Nakon sedam godina stečaj Rudnika "Sase"

Nastavkom ročišta za glavnu diobu koje je danas održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, praktično je nakon sedam godina priveden kraju stečajni postupak u Rudniku olova i cinka „Sase“, potvrdio je stečajni upravnik Lazo Đurđević.

Republika Srpska 28.03.2016 | 15:31
Nakon sedam godina stečaj Rudnika "Sase"

Đurđević je rekao da je za glavnu diobu ostalo 754.799 KM, iako su ukupno priznata potraživanja povjerilaca iznosila 12,5 miliona KM.

„Povjerioce višeg isplatnog reda isplatili smo u stoodstotnom iznosu njihovih priznatih potraživanja, koja iznose 93.779 KM. Povjerioce opšteg isplatnog reda isplatili smo u procentu od 5,3 odsto, što ukupno iznosi 661.020 KM“, objasnio je Đurđević.

Na troškove stečajnog postupka i dugove stečajne mase utrošeno je 478.828 KM.

S obzirom na to da se ni na današnjem ročištu predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave Republike Srpske i Fonda PIO Republike Srpske nisu mogli izjasniti o prenosu prava posjeda nad zemljištem koje je koristio rudnik, površine oko 60 hektara, stečajni upravnik je ostao kod svog ranijeg stava da sporno zemljište „nije ni ušlo u stečajnu masu, te će, s obzirom na to da nije predmet stečajne mase, nakon brisanja ovog privrednog subjekta iz registra ono svakako pripasti Vladi Republike Srpske ili lokalnoj zajednici“.

Što se tiče privrednog spora sa RMHK „Trepča“ i potraživanja od oko 4,6 miliona evra, na ime neisporučenoog olova i srebra, povjerioci su se dogovorili da advokat Nenad Trifković iz Novog Sada ispita mogućnost naplate tog potraživanje, te bi se o eventualnom angažovanju advokata za nastavak spora i o uslovima tog angažmana povjerioci naknadno izjasnili.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 0

Ostavite komentar