Семберски сточари захтијевају извоз меса

Тек што су сточари у Семберији дали рок Министарству спољне трговине и економских односа БиХ да до 4. априла седну за сто и покушају да реше проблеме око извоза меса у Турску, из овог министарства су стигли позитивни сигнали.

Република Српска 29.03.2016 | 16:30
Семберски сточари захтијевају извоз меса

Наиме, у изјави за "Новости" из Министарства су апеловали на сточаре да не излазе на протесте, јер већ у априлу очекују "зелено светло" Турске за месо из БиХ!

"Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у више наврата контактирало са турском страном и добило уверавања да ће тенедер за увоз меса у Турску бити расписан крајем априла, а да је процедура за извоз 1.000 тона термички обрађеног меса из БиХ при крају", казали су у Министарству и додали да одлуку о расписивању тендера за извоз меса у Турску и количинама утврђује турска страна, односно њихова надлежна дирекција при Министарству пољопривреде.

Семберски сточари кажу за "Новости" да имају око 1.500 утовљених бикова које су намеравали да продају у Турску, а пошто је блокиран извоз меса за ту земљу већ месецима сада су у великим проблемима. Како кажу, хране за бикове већ понестаје, а животиње не могу да продају на домаћем тржишту јер је увозно месо јефтиније.

Иначе, вредност бесцаринског извоза меса из БиХ у Турску у прошлој години износила је 87 милиона КМ, а само годину раније то је било тек 5,6 милиона КМ.

Саво Бакајлић, председник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије, каже за "Новости" да је већ 500 пољопривредника Семберије спремно да тракторима блокира саобраћајнице и граничне прелазе уколико се не реши питање извоза меса за Турску.

ЛАЖИРАЊЕ
Иначе, почетком године дошло је до забране извоза меса из БиХ у Турску јер је откривено да су поједина предузећа из ФБиХ злоупотребила споразум са Турском о извозу меса и увозили су месо из Пољске и других земаља и извозиле га у Турску, лажно га представљајући као домаћи производ.

"Обустава извоза товне јунади за Турску, која траје већ шест месеци, бацила је на колена семберске сточаре. Пољопривредни произвођачи од новембра очекују да ће кренути извоз за Турску, па су зато и задржали бикове који су достигли тежину преко 600 килограма, а који су на цени на том тржишту. Сви су товили бикове за извоз у Турску, а сада не могу да их продају јер са том тежином не одговарају домаћим прерађивачима", истиче Бакајлић.

Он даље каже да од ресорног министарства БиХ тражи да им омогући продају меса у Турску или да замрзне увоз меса у БиХ на месец дана како би се распродало месо домаћих пољопривредника.

"Позвали смо већ сва удружења, све представнике медија да изађу заједно са пољопривредним произвођачима, домаћинима, људима, на миран протест тракторима, шетњом покрај пута и блокадом теретног саобраћаја. Сада је на ресорном министарству да седну са нама и разговарају и нађу решење" каже Бакајлић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ изјавио је да очекује расписивање конкурса о увозу меса од стране Турске у наредних неколико дана.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црњелово

29.03.2016 17:20

Бакајлицу, коме се ти представљас да си водја и предсједник свих удрузења.не представљас ти интересе сељака него своје, а ко зна за кога радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

29.03.2016 20:14

Боље да угину него да их дајемо Турцима

ОДГОВОРИТЕ