Analiza: Srbija - 10 utakmica, 8 štoperskih parova...?!

Zbog čega reprezentacija Srbije više nije defanzivna sila i ko su defanzivci koji bi trebalo da čine uigran štoperski par u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji?

Fudbal 28.03.2016 | 23:45
Analiza: Srbija - 10 utakmica, 8 štoperskih parova...?!

Reprezentacija Srbije je na prethodna dva velika turnira odlazila nakon što je u kvalifikacijama primila mali broj golova. Još se prepričava čuvena generacija Ilije Petkovića koja je u deset utakmica kiksnula samo jednom (gol Raula u Španiji), dok je generacija selektora Radomira Antića bila nešto lošija u tom segmentu i primila šest pogodaka (nažalost, nakon toga smo videli potpuno drugačiju sliku na prvenstvima).

Koliko je Srbija daleko od te prepoznatljive odbrane?

Mnogima je prva asocijacija na selektora Radovana Ćurčića – dobra defanziva, što je on pokazivao tokom svojih trenerskih dana, naročito u Javoru, dok se taj epitet nikako još ne može vezati za reprezentaciju Srbije.

Ćurčić je na mesto selektora došao u novembru 2014. godine, nakon lošeg početka koji je imao Dik Advokat, a prijateljska utakmica protiv Poljske u Poznanju, koja se igrala pre samo nekoliko dana, bila mu je deseta na klupi reprezentacije. U ovom mandatu naravno, pošto je pre toga bio i vršilac dužnosti.

Za to vreme Srbija je samo tri utakmice završila bez primljenog gola.

Prva, protiv Grčke, protiv Jermenije u Novom Sadu i protiv Albanije u Elbasanu. Sve tri utakmice su završene rezultatom 2:0. Na ostalih sedam utakmica Srbija je primila 14 golova, a ono što "bode oči" je da ni gledaocima, a ni selektoru, još uvek nije jasno ko je prvi štoperski tandem reprezentacije?

Selektor traži idealan par od te utakmice sa Grčkom, a kuriozitet je da je na deset utakmica igralo čak osam različitih štoperskih parova, neračunajući izmene u toku utakmice.

Kako je uigravanje fudbalera koji se vide na svaka tri-četiri meseca neophodno da bi odbrana funkcionisala, selektor Ćurčić je možda i previše "tražio" idealan par sa kojim će započeti kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Jedina dva para štopera koja su na terenu proveli više od od 90 minuta na terenu su Branislav Ivanović i Uroš Spajić, odnosno Nikola Maksimović i Matija Nastasić, koji su "spojili" dve utakmice. Ivanović i Spajić su Igrali prvo protiv Jermenije (2:0), a potom nekoliko dana posle toga i protiv Francuske (1:2) u gostima. Nikola Maksimović i Matija Nastasić su igrali u porazu od Danske (0:2) i pobedi nad Azerbejdžanom u Austriji (4:1).

Ivanović je promenio i najviše "partnera" u srcu odbrane, čak četvoricu, pa su sa njim igrali i Stefan Mitrović, Duško Tošić i Matija Nastasić. Na ostalim utakmicama Ćurčić je Branislava Ivanovića koristio kao desnog beka, pa nije još uvek jasno ni koja je njegova tačna uloga u reprezentaciji, ili će u zavisnosti od potrebe menjati pozicije.

Za deset utakmica videli smo čak osmoricu štopera koji bi počinjali meč: Maksimović, Rajković, Ivanović, Tošić, Mitrović, Spajić, Tomović, Nastasić, dok je sa klupe na jednom meču šansu dobio i Miloš Kosanović.

Istina, selektor je često menjao, ali to je često bilo uslovljeno i faktorima koji nisu do njega.

Najčešće su štoperi otkazivali svoj dolazak na okupljanje u Staru Pazovu zbog povreda koje su zadobili igrajući za svoj klub, pa tako Nikole Maksimovića do utakmice sa Poljskom nije dugo bilo na spisku reprezentacije, dok je slična situacija i sa Urošem Spajićem i Matijom Nastasićem.

Radovan Ćurčić je tako imao dosta problema da "sastavi" štoperski tandem koji će koristiti u kontinuitetu, a prethodnih deset utakmica nije dalo naznaku koji se to štoperi najbolje slažu na terenu. Česte su promene bile i na mestu zadnjeg veznog, ređe na pozicijama levog beka, dok je mesto desnog beka uglavnom zavisilo od toga da li je Ivanović već "rezervisan" na štoperu.

Da li će se selektor protiv Estonije u Talinu (utorak) odlučiti za neki novi štoperski tandem, i da li će već od narednog okupljanja imati sve štopere na raspolaganju, videćemo uskoro.

TANDEMI
Maksimović - Rajković vs. Poljska 0:1
Ivanović - Tošić vs. Češka 1:4
Mitrović - Tošić vs. Portugal 1:2
Ivanović - Mitrović vs. Albanija 2:0
Ivanović - Spajić vs. Francuska 1:2
Ivanović - Spajić vs. Jermenija 2:0
Maksimović - Nastasić vs. Danska 0:2
Maksimović - Nastasić vs. Azerbejdžan 4:1
Ivanović - Nastasić vs. Portugal 1:2
Tomović - Maksimović vs. Grčka 2:0

Komentari / 0

Ostavite komentar