Ово је најзаразнија болест у свијету

Назаразнија и најсмртоноснија болест на свету вероватно није она на коју прво помислите, а излечива је.

Здравље 28.03.2016 | 14:16
Ово је најзаразнија болест у свијету

Туберкулоза, која се често повезује са викторијанском ером и која је сада практично искорењена у Великој Британији, и даље уништава земље попут Индије, Јужне Африке и Русије.

У новом извештају Лекара без границе наводи се да ова болест годишње убије око 1,5 милиона људи, а постоји већ стотинама година.

По том броју може да се пореди са сидом, ХИВ-ом који је усмртио 39 милиона људи од како се та епидемија раширила у касним седамдесетим годинама.

“Туберкулоза је излечива, а ипак је тренутно најзаразнија болест која убија највише људи у свету”, изјавио је доктор Грања Бригден и додао да је очањички неопходан третман који ће људи лакше подносити, који ће излечити више људи и који ће бити приступачнији.

Цена уобичајеног третмана који се прописује за туберкулозу износи између 1.800 и 4.600 долара по особи и подразумева само једну туру третмана, међутим, пацијенти га лоше подносе јер потискује апетит и изазива мучнину и повраћање.

Према налазима Лекара без граница, два релативно нова лека, деламанид и бедакулин, који се користе у комбинацији са другим лековима, могли би драматично да повећају ефикасност лечења, и обезбеде мање нежељених дејстава.

Међутим, ови лекови су скупи и углавном неприступачни.

У земљама у развоју, компанија лекова “Оцука” један третман деламанидом наплаћује 1.700 долара по особи.

“Џонсон и Џонсон” у земљама са средњим нивоом прихода лечење бедакулином наплаћује 3.000 долара, а само мали број људи у земљама у развоју овај лек добија бесплатно путем програма донације.

Ова два лека су представљена прошле године и представљају прве нове лекове за лечење туберкулозе, а њима има приступа само два одсто од 150.000 људи којима су најпотребнији.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар