Kilometri autoputa najskuplji u regionu

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. 

Republika Srpska 28.03.2016 | 08:25
Kilometri autoputa najskuplji u regionu

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

AFERA „Stotinu sedam“
„Autoput Banjaluka - Gradiška“


Priča o autoputu Banjaluka-Gradiška koštala je Republiku Srpsku više nego što zdrav razum može da zamisli. Priča o ovom autoputu je priča o brojnim lažnim obećanjima, kao i dugačkom spisku nezakonitosti koje je počinila vlast Republike Srpske.

Naduvavanjem cijena izgradnje tunela i trase na prvoj dionici autoputa, dugoj samo 5,7 kilometara, vlast Srpske i preduzeće „Integral inženjering“ uspjeli su da sa realnih 65 miliona KM, koliko je bilo potrebno za kompletan završetak jednog dijela autoputa, iznos podignu do 130 miliona KM.

Tuneli

Takav rezultat postigli su naduvavajući cijenu tunela «Klašnice» sa prvobitno predviđenih 13 na 24 miliona KM, (da bi na kraju iznosila preko 31 miliona); potom tunela «Laktaši» sa potrebnih 18 miliona na astronomskih 28 miliona KM, (da bi na kraju koštao preko 30 miliona KM); dok su na čistoj trasi po kilometru, cijenu uvećali za 7 miliona KM, jer je cijena «njihovog» kilometra koštala Srpsku 12 miliona KM, iako je za hiljadu metara asfalta bilo potrebno nepunih 5 miliona KM.

Tuneli su, po potrebi, u jednom Aneksu ugovora tuneli nestajali, da bi se nakon toga, pojavili u drugom Aneksu, mnogo skuplji nego što je to iko mogao i zamisliti.

Tender

Ugovor o građenju skopljen je na iznos od 43.442.755, 49 KM, a naknadno su svi rokovi za izgradnju probijeni. Urbanistički zavod Republike Srpske iz Banjaluke loše je uradio projekt auto-puta, pa je Građevinski fakultet napravio reviziju projekta; utvrđeni su nedostaci; projekt je dopunjen, što je po automatizmu značilo povećanje potrebnih sredstava predviđenih ugovorom. Tada je utvrđeno da je realna cijena auto puta, svih objekata i dva tunela oko 65 miliona maraka.

Aneksi ugovora

Međutim, u Aneksu 1 Ugovora o građenju za dodatne radove načinjena je prva gruba prevara koja je omogućila nerealno uvećavanje cijene radova i realno nezakonito izvlačenje novca. Iz potpisanog ugovora izbačen je cijeli jedan tunel, “Laktaši”, iako je osnovnim ugovorom bila predviđena njegova izgradnja, a ni revizija koju je izvršio Građevinski fakultet nije dala tu mogućnost. Istim Aneksom naduvana je vrijednost tunela “Klašnice” za 11 miliona KM, (sa 13 miliona na 24 miliona maraka).

U Aneksu 2 se iznenada pojavljuje tunel “Laktaši”, koji je na volšeban način nestao u Aneksu 1. Aneksom 2 je predviđena izgradnja tunela “Laktaši” – od početka do kraja – iako je taj tunel već trebalo da bude izgrađen u skladu sa odredbama osnovnog ugovora. Međutim, jasno je iz svega navedenog, da je od novca predviđenog za prvobitni ugovor i onog Aneksom 1 izvučeno desetine miliona KM, tako da se Aneksom 2 morala ta “rupa” zatvoriti i omogućiti, dodatnim desetinama miliona KM, nastavak izgradnje.

Stvar je urađena tako što je cijena tunela “Laktaši” naduvana kao i tunela “Klašnice”: “Nestali” tunel, nakon Aneksa 2, više ne košta 18 miliona KM, prvobitno predviđenih osnovnim ugovorom, (i sasvim dovoljnih za izgradnju), već sada košta 28 miliona KM. Aneksom 2 predviđeno je i 16 miliona KM “za ostale radove”, koji su, u trenutku potpisivanja ovog dokumenta, već bili odavno plaćeni i trebali davno biti završeni.

Nije samo drastično uvećana cijena tunela, već i cijena kilometra čistog puta – trase.

Veliki objekti, dva tunela, “Klašnice” (31 milion KM), “Laktaši” (30 miliona KM) i most ( 11 miliona KM) ukupno koštaju 72 milion KM, a čist put – trasa preostalih 59 miliona KM.

Tako je kilometar autoputa koštao čak 12 miliona KM.

Štrabag

Kada se tome doda činjenica da je isprva spektakularno najavljivan kao posao vijeka sa austrijskom firmom „Štrabag“ na izgradnji autoputeva u Srpskoj, posao vrijednosti tri milijarde evra koji je Milorad Dodik dogovorio, propao četiri godine nakon dobijanja koncesije za izgradnju 430 kilometara puta u Republici Srpskoj jasno je da si radi o projektu za koji neko mora da odgovara.

“Posao vijeka” pretvorio se tako u “fijasko vijeka” zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske i njenog tadašnjeg premijera Milorada Dodika da 2006. godine, mimo konkursa, putem direktne pogodbe dodijeli koncesiju na rok od 30 godina austrijskom koncernu. I za to je Republika Srpska, na ime odštete, morala da plati 200.000 evra!

Partija demokratskog progresa

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

rikverc

28.03.2016 06:35

Kad će ukloniti onu prepreku na putu u Glamočanima? Neće nikad nego još tu dodju pa mjere brzinu i udaraju kazne. Najnormalnije je sa 100km/h smanjiti na 70 i proći kroz rampu koja ne radi a oni postavili znak ograničenja na 40 i radarom klepaju vozače.

ODGOVORITE
Name

jeremija

28.03.2016 06:49

A imam neki osjecaj da si ipak glasao za aktuelnu vlast!

Name

rikverc

28.03.2016 06:58

Ja nikad do sad, a neću ni u buduće, a nadam se da nisi ni ti, i da nećeš.

Name

kliker

28.03.2016 06:59

Svaka cast za komentar.To sto rade ova g..na to nigdje u svijetu nema.Moj predlog je blokada puta od strane vozaca,zbog ne uklonjene klopke smrti,sa puta.

Name

Neko

28.03.2016 07:05

Garant jeste, trebao raditi u kucici...

Name

VIC

28.03.2016 08:27

Mafijaš sa ovih prostora doveo mafijaše iz drugih zemalja da im objasni kako se obogatio .Pita ih : Jel vidite onaj auto-put? Oni odgovaraju:Ne vidimo. ,, E,od tog autoputa ja sam se obogatio ." reče domaći mafijaš !

Name

Mikailo

28.03.2016 06:46

A izlaz u Bakincima za 6 miliona? Plus par hektara asfaltirane livade koji sluze da se prvi unuk Republike Srpske voza na biciklu.

ODGOVORITE
Name

vozač

28.03.2016 06:57

Taj "autoput", od prijedorske petlje do Klašnica nema zaustavne trake. Na dionici od Prijedorske petlje do Klašnica, autoput liči na bob stazu. Betonski odbojnici na unutrašnjoj strani su svega 15cm udaljeni od linije koja označava unutrašnju, bržu traku. To je veliki problem vozačima, pogotovoo šlepera, autobusa i ostalih velikih vozila. Na tom autoputu nedostaje završni sloj asfalta. Gume se zato nenormalno brzo troše. Tu se imaju dvije pogrešno locirane naplatne rampe. Prvo je sagradjena jedna u Glamočanima koja nikad nije korištena a sad je sagradjena i nova u Jakupovcima tako da lako može biti zaobidjena kroz Laktaše što vozači masovno i rade tako da je u Laktašima non-stop saobraćajni kolaps. Takozvana mahovljanska petlja je izgradjena na samom rubu Laktaša i upropastila je to mjesto. Sad prave i dodatni most preko gradiške ceste tako da će to biti najzapetljanija petlja na svijetu ako se hoće imati izlaz za Aerodrom Banjaluka i Laktaše na tom mjestu. Taj autoput je iskrivljen i izgradjen mimo trase koja je projektovana još prije rata. Priključci na taj autoput su u teškoj koliziji sa zakonom o sigurnosti odvijanja saobraćaja. Posebno onaj u Klašnicama. Raskrsnica koja predstavlja spoj izlaza sa autoputa i stare gradiške ceste u Klašnicama je priča za anale. Gradeći taj autoput, mnogim selima kroz koje je prošao, uništili su prilazne puteve, rekli su da će ih popraviti a nisu to nikad uradili. Na odredjenim mjestima, izazvali su probleme u vezi s plavljenjem jer nisu napravili propuste za vodu koja nastaje od naglih obilnih padavina. Presjekli su odredjene komunikacije to jest odsjekli su mjesta zapadno od autoputa od Laktaša i stare gradiške ceste. Čovjek se pita koja stoka od nazovi saobraćajnih inženjera je to sve tako projektovala! Nov autoput izgleda kao da je napravljen prije više od 20 godina. Na odredjenim mjestima, zemlja se i dalje obrušava na taj autoput? Pokrali su desetine miliona na tom "autoputu". I sad prave autoput za Doboj. Idu trasom stare ceste, presjecaju je, razvaljuju sve na šta naidju. Dokle više!

ODGOVORITE
Name

Neko

28.03.2016 07:07

Od Prijedorske petlje do Klašnica nije auto put!

Name

Roki

28.03.2016 07:08

Do sudnjeg dana. Oni su naš izbor i naša sudbina.

Name

Struja

28.03.2016 07:17

Kako ti možeš toliko pisati, reći šta misliš, kao i mi svi prije ovoga praćenja IP adrese. Možda ti nije niko reko o novom zakonu da ne smiješ u demokratiji reći svoje mišljenje.

Name

Ćoro

28.03.2016 07:17

Znači autoput je samo od Klašnica od neke tamo livade prije Save. Nisam skužio znak da u Klašnicama počinje autoput. Nisam skužio ni da tu autoput prestaje kad idem iz smjera Gradiške prema Banjaluci. Ima li tih znakova tamo?

Name

Gastarbeiter

28.03.2016 09:51

Ja sam prošao i vozio na vise evropskih auto puteva nego sto su ovi sto ovde komentarisu videli na televiziji, i tvrdim da je taj autoput izgradjen kao i većina evropskih sto se sada grade. Koliko je on kostao i dali je to ta neka realna cijena i koliko je ko ukrao to mogu da kazu stručnjaci a ne neki laici koji nisu ni bicikli vozili. Da me neko pogrešno ne razumije da ja ovde nekog branim nego kamo sreće da nam je republika sva ispresijecana ovakvim losim autoputem kao njemacka. Da su nam i bolnice nove a ne onakve ruine pa nek su se i neki obogatili na njima bilo bi tim bolesnicima lakse podnositi njihovu muku. Ali mi smo takva nacija za sve nam je neko drugi kriv a ništa ne cinimo sami da nam bude bolje,većina ovdje na ovom portalu ako nema od koga ukrasti kade sami od sebe da nebi izgubili osjecaj za taj porok a za njih su svi drugi lopovi.

Name

Re

28.03.2016 10:20

I ti gastarbajter nagulio vani, pa nama prospaš pamet kako kod nas treba da bude.

Name

vozač

28.03.2016 10:42

Gasterbeiter, očito si jedan obični balkanski nepismenjak, koji, naravno, ne da nikom pred sebe. Ovdje je pun k.rac takvih. Ako si otišao u Njemačku kopati kanale ili šišati živicu, umjesto ovdje čuvati ovce, to ne znači da si postao pametan i obrazovan. A i prvi si od kojeg sam čuo da su autoputevi u Njemačkoj loši.

Name

ReGastarbajter

28.03.2016 11:03

Alo gastarbajter, Vozač je objasnio sve, sve tačno 100%, samo glupan ne razumije. A ti razguli pa prosipaj pamet tamo negdje...

Name

točak naš nasušni

29.03.2016 13:09

"Neko" kad iz smjera Klašnica dolaziš na prijedorsku petlju imaju se dva postavljana znaka da tu prestaje autoput. Što se tiče države to je dakle autoput, što se tiče mene, to je daleko od autoputa.

Name

xxx yyy

28.03.2016 07:20

Omastilo se dosta njih na poslu oko tog puta.Sve vlasti su radile. Mali I Cava, mali Mladjo a bogami i Dodo posto je najvise bio na vlasti. U procentu koliko je ko bio u vlasti toliko I kriminala. E jedino nece niko u zatvor, a posteno bi bili u procentu i da odgovaraju...

ODGOVORITE
Name

Dragan M.

28.03.2016 07:24

A kako bi Integral bio to što jeste da mu svi ne plaćamo? Ne očekujete valjda da će Stanković napraviti gigant firmu znanjem i poslom? Lakše je naduvati fakture. A kad je neko neposlušan, onda ga smijeni (kao tada što je direktora Puteva RS sklonio drugim da mu potpiše sve ovo).

ODGOVORITE
Name

Demobilisani magistar

28.03.2016 07:33

Samo mi nije jasno zbog cega mi iz istocnog dijela Republike Srpske moramo placati deset feninga po svakom litru goriva za izgradnju autoputeva po zapadnom dijelu RS-a. I opet ce kasnije reci za istocni dio da je nerazvijen, a mi nasim parama i tocenjem goriva razvijamo zapadni dio. Pa bolje bi bilo da tako prikupljen novac se dijeli nezaposlenim licima i demobilisanim borcima koji su odavno vec gladni bez marke primanja.

ODGOVORITE
Name

здравко фоча

28.03.2016 07:57

Ми из источног дијела треба да се захвалимо аустроугарској и позовемо је да нас поново окупира јер су нам изградили и путеве и водоводе и пруге, које сад не користе, зграде, школе... Ми ћемо се побринути за Принципе! Ови сада су нам гори од турака, мањи нам је зулум био!

Name

tref

28.03.2016 08:05

Potpuno si u pravu,citav istocni dio ispasta zbog BL i okoline ali tu je najvise glasaca Dodikovih.

Name

снсд

28.03.2016 07:53

Босић укро! Миле је невин! Није ми јасно како неко може кривити опозицију када 15 година није на власти. Па ваљда је власт ту да се мијења, али ако је народу и борцима добро онда у реду!

ODGOVORITE
Name

Misko

28.03.2016 09:08

Druze, kad ti popiju mozak sve moze. Kad ti svaki dan pricaju da je kod nas najljepse na svijetu na kraju i povjerujes u to.

Name

Nikako

28.03.2016 08:00

Kao sto su u Agenciji za lijekove papirni registratori hiljade KM, sve bez tendera . Ginekolog potpise vise direktnih sporazma bez tendera.

ODGOVORITE
Name

Neide

28.03.2016 10:52

A kako maca pojede konkurs za direktora i zamenika direktora te Agencije?

Name

Tako i treba

28.03.2016 08:12

Duple naplatne kućice su postavljene zbog velikog broja vozila u saobraćaju. Toliko ih je da se ne može stizati sve naplatiti. Mnogi to ne shvataju ili neće da shvate.

ODGOVORITE
Name

PDP

28.03.2016 08:50

Mi smo za prašnjave puteve.

ODGOVORITE
Name

Baja

28.03.2016 20:28

Haloo PDP-Prašnjavi Drumovi i Putevi-slaželi se,jel da je super,kaoo SNSD.u. Sve Novo Savršeno Dotjerano.

Name

Lanaco

28.03.2016 09:09

Zasto niko ne ispita ugovor izmedju ministarstva prosvete i kulture i firme Lanaco, potpisan dok je ministar bio Anton Kasipovic, gdje je predvidjena informatizacija prosvete vrijedna 60 miliona maraka, gdje su proveli ECDL obuku nad zaposlenima, prodali MPiK preko 36000 laptopa, licenci za windows, office, antivirus, i dan danas naplacuju skolama koje kakve instalacije softvera po 15000KM po skoli pa sve to puta 187 skola...kad ce ta afera...

ODGOVORITE
Name

saale

28.03.2016 09:35

Ko vas jebe kad ste glupi,,,Mile vas uzima lopatom

ODGOVORITE
Name

Nikolo

28.03.2016 10:43

Vidite javne nabavke na sajtu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koliko je procijen klima urodjeja sa ugradnjom. Toliko kosta 7 komada u maloprodaji.

Name

PELE

28.03.2016 11:13

Džaba vi pričate i podnosite prijave sudovima u RS.Baja ima milijarde koje je pokrao od svog naroda i može kupiti i kupuje sve redom u RS.Tužioci,sudije,poslanici,vlade na svim nivoima,svi su kupljeni i njegovi su ljudi,a vrana vrani oči ne vadi.Šta je sa vilom i navodnim kreditima kod Pavlović banke.Tu je sve čisto,a izgleda da je sve po Baju dobro leglo.Sve je izgleda potkupljeno i na nivou BiH. NAŽALOST.

ODGOVORITE
Name

putar

28.03.2016 11:58

Nemojte tako to Baja ojacava Srpsku sve je to u interesu narodu i zgrada Vlade je interes kada novinarka piti o parama Baja skrenu temu na novinare iz Sarajeva, a pare ne pitaj za pare to je sve po njegovom u interesu Srpske.

ODGOVORITE
Name

duka

28.03.2016 12:38

Nemojte mi na prijedsednika svaljivat covjek cist ko Sunce jutros se okupo.

ODGOVORITE
Name

p

28.03.2016 13:01

Ima se ,može se...narode crkni!

ODGOVORITE
Name

Daidza

28.03.2016 13:45

Zato vam je autoput najbolji u regionu,doduse i najkraci.

ODGOVORITE
Name

NUŠIĆIJADA

28.03.2016 17:24

VIDIO DODIK DA JE NAROD LUD, JER SE SAMO LUDOM NARODU OBIČNA CESTA MOŽE PROGLASITI AUTOPUTEM. I JOŠ KAO ZAKON O TOME DONIJETI. E TO NEMA NIGDJE OSIM U JUTUTUNSKOJ JUHAHAHI. STVARNO DA SE DOMANOVIĆ I NUŠIĆ U GROBU PREVRNU. OD SMIJEHA.

ODGOVORITE
Name

goran

28.03.2016 19:53

Koliko se tu bajica i kumova utalilo dobro je da nije izašao milionce po kvadratu ha ha.Skromnost je vrlina zar ne

ODGOVORITE
Name

miro

29.03.2016 08:09

Gori je PDP

ODGOVORITE
Name

RUMENKO

29.03.2016 11:43

JASTA NIT STA PRAVE NIT STA KVARE, AL DOCEPALI SE FOTELJA

Name

Rima

29.03.2016 15:52

Suvaru u buvaru. I ne samo suvaru.., i druge u buvaru.

ODGOVORITE