 km i za gradjevinca i za kasira ,napravite vi nase umne glave sistem sa minimalnom platom od recimo 800,900 km i svi ce htjeti raditi a kod nas ji izenjeri i arhitekti nemaju toliko. Koliko imaju politicari ? Kako vas nije sramota ,kako nasi mladi hoce u Njemackoj da rade i sve rade ,ne biraju tamo . Bolje da svako od vas koji ste na nekakvim funkcijama mislite kako cete pomoci kome ugrozenom ili poboljsanju nateliteta ili borcima ,penzionerima umjesto da rasipate svoju "pamet" po stokakvim novinama . Gadite mi se !

ODGOVORITE
Name

branci

30.03.2016 05:09

Naravno da nece...radi covek mesec dana pa mu ne da platu...pa radi i bez plate plate a kamoli da mu uplate obaveze...sramota..pogotovo u ugostiteljstvu ...i niko se ne cese da vidi koga poslodavac prijavi a ko radi na crno

Name

banr

30.03.2016 05:21

Kako vas nije sramota tako pricati...Gospodjo daj ti svoje djete da bude rob...drze djecu ne prijavljenu..a niko nista ne poduzima...i o cemu pricate vise

Name

stole

30.03.2016 06:41

Pa njihovom bezobrazluku i licemjerstvu nema kraja .

Name

Milutin

29.03.2016 22:01

1. Privatnik ne prijavvljuje radnike vec ih izrabljuje radom na crno mjesecima ili godinama DRZAVA NE REAGUJE. 2. Privatnik one radnike koje prijavi prijavljuje na suvi minimalac.DRZAVA NE REAGUJE 3. Privatnik izrabljuje ljude prekovrmenim radom koji im nikad nije placen DRZAVA NE REAGUJE 4. Privatnik izrabljuje radnike koji moraju raditi subotu,nedjelju, praznik ... DRZAVA NE REAGUJE 5. Privatniku moras biti dostupan na telefonski poziv 24 sata DRZAVA NE REAGUJE 6.Kod privatnika imas takav ugovor i platu da nikad nećeš biti kreditno sposoban da kupiš stan i zasnuješ porodicu provjerite samo koliko je IRB banka odobrila kredita radnicima zaposlenim kod privatnika DRZAVA NE REAGUJE 7. Privatnik sirotom radniku natovari poslova za petoricu a ako li radnik kojim čudom stigne obaviti poslove privatnik podiže normu. DRZAVA NE REAGUJE 8. Privatnik ne plaća prevoz niti topli obrok već ponesi kesu od kuće i zamotaj sendvič DRZAVA NE REAGUJE 9. Privatnik ne zna za pauzu ni odmor DRZAVA NE REAGUJE 10. Privatnik radnika moze otpustati kad hoće, moze ga maltretirati fizicki i sexualno uznemiravati i zlostavljati a radniku ako se ne sviđa imaju vrata i nek traži bolje DRZAVA NE REAGUJE 11.Radnik zaposlen kod privatnika nema nikakve perspektive u zivotu osim da do kraja zivota bude rob koji nikad neće imati mogućnost da konkuriše na kredit od IRB-a ili bilo koje banke da zasnuje porodicu kupi stan,auto da školuje djecu DRZAVA NE REAGUJE U OVOJ ZEMLJI VEĆINA PRIVATNIKA JE BAŠ OVAKVA ČAST MALOM BROJU IZUZETAKA I KO U OVOJ ZEMLJI MORA RADITI ZA PRIVATNIKA NIJE NIŠTA ZAŠTIĆENIJI OD PSA KOJI ČUVA GAZDI FABRIKU DODUŠE PSA GAZDA HRANI A RADNIKU DAJ MINIMALAC I MRŠ KUĆI. REĆI DA MLADI NEĆE DA RADE KOD PRIVATNIKA JE DNO LICEMJERSTVA

ODGOVORITE
Name

Đoda

30.03.2016 07:48

Državu zanima samo da od privatnika uzme ono što joj pripada,a kakvi su uslovi rada i da li je radnik zadovoljan je nešto čime se državni organi ne žele da bave.Država se samo bavi svojim državnim firmama i institucijama i to je cijela suština.Zato se i kaže da je u BiH javni i privatni sektor kao nebo i zemlja.

Name

Privatnik

30.03.2016 05:20

Niko neće kod privatnika, a svi bi sa diplomama privatnih (sumnjivih) fakulteta u državnu ustanovu... Zato nam i jeste ovako!

ODGOVORITE
Name

xxx

30.03.2016 05:42

NEKA POLITIČARI SVOJU DJECU I LJUBAVNICE ZAPOSLE KOD PRIVATNIKA ZA MINIMALAC !!!

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

30.03.2016 09:56

Nema goreg poslodavca od Srbina..! Ta ocjena je nastala u Beogradu početkom 20. vijeka i između dva rata. Upravo u vremenu kad je Beograd doživljavao veliki preporod, prvredni, društveni, socijalni i svaki drugi prosperitet. I ta ocjena je postala poslovica, aksiom-istinu koja se ne dokazuje, jer je očita. Kako li je sada tek ovdje u ovom bezvlašću, kada od prosperiteta nema ni P, već suprotno tome, a ljuti bahati Srbi, umišljene usijane glave, isto takvi poslodavci..??!!

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

30.03.2016 16:29

Sto nepitate komsije sto rade u trgovinama kod Firmi iz EU, zavrsite vise trgovacku u Prjedoru niko ne prizna i pricate kad bi se kod nas tako radilo bilo bi drugacije. Svaki dan su puni Autobusi jadnog naroda sa svim mogucim pasosima i vizama. Srbin cuva "kucu i krave" a gospodja i kcerka sa "HR Putovnicom " na rad vani. Isto tako nevolimo slovence ali kad sam prijavljen na triglavu i sa njihovm vizom odo ja u EU a nek Dodik prica sta hoce samo nece koliko hoce.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2016 06:29

Jednom dnevno da imam da jedem to je bolje nego raditi kod ovih sto su pokrali sto je narod sticao 50 god,doduse narod je sam to trazio,nije mogao kao da se Bogu moli. :)

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.03.2016 06:43

Ima jedna pricica ,kao dosli misionari u Afriku i drzali su Biblije u rukama a mi smo imali nasu zemlju.Rekose,zazmirimo i pomolimo se.Kad smo otvorili oci oni su imali nasu zemlju a mi smo drzali Biblije u rukama. To se desilo i ovde sa ovim nesrecnim narodom.

ODGOVORITE