Километри аутопута најскупљи у региону

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. 

Република Српска 28.03.2016 | 08:25
Километри аутопута најскупљи у региону

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Стотину седам“
„Аутопут Бањалука - Градишка“


Прича о аутопуту Бањалука-Градишка коштала је Републику Српску више него што здрав разум може да замисли. Прича о овом аутопуту је прича о бројним лажним обећањима, као и дугачком списку незаконитости које је починила власт Републике Српске.

Надувавањем цијена изградње тунела и трасе на првој дионици аутопута, дугој само 5,7 километара, власт Српске и предузеће „Интеграл инжењеринг“ успјели су да са реалних 65 милиона КМ, колико је било потребно за комплетан завршетак једног дијела аутопута, износ подигну до 130 милиона КМ.

Тунели

Такав резултат постигли су надувавајући цијену тунела «Клашнице» са првобитно предвиђених 13 на 24 милиона КМ, (да би на крају износила преко 31 милиона); потом тунела «Лакташи» са потребних 18 милиона на астрономских 28 милиона КМ, (да би на крају коштао преко 30 милиона КМ); док су на чистој траси по километру, цијену увећали за 7 милиона КМ, јер је цијена «њиховог» километра коштала Српску 12 милиона КМ, иако је за хиљаду метара асфалта било потребно непуних 5 милиона КМ.

Тунели су, по потреби, у једном Анексу уговора тунели нестајали, да би се након тога, појавили у другом Анексу, много скупљи него што је то ико могао и замислити.

Тендер

Уговор о грађењу скопљен је на износ од 43.442.755, 49 КМ, а накнадно су сви рокови за изградњу пробијени. Урбанистички завод Републике Српске из Бањалуке лоше је урадио пројект ауто-пута, па је Грађевински факултет направио ревизију пројекта; утврђени су недостаци; пројект је допуњен, што је по аутоматизму значило повећање потребних средстава предвиђених уговором. Тада је утврђено да је реална цијена ауто пута, свих објеката и два тунела око 65 милиона марака.

Анекси уговора

Међутим, у Анексу 1 Уговора о грађењу за додатне радове начињена је прва груба превара која је омогућила нереално увећавање цијене радова и реално незаконито извлачење новца. Из потписаног уговора избачен је цијели један тунел, “Лакташи”, иако је основним уговором била предвиђена његова изградња, а ни ревизија коју је извршио Грађевински факултет није дала ту могућност. Истим Анексом надувана је вриједност тунела “Клашнице” за 11 милиона КМ, (са 13 милиона на 24 милиона марака).

У Анексу 2 се изненада појављује тунел “Лакташи”, који је на волшебан начин нестао у Анексу 1. Анексом 2 је предвиђена изградња тунела “Лакташи” – од почетка до краја – иако је тај тунел већ требало да буде изграђен у складу са одредбама основног уговора. Међутим, јасно је из свега наведеног, да је од новца предвиђеног за првобитни уговор и оног Анексом 1 извучено десетине милиона КМ, тако да се Анексом 2 морала та “рупа” затворити и омогућити, додатним десетинама милиона КМ, наставак изградње.

Ствар је урађена тако што је цијена тунела “Лакташи” надувана као и тунела “Клашнице”: “Нестали” тунел, након Анекса 2, више не кошта 18 милиона КМ, првобитно предвиђених основним уговором, (и сасвим довољних за изградњу), већ сада кошта 28 милиона КМ. Анексом 2 предвиђено је и 16 милиона КМ “за остале радове”, који су, у тренутку потписивања овог документа, већ били одавно плаћени и требали давно бити завршени.

Није само драстично увећана цијена тунела, већ и цијена километра чистог пута – трасе.

Велики објекти, два тунела, “Клашнице” (31 милион КМ), “Лакташи” (30 милиона КМ) и мост ( 11 милиона КМ) укупно коштају 72 милион КМ, а чист пут – траса преосталих 59 милиона КМ.

Тако је километар аутопута коштао чак 12 милиона КМ.

Штрабаг

Када се томе дода чињеница да је испрва спектакуларно најављиван као посао вијека са аустријском фирмом „Штрабаг“ на изградњи аутопутева у Српској, посао вриједности три милијарде евра који је Милорад Додик договорио, пропао четири године након добијања концесије за изградњу 430 километара пута у Републици Српској јасно је да си ради о пројекту за који неко мора да одговара.

“Посао вијека” претворио се тако у “фијаско вијека” захваљујући одлуци Владе Републике Српске и њеног тадашњег премијера Милорада Додика да 2006. године, мимо конкурса, путем директне погодбе додијели концесију на рок од 30 година аустријском концерну. И за то је Република Српска, на име одштете, морала да плати 200.000 евра!

Партија демократског прогреса

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

рикверц

28.03.2016 06:35

Кад ће уклонити ону препреку на путу у Гламочанима? Неће никад него још ту додју па мјере брзину и ударају казне. Најнормалније је са 100км/х смањити на 70 и проћи кроз рампу која не ради а они поставили знак ограничења на 40 и радаром клепају возаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

28.03.2016 06:49

А имам неки осјецај да си ипак гласао за актуелну власт!

Name

рикверц

28.03.2016 06:58

Ја никад до сад, а нећу ни у будуће, а надам се да ниси ни ти, и да нећеш.

Name

кликер

28.03.2016 06:59

Свака цаст за коментар.То сто раде ова г..на то нигдје у свијету нема.Мој предлог је блокада пута од стране возаца,због не уклоњене клопке смрти,са пута.

Name

Неко

28.03.2016 07:05

Гарант јесте, требао радити у куцици...

Name

ВИЦ

28.03.2016 08:27

Мафијаш са ових простора довео мафијаше из других земаља да им објасни како се обогатио .Пита их : Јел видите онај ауто-пут? Они одговарају:Не видимо. ,, Е,од тог аутопута ја сам се обогатио ." рече домаћи мафијаш !

Name

Микаило

28.03.2016 06:46

А излаз у Бакинцима за 6 милиона? Плус пар хектара асфалтиране ливаде који слузе да се први унук Републике Српске воза на бициклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возач

28.03.2016 06:57

Тај "аутопут", од приједорске петље до Клашница нема зауставне траке. На дионици од Приједорске петље до Клашница, аутопут личи на боб стазу. Бетонски одбојници на унутрашњој страни су свега 15цм удаљени од линије која означава унутрашњу, бржу траку. То је велики проблем возачима, поготовоо шлепера, аутобуса и осталих великих возила. На том аутопуту недостаје завршни слој асфалта. Гуме се зато ненормално брзо троше. Ту се имају двије погрешно лоциране наплатне рампе. Прво је саградјена једна у Гламочанима која никад није кориштена а сад је саградјена и нова у Јакуповцима тако да лако може бити заобидјена кроз Лакташе што возачи масовно и раде тако да је у Лакташима нон-стоп саобраћајни колапс. Такозвана маховљанска петља је изградјена на самом рубу Лакташа и упропастила је то мјесто. Сад праве и додатни мост преко градишке цесте тако да ће то бити најзапетљанија петља на свијету ако се хоће имати излаз за Аеродром Бањалука и Лакташе на том мјесту. Тај аутопут је искривљен и изградјен мимо трасе која је пројектована још прије рата. Прикључци на тај аутопут су у тешкој колизији са законом о сигурности одвијања саобраћаја. Посебно онај у Клашницама. Раскрсница која представља спој излаза са аутопута и старе градишке цесте у Клашницама је прича за анале. Градећи тај аутопут, многим селима кроз које је прошао, уништили су прилазне путеве, рекли су да ће их поправити а нису то никад урадили. На одредјеним мјестима, изазвали су проблеме у вези с плављењем јер нису направили пропусте за воду која настаје од наглих обилних падавина. Пресјекли су одредјене комуникације то јест одсјекли су мјеста западно од аутопута од Лакташа и старе градишке цесте. Човјек се пита која стока од назови саобраћајних инжењера је то све тако пројектовала! Нов аутопут изгледа као да је направљен прије више од 20 година. На одредјеним мјестима, земља се и даље обрушава на тај аутопут? Покрали су десетине милиона на том "аутопуту". И сад праве аутопут за Добој. Иду трасом старе цесте, пресјецају је, разваљују све на шта наидју. Докле више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

28.03.2016 07:07

Од Приједорске петље до Клашница није ауто пут!

Name

Роки

28.03.2016 07:08

До судњег дана. Они су наш избор и наша судбина.

Name

Струја

28.03.2016 07:17

Како ти можеш толико писати, рећи шта мислиш, као и ми сви прије овога праћења ИП адресе. Можда ти није нико реко о новом закону да не смијеш у демократији рећи своје мишљење.

Name

Ћоро

28.03.2016 07:17

Значи аутопут је само од Клашница од неке тамо ливаде прије Саве. Нисам скужио знак да у Клашницама почиње аутопут. Нисам скужио ни да ту аутопут престаје кад идем из смјера Градишке према Бањалуци. Има ли тих знакова тамо?

Name

Гастарбеитер

28.03.2016 09:51

Ја сам прошао и возио на висе европских ауто путева него сто су ови сто овде коментарису видели на телевизији, и тврдим да је тај аутопут изградјен као и већина европских сто се сада граде. Колико је он костао и дали је то та нека реална цијена и колико је ко украо то могу да казу стручњаци а не неки лаици који нису ни бицикли возили. Да ме неко погрешно не разумије да ја овде неког браним него камо среће да нам је република сва испресијецана оваквим лосим аутопутем као њемацка. Да су нам и болнице нове а не онакве руине па нек су се и неки обогатили на њима било би тим болесницима лаксе подносити њихову муку. Али ми смо таква нација за све нам је неко други крив а ништа не цинимо сами да нам буде боље,већина овдје на овом порталу ако нема од кога украсти каде сами од себе да неби изгубили осјецај за тај порок а за њих су сви други лопови.

Name

Ре

28.03.2016 10:20

И ти гастарбајтер нагулио вани, па нама проспаш памет како код нас треба да буде.

Name

возач

28.03.2016 10:42

Гастербеитер, очито си један обични балкански неписмењак, који, наравно, не да ником пред себе. Овдје је пун к.рац таквих. Ако си отишао у Њемачку копати канале или шишати живицу, умјесто овдје чувати овце, то не значи да си постао паметан и образован. А и први си од којег сам чуо да су аутопутеви у Њемачкој лоши.

Name

РеГастарбајтер

28.03.2016 11:03

Ало гастарбајтер, Возач је објаснио све, све тачно 100%, само глупан не разумије. А ти разгули па просипај памет тамо негдје...

Name

точак наш насушни

29.03.2016 13:09

"Неко" кад из смјера Клашница долазиш на приједорску петљу имају се два постављана знака да ту престаје аутопут. Што се тиче државе то је дакле аутопут, што се тиче мене, то је далеко од аутопута.

Name

xxx yyy

28.03.2016 07:20

Омастило се доста њих на послу око тог пута.Све власти су радиле. Мали И Цава, мали Младјо а богами и Додо посто је највисе био на власти. У проценту колико је ко био у власти толико И криминала. Е једино неце нико у затвор, а постено би били у проценту и да одговарају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган М.

28.03.2016 07:24

А како би Интеграл био то што јесте да му сви не плаћамо? Не очекујете ваљда да ће Станковић направити гигант фирму знањем и послом? Лакше је надувати фактуре. А кад је неко непослушан, онда га смијени (као тада што је директора Путева РС склонио другим да му потпише све ово).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани магистар

28.03.2016 07:33

Само ми није јасно због цега ми из истоцног дијела Републике Српске морамо плацати десет фенинга по сваком литру горива за изградњу аутопутева по западном дијелу РС-а. И опет це касније реци за истоцни дио да је неразвијен, а ми насим парама и тоцењем горива развијамо западни дио. Па боље би било да тако прикупљен новац се дијели незапосленим лицима и демобилисаним борцима који су одавно вец гладни без марке примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко фоча

28.03.2016 07:57

Ми из источног дијела треба да се захвалимо аустроугарској и позовемо је да нас поново окупира јер су нам изградили и путеве и водоводе и пруге, које сад не користе, зграде, школе... Ми ћемо се побринути за Принципе! Ови сада су нам гори од турака, мањи нам је зулум био!

Name

треф

28.03.2016 08:05

Потпуно си у праву,цитав истоцни дио испаста због БЛ и околине али ту је највисе гласаца Додикових.

Name

снсд

28.03.2016 07:53

Босић укро! Миле је невин! Није ми јасно како неко може кривити опозицију када 15 година није на власти. Па ваљда је власт ту да се мијења, али ако је народу и борцима добро онда у реду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

28.03.2016 09:08

Друзе, кад ти попију мозак све мозе. Кад ти сваки дан прицају да је код нас најљепсе на свијету на крају и повјерујес у то.

Name

Никако

28.03.2016 08:00

Као сто су у Агенцији за лијекове папирни регистратори хиљаде КМ, све без тендера . Гинеколог потписе висе директних споразма без тендера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неиде

28.03.2016 10:52

А како маца поједе конкурс за директора и заменика директора те Агенције?

Name

Тако и треба

28.03.2016 08:12

Дупле наплатне кућице су постављене због великог броја возила у саобраћају. Толико их је да се не може стизати све наплатити. Многи то не схватају или неће да схвате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

28.03.2016 08:50

Ми смо за прашњаве путеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

28.03.2016 20:28

Халоо ПДП-Прашњави Друмови и Путеви-слажели се,јел да је супер,каоо СНСД.у. Све Ново Савршено Дотјерано.

Name

Ланацо

28.03.2016 09:09

Засто нико не испита уговор измедју министарства просвете и културе и фирме Ланацо, потписан док је министар био Антон Касиповиц, гдје је предвидјена информатизација просвете вриједна 60 милиона марака, гдје су провели ЕЦДЛ обуку над запосленима, продали МПиК преко 36000 лаптопа, лиценци за wиндоwс, оффице, антивирус, и дан данас наплацују сколама које какве инсталације софтвера по 15000КМ по сколи па све то пута 187 скола...кад це та афера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

саале

28.03.2016 09:35

Ко вас јебе кад сте глупи,,,Миле вас узима лопатом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николо

28.03.2016 10:43

Видите јавне набавке на сајту Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ колико је процијен клима уродјеја са уградњом. Толико коста 7 комада у малопродаји.

Name

ПЕЛЕ

28.03.2016 11:13

Џаба ви причате и подносите пријаве судовима у РС.Баја има милијарде које је покрао од свог народа и може купити и купује све редом у РС.Тужиоци,судије,посланици,владе на свим нивоима,сви су купљени и његови су људи,а врана врани очи не вади.Шта је са вилом и наводним кредитима код Павловић банке.Ту је све чисто,а изгледа да је све по Бају добро легло.Све је изгледа поткупљено и на нивоу БиХ. НАЖАЛОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путар

28.03.2016 11:58

Немојте тако то Баја ојацава Српску све је то у интересу народу и зграда Владе је интерес када новинарка пити о парама Баја скрену тему на новинаре из Сарајева, а паре не питај за паре то је све по његовом у интересу Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дука

28.03.2016 12:38

Немојте ми на приједседника сваљиват цовјек цист ко Сунце јутрос се окупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

28.03.2016 13:01

Има се ,може се...народе цркни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

28.03.2016 13:45

Зато вам је аутопут најбољи у региону,додусе и најкраци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НУШИЋИЈАДА

28.03.2016 17:24

ВИДИО ДОДИК ДА ЈЕ НАРОД ЛУД, ЈЕР СЕ САМО ЛУДОМ НАРОДУ ОБИЧНА ЦЕСТА МОЖЕ ПРОГЛАСИТИ АУТОПУТЕМ. И ЈОШ КАО ЗАКОН О ТОМЕ ДОНИЈЕТИ. Е ТО НЕМА НИГДЈЕ ОСИМ У ЈУТУТУНСКОЈ ЈУХАХАХИ. СТВАРНО ДА СЕ ДОМАНОВИЋ И НУШИЋ У ГРОБУ ПРЕВРНУ. ОД СМИЈЕХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

28.03.2016 19:53

Колико се ту бајица и кумова уталило добро је да није изашао милионце по квадрату ха ха.Скромност је врлина зар не

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

29.03.2016 08:09

Гори је ПДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУМЕНКО

29.03.2016 11:43

ЈАСТА НИТ СТА ПРАВЕ НИТ СТА КВАРЕ, АЛ ДОЦЕПАЛИ СЕ ФОТЕЉА

Name

Рима

29.03.2016 15:52

Сувару у бувару. И не само сувару.., и друге у бувару.

ОДГОВОРИТЕ