Analiza: I Dijamantidis u petorci besmrtnih!

Košarkaš koji je obeležio čitavu eru Evrolige igra svoju oproštajnu sezonu. Uoči poslednjeg meča, biće posebno nagrađen.

Košarka 31.03.2016 | 16:20
Analiza: I Dijamantidis u petorci besmrtnih!

Kao trostruki osvajač Evrolige (2007, 2009. i 2011), najbolji igrač takmičenja za 2011. godinu, šestostruki dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca i kao, pre svega, predvodnik najdominantnijeg evropskog tima u 21. veku, Dimitris Dijamantidis obeležio je čitavu eru Evrolige.

Grčki veteran proveo je u najjačem takmičenju 12 godina, pisao je istoriju Evrolige sve do ove sezone, kada će se oprostiti od nje.

S obzirom na to da je Panatinaikos i ovog proleća nadomak ulaska u Top 8 fazu, kapiten tima Aleksandra Đorđevića imaće privilegiju da ode iz najelitnijeg društva u penziju, a rukovodstvo takmičenja našlo je način da mu se oduži za sve što je uradio.

Pokretaču igre "zelenih" biće, uoči poslednjeg meča u Top 16 fazi na domaćem terenu (protiv Cedevite), uručeno priznanje "Evroligina košarkaška legenda".

Dijamantidis je uveliko na vrhu tabela individualne statistike Evrolige u nekoliko kategorija. Počeo je najviše utakmica (228), sabrao najviše asistencija (228), ukradenih lopti (431), uz najveći zbirni indeks korisnosti (3.737).

Uz to, drugi je u broju odigranih utakmica (273), šesti u broju ubačenih poena (2.450) i zbiru ubačenih trojki (363). Takođe, 11. je skakač u istoriji takmičenja (952) i 14. bloker (117), što ga čini najboljim bekom kada su ta dva kriterijuma u pitanju.

Priznanje koje će mu biti uručeno pre njega su dobila samo četvorica igrača, među kojima nema nijednog srpskog košarkaša, pa ni Dejana Bodiroge, trostrukog prvaka Evrope.

Petorku besmrtnih čine: Šarunas Jasikevičijus, Huan Karlos Navaro, Teo Papalukas i Ramunas Šiškauskas.

Komentari / 0

Ostavite komentar