Анализа: Србија - 10 утакмица, 8 штоперских парова...?!

Због чега репрезентација Србије више није дефанзивна сила и ко су дефанзивци који би требало да чине уигран штоперски пар у квалификацијама за Светско првенство 2018. године у Русији?

Фудбал 28.03.2016 | 23:45
Анализа: Србија - 10 утакмица, 8 штоперских парова...?!

Репрезентација Србије је на претходна два велика турнира одлазила након што је у квалификацијама примила мали број голова. Још се препричава чувена генерација Илије Петковића која је у десет утакмица кикснула само једном (гол Раула у Шпанији), док је генерација селектора Радомира Антића била нешто лошија у том сегменту и примила шест погодака (нажалост, након тога смо видели потпуно другачију слику на првенствима).

Колико је Србија далеко од те препознатљиве одбране?

Многима је прва асоцијација на селектора Радована Ћурчића – добра дефанзива, што је он показивао током својих тренерских дана, нарочито у Јавору, док се тај епитет никако још не може везати за репрезентацију Србије.

Ћурчић је на место селектора дошао у новембру 2014. године, након лошег почетка који је имао Дик Адвокат, а пријатељска утакмица против Пољске у Познању, која се играла пре само неколико дана, била му је десета на клупи репрезентације. У овом мандату наравно, пошто је пре тога био и вршилац дужности.

За то време Србија је само три утакмице завршила без примљеног гола.

Прва, против Грчке, против Јерменије у Новом Саду и против Албаније у Елбасану. Све три утакмице су завршене резултатом 2:0. На осталих седам утакмица Србија је примила 14 голова, а оно што "боде очи" је да ни гледаоцима, а ни селектору, још увек није јасно ко је први штоперски тандем репрезентације?

Селектор тражи идеалан пар од те утакмице са Грчком, а куриозитет је да је на десет утакмица играло чак осам различитих штоперских парова, нерачунајући измене у току утакмице.

Како је уигравање фудбалера који се виде на свака три-четири месеца неопходно да би одбрана функционисала, селектор Ћурчић је можда и превише "тражио" идеалан пар са којим ће започети квалификације за пласман на Светско првенство 2018. године у Русији.

Једина два пара штопера која су на терену провели више од од 90 минута на терену су Бранислав Ивановић и Урош Спајић, односно Никола Максимовић и Матија Настасић, који су "спојили" две утакмице. Ивановић и Спајић су Играли прво против Јерменије (2:0), а потом неколико дана после тога и против Француске (1:2) у гостима. Никола Максимовић и Матија Настасић су играли у поразу од Данске (0:2) и победи над Азербејџаном у Аустрији (4:1).

Ивановић је променио и највише "партнера" у срцу одбране, чак четворицу, па су са њим играли и Стефан Митровић, Душко Тошић и Матија Настасић. На осталим утакмицама Ћурчић је Бранислава Ивановића користио као десног бека, па није још увек јасно ни која је његова тачна улога у репрезентацији, или ће у зависности од потребе мењати позиције.

За десет утакмица видели смо чак осморицу штопера који би почињали меч: Максимовић, Рајковић, Ивановић, Тошић, Митровић, Спајић, Томовић, Настасић, док је са клупе на једном мечу шансу добио и Милош Косановић.

Истина, селектор је често мењао, али то је често било условљено и факторима који нису до њега.

Најчешће су штопери отказивали свој долазак на окупљање у Стару Пазову због повреда које су задобили играјући за свој клуб, па тако Николе Максимовића до утакмице са Пољском није дуго било на списку репрезентације, док је слична ситуација и са Урошем Спајићем и Матијом Настасићем.

Радован Ћурчић је тако имао доста проблема да "састави" штоперски тандем који ће користити у континуитету, а претходних десет утакмица није дало назнаку који се то штопери најбоље слажу на терену. Честе су промене биле и на месту задњег везног, ређе на позицијама левог бека, док је место десног бека углавном зависило од тога да ли је Ивановић већ "резервисан" на штоперу.

Да ли ће се селектор против Естоније у Талину (уторак) одлучити за неки нови штоперски тандем, и да ли ће већ од наредног окупљања имати све штопере на располагању, видећемо ускоро.

ТАНДЕМИ
Максимовић - Рајковић вс. Пољска 0:1
Ивановић - Тошић вс. Чешка 1:4
Митровић - Тошић вс. Португал 1:2
Ивановић - Митровић вс. Албанија 2:0
Ивановић - Спајић вс. Француска 1:2
Ивановић - Спајић вс. Јерменија 2:0
Максимовић - Настасић вс. Данска 0:2
Максимовић - Настасић вс. Азербејџан 4:1
Ивановић - Настасић вс. Португал 1:2
Томовић - Максимовић вс. Грчка 2:0

Коментари / 0

Оставите коментар