Igre Pravobranilaštva Republike Srpske

Zamjenik pravobranioca Republike Srpske sa sjedištem u Banjaluci pisao je institucijama Republike Srpske u kojem navodi da Pravobranilaštvo nije samostalno u radu. Navodi se da je Pravobranilaštvo degradirano, a da će početi da radi po pravilima od prvog marta. Zamjenik Pravobranilaštva koji je potpisao pismo je Mirko Stojčinović, koji je na funkciju imenovan krajem prošle godine kao prijedlog Budimira Stankovića iz Laktaša, tvrdili su tada upućeni u dešavanja u Geodetskoj upravi i Pravobranilaštvu.

Republika Srpska 28.03.2016 | 22:57
Igre Pravobranilaštva Republike Srpske

Pravobranilaštvo Republike Srpske, sjedište zamjenika u Banjaluci, posljednjeg dana februara uputilo je pismo predsjedniku Republike, Narodne skupštine, svim ministarstvima i opštinama iz nadležnosti sjedišta zamjenika. Iz pisma je očigledno da se iz sjedišta zamjenika Pravobranilaštva žale da nemaju samostalnost u radu koja im je propisana zakonom i da trpe pritiske prilikom odlučivanja. Navodi se da je do sukoba mišljenja Pravobranilaštva najčešće dolazilo sa gradom Banjaluka i opštinama iz mjesne nadležnosti sjedišta. U pismu piše i da je dosadašnja praksa bila da se odluka o preduzimanju pravne radnje često prepuštala subjektu kojeg Pravobranilaštvo zastupa.

"Ovakvim postupanjem, Pravobranilaštvo Republike Srpske se degradiralo na nivo poštara. Pravobranilac koji nema nikakvo ovlašćenje i koji slijepo sluša naređenja opštinskih referenata čije je znanje upitno, nije ništa drugo do običan pismonoša. Pogotovo je nepojmljivo da nam ta naređenja izdaju osobe koje nemaju položen pravosudni ispit i koji su u funkcionalnoj organizaciji Republike Srpske daleko ispod pravobranioca", navodi se u pismu.

U pismu upućenom svim institucijama ne navode se primjeri u kojima je dolazilo do sukoba mišljenja sjedišta zamjenika Pravobranilaštva u Banjaluci i subjekata koje zastupa, najčešće grada Banjaluka. Najveći slučajevi koji su u posljednjih nekoliko godina bili dodirna tačka Pravobranilaštva i grada su Poljoprivredna škola i zemljište banjalučke hirurgije. U pismu se traži da se prestane sa podaničkom praksom u Pravobranilaštvu.

"Sjedište zamjenika u Banjaluci će od 1.3.2016 godine početi da obavlja svoju dužnost kao samostalni državni organ sa punom moralnom i krivičnom odgovornošću, poštujući pravila struke, sudske prakse, a prije svega obavljajući svoju osnovnu funkciju zaštite prava Republike Srpske", piše između ostalog u pismu.

Potpisnik pisma je zamjenik pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci Mirko Stojčinović koji je na ovu funkciju imenovan krajem prošle godine. Upućeni u dešavanja u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove i Pravobranilaštvu ranije su medijima tvrdili da je zamjenik pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci čovjek od najvećeg povjerenja Budimira Stankovića.

Mirko Stojčinović je u kratkom telefonskom razgovoru objasnio da je pismo interni akt Pravobranilaštva. Ostale navode nije želio da komentariše.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

salle

28.03.2016 18:45

Ako nije tajna, sta znaci ono 'Zamjenik Pravobranilastva' koje se pominje u podnasovu teksta

ODGOVORITE
Name

RS do groba

28.03.2016 18:55

Provjerite brzo vlastiti nivo kompetencija za posao na budžetu u institucijama BiH, RS, FBiH i svih kantona. http://www.test.drzava.ba/

ODGOVORITE
Name

RUDONJA

28.03.2016 20:09

E SAD JE DOSTA ZAMENIK JE VAŽNIJI OD REPUBLIČKOG PRAVOBRANIOCA MA NOSITE GA ODATLE U TUNJICE NE POŠTUJE NADREĐENOG DNO DNA HAPSITI BITANGU

ODGOVORITE
Name

OO7

28.03.2016 20:24

Cure informacije kroz sve institucije.

ODGOVORITE
Name

Mis

28.03.2016 22:06

SAMO NEK JE RASTJERO ONE ZUZANE VILICKU I OSTALE BOLESNE FACE PA NEK JE LOS

ODGOVORITE
Name

pravnik

29.03.2016 01:03

Ko ga je predložio? Radice posteno malo morgen.

ODGOVORITE
Name

Пиши пропало

29.03.2016 13:56

Далеко смо ми од праве државе. Овдје се само добро развија криминал.

ODGOVORITE