Игре Правобранилаштва Републике Српске

Замјеник правобраниоца Републике Српске са сједиштем у Бањалуци писао је институцијама Републике Српске у којем наводи да Правобранилаштво није самостално у раду. Наводи се да је Правобранилаштво деградирано, а да ће почети да ради по правилима од првог марта. Замјеник Правобранилаштва који је потписао писмо је Мирко Стојчиновић, који је на функцију именован крајем прошле године као приједлог Будимира Станковића из Лакташа, тврдили су тада упућени у дешавања у Геодетској управи и Правобранилаштву.

Република Српска 28.03.2016 | 22:57
Игре Правобранилаштва Републике Српске

Правобранилаштво Републике Српске, сједиште замјеника у Бањалуци, посљедњег дана фебруара упутило је писмо предсједнику Републике, Народне скупштине, свим министарствима и општинама из надлежности сједишта замјеника. Из писма је очигледно да се из сједишта замјеника Правобранилаштва жале да немају самосталност у раду која им је прописана законом и да трпе притиске приликом одлучивања. Наводи се да је до сукоба мишљења Правобранилаштва најчешће долазило са градом Бањалука и општинама из мјесне надлежности сједишта. У писму пише и да је досадашња пракса била да се одлука о предузимању правне радње често препуштала субјекту којег Правобранилаштво заступа.

"Оваквим поступањем, Правобранилаштво Републике Српске се деградирало на ниво поштара. Правобранилац који нема никакво овлашћење и који слијепо слуша наређења општинских референата чије је знање упитно, није ништа друго до обичан писмоноша. Поготово је непојмљиво да нам та наређења издају особе које немају положен правосудни испит и који су у функционалној организацији Републике Српске далеко испод правобраниоца", наводи се у писму.

У писму упућеном свим институцијама не наводе се примјери у којима је долазило до сукоба мишљења сједишта замјеника Правобранилаштва у Бањалуци и субјеката које заступа, најчешће града Бањалука. Највећи случајеви који су у посљедњих неколико година били додирна тачка Правобранилаштва и града су Пољопривредна школа и земљиште бањалучке хирургије. У писму се тражи да се престане са поданичком праксом у Правобранилаштву.

"Сједиште замјеника у Бањалуци ће од 1.3.2016 године почети да обавља своју дужност као самостални државни орган са пуном моралном и кривичном одговорношћу, поштујући правила струке, судске праксе, а прије свега обављајући своју основну функцију заштите права Републике Српске", пише између осталог у писму.

Потписник писма је замјеник правобраниоца са сједиштем у Бањалуци Мирко Стојчиновић који је на ову функцију именован крајем прошле године. Упућени у дешавања у Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове и Правобранилаштву раније су медијима тврдили да је замјеник правобраниоца са сједиштем у Бањалуци човјек од највећег повјерења Будимира Станковића.

Мирко Стојчиновић је у кратком телефонском разговору објаснио да је писмо интерни акт Правобранилаштва. Остале наводе није желио да коментарише.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

салле

28.03.2016 18:45

Ако није тајна, ста знаци оно 'Замјеник Правобраниластва' које се помиње у поднасову текста

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС до гроба

28.03.2016 18:55

Провјерите брзо властити ниво компетенција за посао на буџету у институцијама БиХ, РС, ФБиХ и свих кантона. хттп://www.тест.дрзава.ба/

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУДОЊА

28.03.2016 20:09

Е САД ЈЕ ДОСТА ЗАМЕНИК ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД РЕПУБЛИЧКОГ ПРАВОБРАНИОЦА МА НОСИТЕ ГА ОДАТЛЕ У ТУЊИЦЕ НЕ ПОШТУЈЕ НАДРЕЂЕНОГ ДНО ДНА ХАПСИТИ БИТАНГУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

28.03.2016 20:24

Цуре информације кроз све институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мис

28.03.2016 22:06

САМО НЕК ЈЕ РАСТЈЕРО ОНЕ ЗУЗАНЕ ВИЛИЦКУ И ОСТАЛЕ БОЛЕСНЕ ФАЦЕ ПА НЕК ЈЕ ЛОС

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

29.03.2016 01:03

Ко га је предложио? Радице постено мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало

29.03.2016 13:56

Далеко смо ми од праве државе. Овдје се само добро развија криминал.

ОДГОВОРИТЕ