Vozilo koje bi moglo da osvoji Sjeverni pol

Rusi su uspeli da naprave potpuno novo i jedinstveno terensko vozilo nazvano "Burlak" namenjeno osvajanju Severnog pola.

Svijet 29.03.2016 | 09:35
Vozilo koje bi moglo da osvoji Sjeverni pol

Testiranje ovog vozila je uveliko u toku na obalama Karskog mora koje je deo Severnog ledenog okeana. Idejni tvorac i konstruktor "Burlaka" je Aleksej Makarov koji je za 2018. godinu planirao ekspediciju preko cele površine Arktika (kopno, voda, led) u kojoj je "Burlak" neophodan.

Makarov je bio inspirisan ekspedicijom avanturiste Vasilija Jelagina, koji je 2009. godine postigao rekord kao čovek koji je najbrže stigao do Severnog pola amfibijom "Jemelja". Ekipa Jelaginove ekspedicije se kući vratila helikopterom.

Makarov je rešen da napravi bolji model terenskog vozila koji će uspeti da ekspediciju izvede do kraja uključujući i povratak kući bez dodatnog dopremanja hrane i vode helikopterima. Oklopno vozilo BTR-60 je model po čijem je uzoru napravljen "Burlak" koji je dugačak 6,6 metara, širok 2,9 metara i visok 3,2 metra.

Težina ovog vozila iznosi četiri tone, raspoređena je na šest točkova prečnika 1,75 metara. Ukoliko dođe do kvara na vozilu on će moći da se sanira unutar vozila, što je izuzetno bitno imajući u vidu da se temperature u tom području izuzetno niske i kreću se i do minus 50 stepeni Celzijusa.

Vozilo sadrži i veliki propeler pomoću koga mu je olakšano kretanje između santi leda. U unutrašnjosti vozila nalazi se prostrani salon u kom se nalaze četiri kreveta, kuhinja, lavabo i tuš.

Unutrašnjost salona je obložena izolacionim materijalom i sintetičkim filcom koji održavaju toplotu unutar vozila, dok je karoserija zaštićena aluminijumom debljine jedan milimetar. Vozilo poput "Burlaka" moglo bi dobro da posluži naučnicima koje vrše ispitivanja u ekstremno hladnim usliovima.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar