Анализа: И Дијамантидис у петорци бесмртних!

Кошаркаш који је обележио читаву еру Евролиге игра своју опроштајну сезону. Уочи последњег меча, биће посебно награђен.

Кошарка 31.03.2016 | 16:20
Анализа: И Дијамантидис у петорци бесмртних!

Као троструки освајач Евролиге (2007, 2009. и 2011), најбољи играч такмичења за 2011. годину, шестоструки добитник награде за најбољег дефанзивца и као, пре свега, предводник најдоминантнијег европског тима у 21. веку, Димитрис Дијамантидис обележио је читаву еру Евролиге.

Грчки ветеран провео је у најјачем такмичењу 12 година, писао је историју Евролиге све до ове сезоне, када ће се опростити од ње.

С обзиром на то да је Панатинаикос и овог пролећа надомак уласка у Топ 8 фазу, капитен тима Александра Ђорђевића имаће привилегију да оде из најелитнијег друштва у пензију, а руководство такмичења нашло је начин да му се одужи за све што је урадио.

Покретачу игре "зелених" биће, уочи последњег меча у Топ 16 фази на домаћем терену (против Цедевите), уручено признање "Евролигина кошаркашка легенда".

Дијамантидис је увелико на врху табела индивидуалне статистике Евролиге у неколико категорија. Почео је највише утакмица (228), сабрао највише асистенција (228), украдених лопти (431), уз највећи збирни индекс корисности (3.737).

Уз то, други је у броју одиграних утакмица (273), шести у броју убачених поена (2.450) и збиру убачених тројки (363). Такође, 11. је скакач у историји такмичења (952) и 14. блокер (117), што га чини најбољим беком када су та два критеријума у питању.

Признање које ће му бити уручено пре њега су добила само четворица играча, међу којима нема ниједног српског кошаркаша, па ни Дејана Бодироге, троструког првака Европе.

Петорку бесмртних чине: Шарунас Јасикевичијус, Хуан Карлос Наваро, Тео Папалукас и Рамунас Шишкаускас.

Коментари / 0

Оставите коментар