Швајцарска "легија странаца" против БиХ!

Од 24 играча које је селектор Владимир Петковић позвао за тест мечеве са Ирском и Босном и Херцеговином њих чак 14 су "странци", фудбалери рођени у другим државама или са двојним држављанствима.

Фудбал 29.03.2016 | 20:00
Швајцарска "легија странаца" против БиХ!

Фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине вечерас у Цириху одиграће другу пријатељску утакмицу у овој години, гдје ће јој противник бити учесник ЕУРО 2016, Швајцарска, национални тим састављен од "легије странаца".

Од 24 играча које је селектор Владимир Петковић (52) позвао за тест мечеве са Ирском (25. марта поражени 0:1) и БиХ њих чак 14 су "странци", фудбалери рођени у другим државама или са двојним држављанствима, односно натурализовани. Долазе из девет држава свијета (Њемачка, Шпанија, Чиле, Камерун, тзв. Косово, Зеленортска Острва, Албанија, Македонија и БиХ).

Међу натурализованим репрезентативцима Швајцарске предњачи седам играча албанске националности из Македоније, Косова и Албаније. То су Валон Бехрами, Гранит Чака, Пајтим Касами, Блерим Џемаили, Ђердан Шаћири, Адмир Мехмеди и Шани Тарашај.

Дакле, "легионари" са Петковићевог посљедњег списка су Тим Клосе (двојно држављанство: Њемачка, клуб: Норич), Филип Сендерос (Шпанија, Грасхопер), Рикардо Родригуез (Чиле, Волфсбург), Франсоа Мубандје (Камерун, Тулуз), Валон Бехрами (тзв. Косово, Вотфорд), Гелсон Фернандез (Зеленортска Острва, Рен), Гранит Чака (Албанија, Борусија Менхенгладбах), Пајтим Касами (Македонија, Олимпијакос), Блерим Џемаили (Македонија, Ђенова), Ђердан Шаћири (тзв. Косово, Стоук сити), Адмир Мехмеди (Македонија, Бајер), Шани Тарашај (Албанија, Грасхопер), Брил Емболо (Камерун, Басел) и Харис Сеферовић (БиХ, Ајнтрахт Франкфурт).

Уз Сеферовића и селектор Петковић рођени је Сарајлија, вечерас ће играти против својих "змајева".

Просјечна старост по фудбалеру репрезентације Швајцарске је 25.7 година, а 18 од 24 играча играју у иностранству. Вриједност националног тима је 177.75 милиона еура.

Петковић је селектор Швајцараца од 1. јула 2014. године и до сада их је са клупе предводио у 16 сусрета у којима је остварио девет побједа, два ремија и пет пораза, уз гол разлику 34:16. Преферира нападачку тактику, па су у формацији 4-3-3 играли и у посљедњој провјери против Ираца.

У "змајевима" сви играчи су рођени или су поријеклом из БиХ. Међутим, петорица фудбалера рођена су ван граница БиХ. Емир Спахић је Дубровчанин (Хрватска), Сеад Колашинац рођен је у њемачком Карлсруеу, Мухамед Бешић у Берлину (Њемачка), док је Сањин Прцић „на свијет дошао“ у француском Белфорту, те Марио Вранчић у Славонском Броду (Хрватска).

"ЗМАЈЕВИ" СТАРИЈИ И СЛАБИЈЕ ПЛАЋЕНИ

БиХ има и нешто старији тим од Швајцарске (26,8 година просјечна старост играча), који су и мање плаћени - 116,95 милиона евра. Од 25 позваних фудбалера са списка селектора Мехмеда Баждаревића (55) за пријатељске утакмице са Луксембургом (БиХ 25. марта побиједила 3:0) и Швајцарском 23-ојица играју у иностраним клубовима.

Баждаревић је селектор БиХ од 13. децембра 2014. године. Бх. национални тим водио је у 10 мечева, у којима је шест пута славио побједе. По два пута је ремизирао и изгубио. Гол разлика БиХ у ери Баждаревића је 20:10. Против Луксембурга сусрет је почео у формацији 4-4-2. Направио је свих шест дозвољених измјена у контролним утакмицама. Најавио је како вечерас у Цириху неће експериментисати и да ће на терен од првог минута послати најјачи тим који ће играти на побједу.

Пријатељска утакмица Швајцарка - БиХ игра се вечерас на стадиону „Лецигрунд“ у Цириху са почетком у 20.30 сати.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бијељинац

29.03.2016 20:08

Сретно Змајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

29.03.2016 20:09

Змајеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКВА ЛЕГИЈА

29.03.2016 20:19

КАКВА ЛЕГИЈА, АЛБАНСКА КОЛОНИЈА ЈЕ ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

29.03.2016 20:28

Браво за Огњена и остале змајеве

ОДГОВОРИТЕ