Pariški bombaši imali pomagača u Hrvatskoj

Podaci o hrvatskoj vezi u pariškim napadima, a potom i onima u Brisleu navedeni su u izvještajima francuskih istražilaca, policije i tajnih službi, objavili su hrvatski mediji.

Svijet 29.03.2016 | 12:50
Pariški bombaši imali pomagača u Hrvatskoj

U petak 13. novembra 2015. u 20.30 sati, četvorica muškaraca izišla su iz stana u pariškoj četvrti Bobigni i sjela u automobil Reno Klio kojim će, pola sata kasnije, stići pred stadion gdje se igrala fudbalska utakmica između Francuske i Njemačke.

Trojica od njih aktiviraće samoubilačke prsluke i time započeti krvavi teroristički pohod po francuskoj prijestonici u kojem je pobijeno najmanje 130 ljudi, a stotine ranjeno.

Na vozačkom mjestu nalazio se 26-godišnji Belgijac marokanskog porijekla Salah Abdeslam, glavni logističar i mjesecima poslije najtraženiji terorista na svijetu, uhapšen prošle sedmice u Brisleu, dok su ostali putnici bili Francuz iz Belgije Bilal Hadfi te dvojica Iračana koji su u Evropu iz Sirije stigli s falsifikovanim sirijskim dokumentima preko Hrvatske.

U slično vrijeme je iz istog stana krenula druga grupa terorista predvođena Abdelhamidom Abaoudom, šefom pariške grupe, u pohod po kafićima i restoranima.

Uz Abauda, u Seat Leonu sjedili su Chakib Akrpugh te Brahim Abdeslam, stariji brat Salaha Abdeslama.

Brahim je nekoliko dana ranije unajmio stan u ulici Taral u Bobigniju koji je sedmorici terorista bio baza i u kojem su od 11. do 13. novembra obavljali posljednje pripreme za terorističku akciju i pri tome se koristili isključivo mobitelom iz Hrvatske.

Međutim, hrvatska veza s ISIL-ovim napadima u Parizu, i indirektno u Briselu, time ne prestaje, prenosi Večernji list.

Rekonstruisano je kretanje terorista i njihove pripreme za napad u Parizu. Utvrđeno je da su boravili i kontaktirali sa nekim u Hrvatskoj. Dok su pripremali terorističke akcije koristili su isključivo mobilni telefon iz Hrvatske, koji je poslat iz fabrike u Kini.

Utvrđeno je i da su irački napadači sa stadiona u Parizu do Evrope stigli preko Hrvatske sa lažnim sirijskim dokumentima.

(Večernji list)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

OO7

29.03.2016 12:40

Vrata za ulaz u EU-Hrvatska.

ODGOVORITE
Name

sova

29.03.2016 14:00

Povijest se ponavlja. I ništa nije slučajno. Isto tako su djelovali u Francuskoj kada su ubili Kralja. Samo su im drugi bili kooperanti...Nikakvo čudo za njih. A i kod nas djeluje ta siva eminencija koja bi rado da B. Luka bude njihov glavni grad..A kako istorija uči to se nije ni onda dogodilo. Džaba im razni Antoani, Zenge, Radomanovici i slično....Nadživjeće i njih i nas Republika Srpska....

ODGOVORITE
Name

Žak

29.03.2016 14:28

Mora biti upetljana Hrvatska u sve. I cunami je za Japan krenuo iz Hrvatske prije zemljotresa. Kakva nacija?

ODGOVORITE