Куркума и бибер лијече депресију

Нутриционисти саветују да се куркума комбинује са црним бибером јер организам није у стању да сасвим апсорбује хранљиве материје којима обилује. Можете их додавати у напитке, салате и друга јела.

Здравље 28.03.2016 | 16:30
Куркума и бибер лијече депресију

Куркума је одавно доказала своју лековитост, али мање је познато да организам није у стању да сасвим апсорбује хранљиве материје којима обилује. Нутриционисти зато саветују да се комбинује са црним бибером како би се њена вредност у потпуности искористила. Најбоље је да помешате пола кашичице куркуме са четвртином кашичице бибера, па онда два пута дневно, ујутру и увече, попијте са мало воде. Можете их и заједно додавати у напитке, салате и друга јела.

Два активна састојка у овим зачинима, куркумин и пиперин, ублажавају болове и смањују упале, а када се комбинују утичу на повећање нивоа допамина и серотонина, чиме симптоми депресије нестају.

Они који желе да смршају такође би требало да комбинују куркуму и црни бибер, јер је прва намирница веома хранљива и здрава, а друга садржи супстанцу пиперин која убрзава метаболизам и поспешује сагоревање калорија.

Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхупс

31.03.2016 09:01

Куркума је одлицна и јако љековита и у комбинацији са бибером и са дјумбиром без обзира сто су из исте породице

ОДГОВОРИТЕ