Analiza - "B" Jadranska liga: Želje, realnost i planovi...

Da li je drugi rang regionalnog takmičenja ključ za razvoj košarke u regionu? Pročitajte poruke sa "Jadrana", iz Srbije i iznesite nam svoj stav.

Košarka 31.03.2016 | 21:00
Analiza - "B" Jadranska liga: Želje, realnost i planovi...

"Moramo da znamo da su svi igrači koji igraju u reprezentaciji napravljeni kroz ABA ligu. Ti igrači na koje računa reprezentacija, Jokić, sutra možda i Zagorac, Jaramaz, oni apsolutno ne bi postojali da su igrali samo KLS", konkretno je u ponedeljak govorio prvi čovek Mega Leksa i još jednom aktuelizovao ideju o kojoj je neretko govoreno.

Gostujući na Javnom servisu, Miodrag Ražnatović suprotstavio se ideji povratka klubova u državne granice i istakao neophodnost drugog ranga regionalnog takmičenja.

"To je rešenje, da se napravi Jadranska 'B' liga i o tome se priča već desetak godina. Na taj način bi još tri-četiri tima krenula da se penju gore, sa ekipama iz regiona koje su otprilike istog nivoa. Da na taj način dižemo košarku, a ne da klubove koji su 'gore', spuštamo na trenutni nivo domaćih timova. ABA liga nema alternativu i ako klubovi budu igrali samo KLS, ti klubovi će se ugasiti, jer ovde neće naići na interes sponzora, niti na interes mladih igrača", dodao je on.

Ponovo "oživljena", ideja o formiranju "B" Jadranske lige ne tako davno bila je aktuelnija u javnim istupanjima predstavnika klubova i saveza iz regiona. Stoga, podsetimo na format kojim je trebalo da zaživi već od sezone 2016/17, uz pionirski početak sa juniorskim turnirima, najavljivan već za aktuelnu takmičarsku godinu.

"B" regionalno takmičenje bilo bi podeljeno u dve grupe, prema regionalnom principu, pa bi tako timovi iz Srbije, Crne Gore i Makedonije igrali na "Istoku", dok bi "Zapad" činili timovi iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s tim da je provejavala i ideja da se klubovi iz Republike Srpske takmiče u istočnoj grupi, a iz Federacije BiH u zapadnoj.

Prema prošlog leta sročenom predlogu, tako osmišljeno "B" takmičenje bilo bi pokrenuto prema grubom okviru učešća po 14 timova u obe grupe, uz mogućnost da se posle prve godine "sruši" teritorijalna granica, čime bi timovi zaigrali u jedinstvenom takmičenju, koje bi takođe obezbeđivalo plasman u viši rang, ali i povratak u nacionalne lige, u slučaju ispadanja.

"To je ideja od koje se nije odustalo, biće na dnevnom redu i još zavisi od timova koji bi bili zainteresovani da formiraju tu ligu, jer ABA ligom rukovode klubovi, kao i od onih koji bi trebalo da je igraju. Kada je osmišljena 'B' Jadranska liga, imala je i podršku regionalnih saveza, što je neophodan faktor za njenu realizaciju", rečeno je MONDU u ABA ligi.

Suprotno Ražnatovićevim stavovima, predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas tvrdi da bi timovi iz KLS mogli da u dogledno vreme pariraju predstavnicima Srbije u regionu, uz veći novac od TV prava i značajniju finansijsku pomoć lokalnih samouprava.

Istovremeno, Đilas je istakao povratak srpskih timova u okvire državnih granica kao važan uslov razvoja košarke na ovim prostorima.

"U Srbiji ima jako puno kvlaitetnih timova i oni bi, u drugačijem sistemu i uz poboljšane finansijske uslove došli do situacije da stvore veliki motiv našim najvećim timovima da pobede na tim gostovanjima. Bilo bi dobro da i ljubitelji košarke širom Srbije imaju priliku da gledaju te klubove cele sezone, u svojim gradovima", rekao je predsednik KSS.

Sa druge strane, u ABA ligi razvoj košarke neraskidivo i prioritetno vežu sa formiranjem "B" Jadranske lige.

"Nema drugog načina da se pokaže konkretna briga za razvoj košarke od formiranja 'B' lige. Na taj način, klubovi iz svih zemalja dobijali bi jače utakmice, kvalitetniju konkurenciju i to bi neminovno vodilo i ka razvoju njihovih igrača, klubova i ovdašnje košarke u celini", poruka je sa Jadrana.

Ova tema stavljena je u drugi plan usled učešća ovdašnjih košarkaških centara na većim frontovima, poput onog na kojem se bore FIBA i Evroliga. Međutim, ne bi bilo iznenađenje ako bi u skorijem periodu formiranje "B" Jadranske lige ponovo bilo stavljeno na dnevni red.

Koji je vaš stav? Da li bi njeno osnivanje bilo korak ka razvoju ovdašnje košarke?

Komentari / 0

Ostavite komentar