Паришки бомбаши имали помагача у Хрватској

Подаци о хрватској вези у паришким нападима, а потом и онима у Брислеу наведени су у извјештајима француских истражилаца, полиције и тајних служби, објавили су хрватски медији.

Свијет 29.03.2016 | 12:50
Паришки бомбаши имали помагача у Хрватској

У петак 13. новембра 2015. у 20.30 сати, четворица мушкараца изишла су из стана у паришкој четврти Бобигни и сјела у аутомобил Рено Клио којим ће, пола сата касније, стићи пред стадион гдје се играла фудбалска утакмица између Француске и Њемачке.

Тројица од њих активираће самоубилачке прслуке и тиме започети крвави терористички поход по француској пријестоници у којем је побијено најмање 130 људи, а стотине рањено.

На возачком мјесту налазио се 26-годишњи Белгијац мароканског поријекла Салах Абдеслам, главни логистичар и мјесецима послије најтраженији терориста на свијету, ухапшен прошле седмице у Брислеу, док су остали путници били Француз из Белгије Билал Хадфи те двојица Ирачана који су у Европу из Сирије стигли с фалсификованим сиријским документима преко Хрватске.

У слично вријеме је из истог стана кренула друга група терориста предвођена Абделхамидом Абаоудом, шефом паришке групе, у поход по кафићима и ресторанима.

Уз Абауда, у Сеат Леону сједили су Цхакиб Акрпугх те Брахим Абдеслам, старији брат Салаха Абдеслама.

Брахим је неколико дана раније унајмио стан у улици Тарал у Бобигнију који је седморици терориста био база и у којем су од 11. до 13. новембра обављали посљедње припреме за терористичку акцију и при томе се користили искључиво мобителом из Хрватске.

Међутим, хрватска веза с ИСИЛ-овим нападима у Паризу, и индиректно у Бриселу, тиме не престаје, преноси Вечерњи лист.

Реконструисано је кретање терориста и њихове припреме за напад у Паризу. Утврђено је да су боравили и контактирали са неким у Хрватској. Док су припремали терористичке акције користили су искључиво мобилни телефон из Хрватске, који је послат из фабрике у Кини.

Утврђено је и да су ирачки нападачи са стадиона у Паризу до Европе стигли преко Хрватске са лажним сиријским документима.

(Вечерњи лист)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ОО7

29.03.2016 12:40

Врата за улаз у ЕУ-Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

29.03.2016 14:00

Повијест се понавља. И ништа није случајно. Исто тако су дјеловали у Француској када су убили Краља. Само су им други били кооперанти...Никакво чудо за њих. А и код нас дјелује та сива еминенција која би радо да Б. Лука буде њихов главни град..А како историја учи то се није ни онда догодило. Џаба им разни Антоани, Зенге, Радомановици и слично....Наџивјеће и њих и нас Република Српска....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жак

29.03.2016 14:28

Мора бити упетљана Хрватска у све. И цунами је за Јапан кренуо из Хрватске прије земљотреса. Каква нација?

ОДГОВОРИТЕ