Анализа - "Б" Јадранска лига: Жеље, реалност и планови...

Да ли је други ранг регионалног такмичења кључ за развој кошарке у региону? Прочитајте поруке са "Јадрана", из Србије и изнесите нам свој став.

Кошарка 31.03.2016 | 21:00
Анализа - "Б" Јадранска лига: Жеље, реалност и планови...

"Морамо да знамо да су сви играчи који играју у репрезентацији направљени кроз АБА лигу. Ти играчи на које рачуна репрезентација, Јокић, сутра можда и Загорац, Јарамаз, они апсолутно не би постојали да су играли само КЛС", конкретно је у понедељак говорио први човек Мега Лекса и још једном актуелизовао идеју о којој је неретко говорено.

Гостујући на Јавном сервису, Миодраг Ражнатовић супротставио се идеји повратка клубова у државне границе и истакао неопходност другог ранга регионалног такмичења.

"То је решење, да се направи Јадранска 'Б' лига и о томе се прича већ десетак година. На тај начин би још три-четири тима кренула да се пењу горе, са екипама из региона које су отприлике истог нивоа. Да на тај начин дижемо кошарку, а не да клубове који су 'горе', спуштамо на тренутни ниво домаћих тимова. АБА лига нема алтернативу и ако клубови буду играли само КЛС, ти клубови ће се угасити, јер овде неће наићи на интерес спонзора, нити на интерес младих играча", додао је он.

Поново "оживљена", идеја о формирању "Б" Јадранске лиге не тако давно била је актуелнија у јавним иступањима представника клубова и савеза из региона. Стога, подсетимо на формат којим је требало да заживи већ од сезоне 2016/17, уз пионирски почетак са јуниорским турнирима, најављиван већ за актуелну такмичарску годину.

"Б" регионално такмичење било би подељено у две групе, према регионалном принципу, па би тако тимови из Србије, Црне Горе и Македоније играли на "Истоку", док би "Запад" чинили тимови из Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, с тим да је провејавала и идеја да се клубови из Републике Српске такмиче у источној групи, а из Федерације БиХ у западној.

Према прошлог лета сроченом предлогу, тако осмишљено "Б" такмичење било би покренуто према грубом оквиру учешћа по 14 тимова у обе групе, уз могућност да се после прве године "сруши" територијална граница, чиме би тимови заиграли у јединственом такмичењу, које би такође обезбеђивало пласман у виши ранг, али и повратак у националне лиге, у случају испадања.

"То је идеја од које се није одустало, биће на дневном реду и још зависи од тимова који би били заинтересовани да формирају ту лигу, јер АБА лигом руководе клубови, као и од оних који би требало да је играју. Када је осмишљена 'Б' Јадранска лига, имала је и подршку регионалних савеза, што је неопходан фактор за њену реализацију", речено је МОНДУ у АБА лиги.

Супротно Ражнатовићевим ставовима, председник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас тврди да би тимови из КЛС могли да у догледно време парирају представницима Србије у региону, уз већи новац од ТВ права и значајнију финансијску помоћ локалних самоуправа.

Истовремено, Ђилас је истакао повратак српских тимова у оквире државних граница као важан услов развоја кошарке на овим просторима.

"У Србији има јако пуно квлаитетних тимова и они би, у другачијем систему и уз побољшане финансијске услове дошли до ситуације да створе велики мотив нашим највећим тимовима да победе на тим гостовањима. Било би добро да и љубитељи кошарке широм Србије имају прилику да гледају те клубове целе сезоне, у својим градовима", рекао је председник КСС.

Са друге стране, у АБА лиги развој кошарке нераскидиво и приоритетно вежу са формирањем "Б" Јадранске лиге.

"Нема другог начина да се покаже конкретна брига за развој кошарке од формирања 'Б' лиге. На тај начин, клубови из свих земаља добијали би јаче утакмице, квалитетнију конкуренцију и то би неминовно водило и ка развоју њихових играча, клубова и овдашње кошарке у целини", порука је са Јадрана.

Ова тема стављена је у други план услед учешћа овдашњих кошаркашких центара на већим фронтовима, попут оног на којем се боре ФИБА и Евролига. Међутим, не би било изненађење ако би у скоријем периоду формирање "Б" Јадранске лиге поново било стављено на дневни ред.

Који је ваш став? Да ли би њено оснивање било корак ка развоју овдашње кошарке?

Коментари / 0

Оставите коментар