Возило које би могло да освоји Сјеверни пол

Руси су успели да направе потпуно ново и јединствено теренско возило названо "Бурлак" намењено освајању Северног пола.

Свијет 29.03.2016 | 09:35
Возило које би могло да освоји Сјеверни пол

Тестирање овог возила је увелико у току на обалама Карског мора које је део Северног леденог океана. Идејни творац и конструктор "Бурлака" је Алексеј Макаров који је за 2018. годину планирао експедицију преко целе површине Арктика (копно, вода, лед) у којој је "Бурлак" неопходан.

Макаров је био инспирисан експедицијом авантуристе Василија Јелагина, који је 2009. године постигао рекорд као човек који је најбрже стигао до Северног пола амфибијом "Јемеља". Екипа Јелагинове експедиције се кући вратила хеликоптером.

Макаров је решен да направи бољи модел теренског возила који ће успети да експедицију изведе до краја укључујући и повратак кући без додатног допремања хране и воде хеликоптерима. Оклопно возило БТР-60 је модел по чијем је узору направљен "Бурлак" који је дугачак 6,6 метара, широк 2,9 метара и висок 3,2 метра.

Тежина овог возила износи четири тоне, распоређена је на шест точкова пречника 1,75 метара. Уколико дође до квара на возилу он ће моћи да се санира унутар возила, што је изузетно битно имајући у виду да се температуре у том подручју изузетно ниске и крећу се и до минус 50 степени Целзијуса.

Возило садржи и велики пропелер помоћу кога му је олакшано кретање између санти леда. У унутрашњости возила налази се пространи салон у ком се налазе четири кревета, кухиња, лавабо и туш.

Унутрашњост салона је обложена изолационим материјалом и синтетичким филцом који одржавају топлоту унутар возила, док је каросерија заштићена алуминијумом дебљине један милиметар. Возило попут "Бурлака" могло би добро да послужи научницима које врше испитивања у екстремно хладним услиовима.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар