Švajcarska "legija stranaca" protiv BiH!

Od 24 igrača koje je selektor Vladimir Petković pozvao za test mečeve sa Irskom i Bosnom i Hercegovinom njih čak 14 su "stranci", fudbaleri rođeni u drugim državama ili sa dvojnim državljanstvima.

Fudbal 29.03.2016 | 20:00
Švajcarska "legija stranaca" protiv BiH!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Cirihu odigraće drugu prijateljsku utakmicu u ovoj godini, gdje će joj protivnik biti učesnik EURO 2016, Švajcarska, nacionalni tim sastavljen od "legije stranaca".

Od 24 igrača koje je selektor Vladimir Petković (52) pozvao za test mečeve sa Irskom (25. marta poraženi 0:1) i BiH njih čak 14 su "stranci", fudbaleri rođeni u drugim državama ili sa dvojnim državljanstvima, odnosno naturalizovani. Dolaze iz devet država svijeta (Njemačka, Španija, Čile, Kamerun, tzv. Kosovo, Zelenortska Ostrva, Albanija, Makedonija i BiH).

Među naturalizovanim reprezentativcima Švajcarske prednjači sedam igrača albanske nacionalnosti iz Makedonije, Kosova i Albanije. To su Valon Behrami, Granit Čaka, Pajtim Kasami, Blerim Džemaili, Đerdan Šaćiri, Admir Mehmedi i Šani Tarašaj.

Dakle, "legionari" sa Petkovićevog posljednjeg spiska su Tim Klose (dvojno državljanstvo: Njemačka, klub: Norič), Filip Senderos (Španija, Grashoper), Rikardo Rodriguez (Čile, Volfsburg), Fransoa Mubandje (Kamerun, Tuluz), Valon Behrami (tzv. Kosovo, Votford), Gelson Fernandez (Zelenortska Ostrva, Ren), Granit Čaka (Albanija, Borusija Menhengladbah), Pajtim Kasami (Makedonija, Olimpijakos), Blerim Džemaili (Makedonija, Đenova), Đerdan Šaćiri (tzv. Kosovo, Stouk siti), Admir Mehmedi (Makedonija, Bajer), Šani Tarašaj (Albanija, Grashoper), Bril Embolo (Kamerun, Basel) i Haris Seferović (BiH, Ajntraht Frankfurt).

Uz Seferovića i selektor Petković rođeni je Sarajlija, večeras će igrati protiv svojih "zmajeva".

Prosječna starost po fudbaleru reprezentacije Švajcarske je 25.7 godina, a 18 od 24 igrača igraju u inostranstvu. Vrijednost nacionalnog tima je 177.75 miliona eura.

Petković je selektor Švajcaraca od 1. jula 2014. godine i do sada ih je sa klupe predvodio u 16 susreta u kojima je ostvario devet pobjeda, dva remija i pet poraza, uz gol razliku 34:16. Preferira napadačku taktiku, pa su u formaciji 4-3-3 igrali i u posljednjoj provjeri protiv Iraca.

U "zmajevima" svi igrači su rođeni ili su porijeklom iz BiH. Međutim, petorica fudbalera rođena su van granica BiH. Emir Spahić je Dubrovčanin (Hrvatska), Sead Kolašinac rođen je u njemačkom Karlsrueu, Muhamed Bešić u Berlinu (Njemačka), dok je Sanjin Prcić „na svijet došao“ u francuskom Belfortu, te Mario Vrančić u Slavonskom Brodu (Hrvatska).

"ZMAJEVI" STARIJI I SLABIJE PLAĆENI

BiH ima i nešto stariji tim od Švajcarske (26,8 godina prosječna starost igrača), koji su i manje plaćeni - 116,95 miliona evra. Od 25 pozvanih fudbalera sa spiska selektora Mehmeda Baždarevića (55) za prijateljske utakmice sa Luksemburgom (BiH 25. marta pobijedila 3:0) i Švajcarskom 23-ojica igraju u inostranim klubovima.

Baždarević je selektor BiH od 13. decembra 2014. godine. Bh. nacionalni tim vodio je u 10 mečeva, u kojima je šest puta slavio pobjede. Po dva puta je remizirao i izgubio. Gol razlika BiH u eri Baždarevića je 20:10. Protiv Luksemburga susret je počeo u formaciji 4-4-2. Napravio je svih šest dozvoljenih izmjena u kontrolnim utakmicama. Najavio je kako večeras u Cirihu neće eksperimentisati i da će na teren od prvog minuta poslati najjači tim koji će igrati na pobjedu.

Prijateljska utakmica Švajcarka - BiH igra se večeras na stadionu „Lecigrund“ u Cirihu sa početkom u 20.30 sati.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

29.03.2016 20:08

Sretno Zmajevu

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

29.03.2016 20:09

Zmajevi

ODGOVORITE
Name

KAKVA LEGIJA

29.03.2016 20:19

KAKVA LEGIJA, ALBANSKA KOLONIJA JE TO.

ODGOVORITE
Name

Dejo

29.03.2016 20:28

Bravo za Ognjena i ostale zmajeve

ODGOVORITE