Semberski stočari zahtijevaju izvoz mesa

Tek što su stočari u Semberiji dali rok Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da do 4. aprila sednu za sto i pokušaju da reše probleme oko izvoza mesa u Tursku, iz ovog ministarstva su stigli pozitivni signali.

Republika Srpska 29.03.2016 | 16:30
Semberski stočari zahtijevaju izvoz mesa

Naime, u izjavi za "Novosti" iz Ministarstva su apelovali na stočare da ne izlaze na proteste, jer već u aprilu očekuju "zeleno svetlo" Turske za meso iz BiH!

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u više navrata kontaktiralo sa turskom stranom i dobilo uveravanja da će teneder za uvoz mesa u Tursku biti raspisan krajem aprila, a da je procedura za izvoz 1.000 tona termički obrađenog mesa iz BiH pri kraju", kazali su u Ministarstvu i dodali da odluku o raspisivanju tendera za izvoz mesa u Tursku i količinama utvrđuje turska strana, odnosno njihova nadležna direkcija pri Ministarstvu poljoprivrede.

Semberski stočari kažu za "Novosti" da imaju oko 1.500 utovljenih bikova koje su nameravali da prodaju u Tursku, a pošto je blokiran izvoz mesa za tu zemlju već mesecima sada su u velikim problemima. Kako kažu, hrane za bikove već ponestaje, a životinje ne mogu da prodaju na domaćem tržištu jer je uvozno meso jeftinije.

Inače, vrednost bescarinskog izvoza mesa iz BiH u Tursku u prošloj godini iznosila je 87 miliona KM, a samo godinu ranije to je bilo tek 5,6 miliona KM.

Savo Bakajlić, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, kaže za "Novosti" da je već 500 poljoprivrednika Semberije spremno da traktorima blokira saobraćajnice i granične prelaze ukoliko se ne reši pitanje izvoza mesa za Tursku.

LAŽIRANjE
Inače, početkom godine došlo je do zabrane izvoza mesa iz BiH u Tursku jer je otkriveno da su pojedina preduzeća iz FBiH zloupotrebila sporazum sa Turskom o izvozu mesa i uvozili su meso iz Poljske i drugih zemalja i izvozile ga u Tursku, lažno ga predstavljajući kao domaći proizvod.

"Obustava izvoza tovne junadi za Tursku, koja traje već šest meseci, bacila je na kolena semberske stočare. Poljoprivredni proizvođači od novembra očekuju da će krenuti izvoz za Tursku, pa su zato i zadržali bikove koji su dostigli težinu preko 600 kilograma, a koji su na ceni na tom tržištu. Svi su tovili bikove za izvoz u Tursku, a sada ne mogu da ih prodaju jer sa tom težinom ne odgovaraju domaćim prerađivačima", ističe Bakajlić.

On dalje kaže da od resornog ministarstva BiH traži da im omogući prodaju mesa u Tursku ili da zamrzne uvoz mesa u BiH na mesec dana kako bi se rasprodalo meso domaćih poljoprivrednika.

"Pozvali smo već sva udruženja, sve predstavnike medija da izađu zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, domaćinima, ljudima, na miran protest traktorima, šetnjom pokraj puta i blokadom teretnog saobraćaja. Sada je na resornom ministarstvu da sednu sa nama i razgovaraju i nađu rešenje" kaže Bakajlić.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izjavio je da očekuje raspisivanje konkursa o uvozu mesa od strane Turske u narednih nekoliko dana.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crnjelovo

29.03.2016 17:20

Bakajlicu, kome se ti predstavljas da si vodja i predsjednik svih udruzenja.ne predstavljas ti interese seljaka nego svoje, a ko zna za koga radis.

ODGOVORITE
Name

baja

29.03.2016 20:14

Bolje da uginu nego da ih dajemo Turcima

ODGOVORITE