Након седам година стечај Рудника "Сасе"

Наставком рочишта за главну диобу које је данас одржано у Окружном привредном суду у Бијељини, практично је након седам година приведен крају стечајни поступак у Руднику олова и цинка „Сасе“, потврдио је стечајни управник Лазо Ђурђевић.

Република Српска 28.03.2016 | 15:31
Након седам година стечај Рудника "Сасе"

Ђурђевић је рекао да је за главну диобу остало 754.799 КМ, иако су укупно призната потраживања повјерилаца износила 12,5 милиона КМ.

„Повјериоце вишег исплатног реда исплатили смо у стоодстотном износу њихових признатих потраживања, која износе 93.779 КМ. Повјериоце општег исплатног реда исплатили смо у проценту од 5,3 одсто, што укупно износи 661.020 КМ“, објаснио је Ђурђевић.

На трошкове стечајног поступка и дугове стечајне масе утрошено је 478.828 КМ.

С обзиром на то да се ни на данашњем рочишту представници Министарства финансија, Пореске управе Републике Српске и Фонда ПИО Републике Српске нису могли изјаснити о преносу права посједа над земљиштем које је користио рудник, површине око 60 хектара, стечајни управник је остао код свог ранијег става да спорно земљиште „није ни ушло у стечајну масу, те ће, с обзиром на то да није предмет стечајне масе, након брисања овог привредног субјекта из регистра оно свакако припасти Влади Републике Српске или локалној заједници“.

Што се тиче привредног спора са РМХК „Трепча“ и потраживања од око 4,6 милиона евра, на име неиспорученоог олова и сребра, повјериоци су се договорили да адвокат Ненад Трифковић из Новог Сада испита могућност наплате тог потраживање, те би се о евентуалном ангажовању адвоката за наставак спора и о условима тог ангажмана повјериоци накнадно изјаснили.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 0

Оставите коментар